Cum a reușit candidatul PNL să câștige cu un scor categoric alegerile parțiale din 5 noiembrie 2017.

Florin Oancea a fost ales primar al municipiului Deva la capătul unei campanii electorale scurte și atipice.

A fost primul scrutin din 1996 încoace în care Mircia Muntean, personajul politic cu cea mai mare notorietate în Deva, a lipsit: nu a candidat și nu a participat direct pentru susținerea vreunui candidat – așa cum s-a întâmplat în toate celelalte campanii electorale.

Tocmai din acest motiv, toate strategiile de campanie s-au învârtit în jurul voturilor pe care le-ar fi controlat fostul primar al Devei.

PNL a țintit trei zone de public electoral: alegătorii tradiționali ai PNL, susținătorii lui Mircia Muntean și alegătorii anti-PSD.

Încă de la început, PNL s-a aliat cu PSRo-ul condus de Răzvan Mareș, partid din partea căruia Mircia Muntean a câștigat mandatul de primar în 5 iunie 2016. Mutarea s-a dovedit a fi una reușită, dacă privim rezultatul votului: Florin Oancea a obținut aproape același număr de voturi (9.065) ca și Mircia Muntean în 2016 (9.024).

PNL și-a atins astfel scopul chiar și în condițiile în care Mircia Muntean s-a despărțit de acest partid, în 2011, în condiții destul de tensionate: pierduse șefia PNL Hunedoara în favoarea lui Mircea Moloț și ratase alegerile din sânul organizației locale Deva, învins fiind tocmai de Florin Oancea.

5 noiembrie 2017 nu a fost tocmai o zi frumoasă de noiembrie, dimpotrivă. Cu toate acestea, peste 37% dintre alegătorii cu drept de vot s-au prezentat la urne. Procentul este cu atât mai important cu cât, pe de-o parte, numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne duminică este sensibil egal cu cel al votanților din 2016 (când au avut loc alegeri la termen), iar pe de altă parte Deva s-a confruntat pentru prima dată cu alegeri anticipate.

Faptul că aproape jumătate dintre devenii care au votat l-au ales pe Florin Oancea, arată că strategia de campanie a liberalilor a avut efectul scontat: publicul tradițional al PNL l-a preferat pe Oancea (iertându-i că a plecat din partid, că s-a aliat cu ALDE Moloț și a revenit abia în această vară), fanii lui Mircia Muntean au fost convinși în proporție mare de argumentele PNL-Oancea-Răzvan Mareș, iar voturile anti-PSD au fost adunate într-un număr consistent.

Alegătorii lui Florin Oancea au trecut peste „păcatele” candidatului PNL. Faptul că Oancea a făcut parte din administrația locală deveană timp de 6 ani (ocupând funcția de viceprimar) – perioadă despre care primarii din regiune veniți la Deva în campanie electorală ne-au spus că a marcat  stagnarea Devei – a fost trecut cu vederea.

În fine, candidatul PNL a „beneficiat” din plin de imaginea catastrofală pe care o are PSD astăzi. Pe 5 noiembrie, partidul de guvernământ s-a aflat în cea mai delicată situație de la alegerile parlamentare încoace: deși a mărit pensii și salarii, oamenii au cerut în stradă alegeri anticipate. Unda de șoc s-a resimțit și la Deva.

Florin Oancea a candidat pentru a treia oară la rând pentru funcția de primar al Devei. În 2012, ca independent, a obținut 3.896 voturi. În 2016, din partea ALDE, a obținut 1.927 voturi. Acum, din partea PNL, a reușit un scor care confirmă sloganul PNL: „Deva liberală”.

3 răspunsuri

 1. Explicatii corecte dar care ar fi ramas fara obiect daca Dragnea et comp. n-ar fi facut prostie dupa prostie si daca n-ar fi devenit evident ca maririle de salarii sunt un bluf ordinar. Pentru oamenii lucizi, aceste lucruri erau clare si in Decembrie 2016 asa ca rezultatul actual contabilizeaza reactia de furie a oamenilor care s-au simtit inselati mai mult decat ar fi putut crede. Strategiile liberale sunt miscari oarecum normale dar ele nu s-au soldat cu un proiect managerial credibil, asumat in mod transparent.
  Primarul ales spune ca va face “Administratie”. Administratie a ce ? A saraciei ?
  Este nevoie de mult mai mult…De un proiect asumat si de un management performant si responsabil. Abia asta ar fi o noutate care ar permite Devei sa recupereze terenul pierdut in raport cu alte centre transilvanene….Doamne ajuta !

  • avi1941@yahoo.com' Marian Avram spune:

   Sper ca fiecare cetatean al ROMANIE de buna credinta s-a ia atitudine fata de politica dusa de ciuma rosie psd-ista!

   • Ce mobilizator ! Suna ca: – Sa luam atitudine To-arasi ! Din pacate atitudinea nu tine loc de solutiile pe care oamenii le asteapta de la un Primar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus