Consiliul Judeţean Hunedoara a organizat astăzi o conferinţă de lansare a proiectului “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Hunedoara”.

Proiectul a fost semnat în luna martie a acestui an şi urmează să fie finalizat la sfârşitul anului viitor. Valoarea acestuia depăşeşte 255.000.000 lei, iar contribuţia UE este de 194.889.106 lei.

“Am câştigat foarte greu amplasamentul. Iniţial proiectul a fost pentru două deponeuri. Avem o zonă în partea de sud a judeţului unde trăiesc peste 150.000 de locuitori, în care se impunea să fie un deponeu doar pentru ei şi un altul care să satisfacă restul judeţului. Într-un final am reuşit să găsim singura şi cea mai bună locaţie pentru acest proiect, unde spaţiul este suficient. După ce locaţia a fost stabilită a fost foarte greu să obţinem avizul pentru construcţia deponeului”, a declarat astăzi în conferinţa de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ.

Proiectul implică mai multe lucrări de construcţie: Dezvoltarea unei facilităţi centrale de gestionare a deşeurilor în Bârcea Mare ce include un depozit conform nou, o instalaţie de tratare mecanică şi biologică şi o instalaţie de sortare, dezvoltarea unei instalaţii de sortare şi a unei instalaţii de transfer în Petroşani, precum şi închiderea a 9 depozite urbane neconforme din Aninoasa, Uroi Rapoltu Mare, Orăştie, Deva, Haţeg, Călan, Petrila, Hunedoara şi Lupeni.

deponeu barcea

Potrivit reprezentanţilor administraţiei judeţene, la 7 din cele 9 gropi de gunoi neconforme, aflate în program de închidere, se lucrează în prezent, iar unele dintre ele vor fi finalizate anticipat. În aceste condiţii, reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că se vor încadra în termen, iar anul viitor investiţia va putea fi finalizată. Gropile vor fi aduse la starea iniţială.

Campanii de conştientizare în şcoli şi la nivel de localităţi

 „Prin conştientizare, colectând separat, funcţionalitatea sistemului poate fi păstrată. Vom realiza astfel campanii în şcoli. Hunedorenii trebuie să înveţe să arunce deşeurile în mod sortat”, a declarat Eugen Mitriţă, manager proiect.

În vederea respectării cerinţelor europene, pentru 2016 proiectul îşi propune atingerea următoarelor obiective în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor de ambalaje: ambalaje de hârtie reciclate, în proporţie de 64%, ambalaje din plastic reciclate, 64%, ambalaje din sticlă reciclate, 66%, ambalaje din lemn reciclate, 25%, ambalaje din metal reciclate, 79% şi ambalaje recuperate, peste 61%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus