Problema majorării tarifelor pentru apa și serviciile de canalizare furnizate locuitorilor Văii Jiului a inflamat o parte a clasei politice

SC Apa Serv Valea Jiului a aplicat în anul 2008 pentru un program european de mediu privind finanțarea unor lucrări de investiții, fără de care însăși existența rețelelor publice de apă și canalizare ar fi fost pusă în pericol. Aceste lucrări erau obligatorii în condițiile în care România s-a angajat, prin semnarea Memorandumului de aderare la UE, să se conformeze normelor europene privind alimentarea cu apă potabilă a localităților cu peste 10.000 de locuitori până în anul 2013.

Ce este și ce prevede Planul Tarifar

Astfel, au fost semnate 3 contracte de finanțare din fonduri europene, iar una dintre condițiile obligatorii a fost aprobarea Planului Tarifar elaborat de către consultantul financiar angajat de finanțator. Planul Tarifar nu a rezultat dintr-o negociere, ci din rezultatul unor calcule economice realizate de către consultant. Potrivit acestui Plan, acționarii Apa Serv aveau obligația de a aproba anual ajustarea tarifelor: în anul 2013 cu 16% pentru apa potabilă și 30% pentru canalizare, iar în anul 2014, cu 4% pentru apa potabilă și 4% pentru canalizare. În plus, finanțatorul solicita și corelarea anuală a tarifelor cu rata inflației.

Niciuna dintre aceste obligații nu a fost însă pusă în aplicare ca urmare a lipsei unei decizii în acest sens din partea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apa Serv Valea Jiului care, potrivit prevederilor legale, are obligația de a aviza fiecare decizie care implică modificări de tarife ale operatorului Apa Serv. ADI Apa Serv este constituită din reprezentanții acționarilor, și-anume Consiliul Județean și primăriile din Valea Jiului.

Apa Serv risca să piardă finanțarea europeană

Contractul de finanțare, prin care Apa Serv a primit cele 165.130.000 lei, este fără echivoc: ori se aplică Planul Tarifar, ori proiectul este declarat neeligibil și, în cazul acesta, banii trebuie returnați de către autoritățile județene și cele locale din Valea Jiului. Astfel, nu a mirat pe nimeni că ADI Apa Serv Valea Jiului a dispus, în luna februarie 2015, aplicarea unei ajustări de tarife de 22%. Cum această ajustare nu acoperea prevederile asumate prin contractul de finanțare, fapt semnalat și de Ministerul Fondurilor Europene prin adresa 4726 din 10.04.2015, acționarii au dispus aplicarea unei noi ajustări, de aproape 20%, în cadrul ședinței din data de 23 iulie 2015, cu aplicabilitate de la data de 1 septembrie 2015.

„Ajustarea tarifelor nu este un moft, ci o obligaţie impusă de Uniunea Europeană în contractul de finanţare a proiectului privind extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare, iar nerespectarea acestei obligaţii atrage după sine pierderea integrală a finanțării și obligativitatea returnării banilor”, a declarat Costel Avram, managerul Apa Serv.

Ce spun primarii din Valea Jiului

”Când vine vorba despre contracte pe fonduri europene, nu te poți juca cu populisme. Comunitatea locală din Valea Jiului și-a asumat aceste investiții absolut necesare și, dacă ele au fost condiționate în Contractul de finanțare de aplicarea unor ajustări de tarife, atunci acestea trebuiesc respectate”, spune primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu.

Și Ilie Păducel, primarul PSD al orașului Petrila susține că efectele investițiilor de peste 3 milioane de euro realizate în localitate„sunt incontestabile și sunt apreciate de cetățeni.” „Pe de altă parte, riscul de a pierde finanțarea nerambursabilă și de a returna banii investiți este unul cu implicații inimaginabile pe care orașul Petrila nu și-l poate permite sub nicio formă!”, mai spune Ilie Păducel.

Discuția se mută la CJ, acolo unde a și început

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Adrian David, susține că problema prețului apei în Valea Jiului are nevoie de identificarea unor soluții favorabile pentru toată lumea, nu doar de o dezbatere sterilă, cu accente politicianiste, fără niciun rezultat. ”Indiferent cât de bine stă în prezent operatorul SC Apa Serv Valea Jiului din punct de vedere al indicatorilor financiari, tot nu putem evita majorarea de preț”, recunoaște Adrian David. Acesta apreciază că este vorba despre documente oficiale, despre angajamente asumate la nivel European, despre care au știut toți primarii și președintele Consiliului Județean încă din anul 2010. ”Când am primit banii europeni pentru implementarea acestui important proiect, fără de care poate astăzi nici nu am mai fi putut avea apă la robinet în multe zone din Valea Jiului, finanțatorii au impus anumite obiective pe care trebuie să le respectăm. Este grav că, în timp, deși a existat un program de actualizare a tarifelor, acesta nu a fost respectat și trebuie văzut de ce nu s-a făcut acest lucru”, mai spune președintele CJ.

Situația generată de ajustarea tarifelor la apă și canalizare în Valea Jiului va fi analizată și în cadrul ședinței Consiliului Județean din luna septembrie, la care a fost invitat și managerul Apa Serv. ”Mă bucur că am primit această invitație și bineînțeles că voi merge în Consiliul Județean pentru a-i informa și pe consilieri cum stau lucrurile. Aș fi foarte bucuros să pot da apa gratuit cetățenilor din Valea Jiului, dar trebuie să privim lucrurile și dincolo de populisme”, a mai declarat Costel Avram.

Noile tarife de servicii aplicate de Apa Serv Valea Jiului sunt de 4,22 lei/mc de apă potabilă, respectiv 2,18 lei/mc pentru canalizare, tarife la care se adaugă cota legală de TVA. 

2 răspunsuri

  1. Toti sunt pe o mana! sa le fie rusine,apa e mizerabila,nu se poate bea,cumparam apa plata!
    Despre ce vorbim atunci,doar despre majorari de preturi ?
    Daca la tarife mai scazute populatia era in imposibilitate de plata,cu tarife mari cum o fi?

  2. la craiova cat costa metrul cub?numai la noi se fac investitii?eu cred ca pretul destul de mare comparativ cu alte zone unde apa nu vine singura pe conducta ci se folosesc pompe ,filtre,energie electrica etc. mariti salariile,pensiile si dupa aceea cereti si bani mai multi pt utilitati ca la preturi suntem europeni dar lefurile sunt de 10 ori mai mici. rusinee!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus