A câștigat la un scor alegerile pentru primăria Deva, însă îl așteaptă un mandat greu și plin de capcane.

Florin Oancea a câștigat la un scor categoric alegerile pentru fotoliul de primar al municipiului Deva, însă îl așteaptă un mandat greu și plin de capcane.

Politician cu experiență, Oancea va acționa din instinct pentru a-și conserva victoria obținută duminică. Are la dispoziție doar doi ani și jumătate pentru a convinge că merită ales și în 2020, dar nu îi va fi prea ușor din cauza „sărăciei de proiecte” în care a ajuns Deva. Puține proiecte înseamnă puține realizări și o campanie electorală dificilă pentru primarul în exercițiu.

Într-o mare roșie, Deva a rămas o insulă galbenă: Consiliul Județean și primăriile Hunedoara, Orăștie, Brad și Simeria sunt PSD, doar Deva este PNL. Dincolo de propaganda politicienilor, acest fapt se traduce astfel – toate interesele liberalilor din centrul județului (și nu sunt deloc puține) se vor concentra pe muncipiul Deva și vor pune o presiune extraordinară pe primarul nou ales, Florin Oancea.

Luna de miere va trece repede, iar petrecerile victoriei vor face loc negocierilor tensionate. Urmează bătălia politică pentru cel de-al doilea post de viceprimar, cel ocupat acum de Ovidiu Moș (PSD), pentru că este puțin probabil ca liberalii să accepte situația de a nu avea un viceprimar de-al lor.

Situația lui Răzvan Mareș pare deocamdată securizată, însă alegerile din 2020 nu sunt chiar așa de departe cum cred unii, așa că lanțul de iubire dintre Mareș și Oancea se poate rupe oricând – în funcție de interesele, ambițiile și aspirațiile fiecăruia.

Deși a câștigat detașat, Oancea intră în primărie la mijloc de mandat, preluând din mers proiecte, contracte, eventuale cârdășii etc. Va reuși să se impună, sau va fi un simplu figurant într-o partitură care-i va fi servită? Ca să aibă o șansă, Florin Oancea trebuie să se trezească repede din beția succesului și să se apuce de treabă.

Nu îi va fi deloc ușor, însă are avantajul votului popular și al anilor petrecuți lângă Mircia Muntean, de la care a învățat multe, cu siguranță.

2 răspunsuri

  1. Teoretic, primarul ales ar fi trebuit sa aiba deja proiecte fezabile pregatite si asumate cand a intrat in campanie. Dar cum in Romania s-a castigat mai mereu pe vot negativ, sa nu ne facem iluzii… Cel mai grav este ca Guvernul PSD-ALDE este ostil liberalilor si ca pe fondul crizei bugetare in care a intrat, vor avea toate argumentele sa torpileze proiectele de investitii la Deva. Investitorii straini raman singura optiune cu sanse in urmatorii patru ani asa ca primarul nou ales ar trebui sa se orienteze spre ei oferind facilitati tentante…
    Pozitia centrala in Transilvania este un argument. Altul front ar putea fi retehnologizarea Termocentralei de la Mintia care ar deschide un viitor pentru angajatii de acolo…
    O alta necesitate evidenta este modernizarea iesirii la autostrada catre Arad, care acum se face pe drumuri nemodernizate de pe vremuri…
    Doamne – ajuta !

  2. va fi cel mai slab primar al devei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus