Primarul reședinței de județ promite o adevărată „revoluție” în administrația locală.

Primarul Florin Oancea vrea să economisească 3,3 milioane de euro din banii destinați salariilor angajaților Primăriei. Pentru asta, Florin Oancea anunță că în administrație vor urma restructurări.

Peste 150 de angajați ar urma să plece din Primărie. Sunt vizați polițiștii locali, pensionarii care provin din Armată și Poliție, dar care și-au găsit un loc călduț în administrație.

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Florin Oancea a vorbit despre eficientizarea activității administrației locale devene. În opinia edilului, care și-a început mandatul de primar în urmă cu o lună, bugetul local nu poate suporta salariile la nivelul actual. Oancea spune că veniturile angajaților din administrație costă Primăria aproximativ 10 milioane de euro anual, în condițiile în care bugetul municipalității este de 25 de milioane de euro.

„Am făcut o analiză a numărului de salariați. Este o schemă supradimensionată, deși sunt compartimente unde personalul este insuficient. Noua organigramă a fost trimisă la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și, după ce va primi avizul, va fi supusă dezbaterii publice și votului din Consiliul Local. În noiembrie 2017 am avut un fond de salarii de 3.415.000 lei, față de 1.773.000 lei în noiembrie 2016. Cu 10 milioane de euro pe an nu pot să-mi asum să plătesc salarii pentru angajați și să rămână o sumă infimă pentru investiții”, a declarat Florin Oancea.

Potrivit primarului, dacă noua organigramă va fi aprobată, administrația va economisi 3,3 milioane de euro, bani care altfel ar fi fost folosiți pentru plata salariilor a peste 150 de angajați.

Poliția Locală și pensionarii de lux, vizați de restructurări

Florin Oancea a anunțat că, în 2018, polițiștii locali nu vor mai primi norma de hrană. Mai mult, primarul anunță că urmează restructurări masive.

„Norma de hrană înseamnă 300.000 de euro pe an. Voi fi de acord să fie plătită dacă oamenii sunt mulțumiți de activitatea Poliției Locale. Acum, devenii nu sunt mulțumiți. Mai mult, vor rămâne 70 de angajați, nu 112. Legea prevede un polițist local la 1.000 de locuitori”, a mai spus primarul Devei.

De restructurări nu vor scăpa nici compartimentele în care și-au găsit posture călduțe pensionarii proveniți din Poliție sau Armată. La nivelul Primăriei sunt angajați 39 de astfel de pensionari de lux care, pe lângă pensiile mai mult decât generoase, încasează și salarii din bugetul local.

Corpul de control al Primarului, activat pe repede înainte

Primarul Florin Oancea spune că săptămâna viitoare va face public raportul întocmit de corpul de control la Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire a Municipiului unde, spune edilul, se desfășoară și o anchetă a Poliției. De altfel, directorul SPIGM, Tiberiu Coroiu a și demisionat din funcție.

Potrivit edilului, urmează controale la Complexul Acvatic Aqualand – unde se pare că zeci de șefi de instituții din Deva beneficiau de gratuitate la serviciile complexului, dar și la Serviciul Public de Administrare Cetate.

Oancea susține că este nevoie să stopeze risipa de bani publici:

„Mie îmi ajunge salariul de primar. Circul cu mașina personală care merge foarte bine. Touaregul cumpărat cu 80.000 de euro stă în garaj. Nu-mi trebuie Jeep”, spune Oancea care promite și că toate achizițiile vor fi făcute publice pe SEAP, chiar și cele sub 100.000 de euro. „Este legal să faci o achiziție directă sub 100.000 de euro, dar nu e moral. Le vom pune pe SEAP 10-15 zile, ca să aibă toți (operatorii economici, n.red.) șanse egale. Transparentizare!”, promite primarul Devei.

Viceprimarii, trecuți „în rezervă”

De planurile de reorganizare nu scapă, se pare, nici cei doi vieceprimari – care au rămas fără atribuțiile primate de la fostul primar, Mircia Muntean. Astfel, Ovidiu Moș este acum responsabil de relația cu Guvernul, în vreme ce Răzvan Mareș va răspunde doar de activitatea Direcției de Asistență Socială (DAS). Directorul de la Investiții, Ciprian Răchită, a fost relocat la DAS după ce ar fi ignorant indicațiile noului primar în ceea ce privește relația cu operatorii economici.

„Dacă ei deja se gândesc la 2020 (când vor avea loc alegeri locale, n.red.), să se gândească, dar nu vor face echipă cu mine. Reforma începe de la primar în jos, nu contează partidul. Colegii mei au fost în funcții doi ani. A luat vreunul organigrama să vadă ce salarii plătim?!”, se întreabă Oancea. Primarul le-a reamintit celor doi că sunt consilieri locali aleși viceprimari și că vor primi atribuții în funcție de deciziile primarului.

În prezent, dintre cele 902 posturi aprobate, 843 sunt ocupate. Dintre aceste 665 sunt plătite din bugetul local, iar restul din bugetul national. Ca o comparație, dacă în 2016 numărul angajaților din Primărie depășea cu puțin 500, în numai un an și jumătate numărul acestora aproape că s-a dublat.

15 răspunsuri

 1. doina.nelega@yahoo.com' doina florea spune:

  Ideea este sa nu disponibilizati :omul ce sfinteste locul, omul cu idei ,cel implicat, corect,disciplinat , cel responsabil cel ce vrea sa faca ceva pentru deveni nu sa beneficieze de ceva (statut etc) tanarul de viitor deci cu mare capacitate de progres ,vizionarul,inlocuitorul dvs adica..Merita sa evaluati prioritatile politicii locale in raport cu viitorul previzibil al comunitatii devene,Ce functii din cele ce revin primariei merita sa le dezvoltati prioritar ???Noi credem ca proiectele economice sunt foarte importante caci Deva e in mare declin Si aici merita sondate toate oportunitatile posibile.Cultura ,sport ,turism, pot fi puncte de atractie majore din care sa aveti noi resurse Apoi ,daca veti sprijini Vetel,Soimus puteti ,cu putin efort, ingloba cele doua comunitati caci la proiecte
  europene comunitatile mai mari au sanse semnificative de selectare. Si apoi sunt importante proiectele sociale (asistenta sociala activa,pe teren nu in birou si nu aruncata doar, acolo, la piata ) de vreme ce orasul e imbatranit si varstnicii au nevoie de sprijin prin servicii de tot felul etc. Am mai scris; mai aveti sugestii.,

 2. Deva merita in sfarsit Primar !

 3. Domnule primar, ești un ignorant.
  “Achiziție publică directa” are pragul de 30.000 euro nu 100 000. Tuaregul de care va laudati ca-l vindeți, nici macar nu știți că nu aparține primăriei ci este al poliției locale, folosit ilicit de Mărgineanu la primărie.
  Angajații pe care va laudati ca-i concediați nu o faceți pentru “economie ci pentru că nu știți sa restructurați eficient aparatul administrativ, astfel încât administrația locală sa devină mai rapidă in rezolvarea problemelor locale.
  La cei pe care îi concediați le oferiți alternative de angajare? Sau toate măsurile sunt pentru acumularea unui capital politic pentru alegerile de peste 2 ani când candidați împotriva lui Munteanu?.
  Dacă tot faceți declarații publice atât de zgomotoase ar fi bine sa fie mai documentate.

  • Monalise Hihn spune:

   Oarecum aveți dreptate și dumneavoastră – servicii și produse – aproximativ 30.000 de euro, fără TVA, circa 132.519 lei, iar pentru lucrări – 441.730 lei, adică aproximativ 100.000 de euro.

  • Ai uitat sa spui functia pe care o ai si partidul din care faci parte. Eu nu sunt in niciun partid si nu o sa fiu nici in viitor .

 4. O, ce nebunie . Si pensie de la stat si salar de la stat. O tara de nebuni.

 5. Te crezi mare si tare ,

 6. In sfarsit, se ocupa cineva si de Politia locala. De umflatii aia obraznici, care umbla numai in masini si au salarii de 5000-6000 lei, iar cand ii chemi, abia vin sau, daca vin, nu-s in stare sa faca nimic. Felicitari !!!

  • accredit_ro@yahoo.com' Panem et circenses. Azi doar felul doi.... spune:

   Niste executii publice de PSDi-sti n-ai pofti Simona ? Sau o mineriada vesela, cu plantare de panselute, cum organiza Iiescu prin `90, nu ti-ar place ?
   Sa le explice Liberalul PSD-istilor ce a inteles si el din “meandrele concretului”….
   Ca doar asa, niste infierari proletare fara pic de sange parca n-au haz….
   P.S. Oricum, altceva nu au de oferit nici PSD-istii nici liberalii….

 7. gulea@gmail.ro' stere gulea spune:

  Si care o sa fie criteriile de dat afara din politie locala?

 8. Mai vedem noi dacă așa va fi. Trâmbițe de partid am mai văzut și trambitasii pupincuristi mișună. Că doară n o fi v o floricica Oanceea ăsta. Mares l a ajutat să fie primar și acum nu vrea concurenta la împărțit fonctiile

 9. Macar daca si-ar fi facut treaba cei cu salarii mari,platite tot din buzunarele noastre.Din pacate orasul Deva are nevoie de o mana puternica si de 1/4 din angajatii care sunt in prezent,care sa fie competenti,nu abia sa-si miste hoitul cand au o problema de rezolvat,trebuie inceput cu cei de la D A S ,acolo este o mocirla si o spalare de bani impreuna cu administratorii de asociatii de proprietari,poti sa te duci sa faci cate sesizari vrei ca mai sunt si nesimtite pe deasupra,in special d-na Motoc,care habar nu are sa vorbeasca cu oamenii.Curatenia oeasului lasa de dorit,unele parcuri cu locuri de joaca sunt dezastru.M-as bucura din suflet sa se faca ceva pt orasul nostru.

 10. Felicitari! Si la Hunedoara ar trebui restructurari la Politia locala,astia nu fac nimic,noaptea nu vezi unu,ziua umbla numai cu hingheri si cu parcarile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus