Agenția Națională de Integritate a constatat indicii privind săvârșirea mai multor infracțiuni de natură penală (conflict de interese, abuz în serviciu, infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene) de către IORGOVAN VELICHI VASILE CONSTANTIN, fost Director executiv în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara.

Potrivit ANI, în vederea implementării Proiectului POSDRU/103/5.1/G/75757 ‘Facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor în căutarea unui loc de muncă și a șomerilor’, în luna octombrie 2010, Asociația ‘Thumende’, Valea Jiului (în calitate de beneficiar) a încheiat un acord de parteneriat cu A.J.O.F.M. Hunedoara (reprezentantă de către IORGOVAN VELICHI VASILE CONSTANTIN — director), acord care se constituie ca Anexa 3 la contractul de finanțare.

“Prin semnarea acordului de parteneriat și angajarea A.J.O.F.M. Hunedoara ca partener în contract, IORGOVAN VELICHI VASILE CONSTANTIN a intrat în posesia unor informații din interiorul instituției publice pe care le-a utilizat ulterior pentru obținerea unor avantaje patrimoniale sub formă de remunerație, de către soția și fiica sa, conturându-se, astfel, premise în sensul inexistenței unei selecții pe criterii obiective a persoanelor în căutarea unui loc de muncă”, se arată în comunicatul ANI.

Inspectorii ANI susţin că soția și fiica persoanei evaluate au obținut fiecare, pentru o perioadă de 5 luni, cât au fost angajate în cadrul proiectului mai sus menționat, venituri de natură salarială, în cuantum de 35.135 Lei.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat organele judiciare în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către IORGOVAN VELICHI VASILE CONSTANTIN a următoarelor infracțiuni de natură penală:

— încălcarea legislației penale în materia infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, prevăzută de art. 18^2, alin. (1) din Legea nr. 78/2000, potrivit căruia ‘Schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani’;

— încălcarea legislației în materia abuzului în serviciu, prevăzută de art. 297 din Codul Penal al României, potrivit căruia ‘Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică’, cu trimitere la prevederile art. 13^2 din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora ‘Infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și infracțiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani’, coroborat cu prevederile art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora ‘Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: (…) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații’;

— încălcarea legislației penale în materia conflictului de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia ‘Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică’.

IORGOVAN VELICHI VASILE CONSTANTIN a deținut funcția publică de conducere în perioada 01 iunie 2005 — 10 iunie 2014.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare. IORGOVAN VELICHI VASILE CONSTANTIN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Un răspuns

  1. Ce noutati mai aveti cu acest caz?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus