Biblioteca Județeană „Ovid Densuşianu” a dedicat o activitate cultural-educativă specială împlinirii a 230 de ani de la martiriul conducătorilor răscoalei de la 1784, Horea și Cloșca.

Evenimentul a fost marcat joi în Sala „Liviu  Oros” a Centrului Cultural „DrăganMuntean” din Deva, printr-o prezentare făcută de către cercetătorul științific dr. Ioachim Lazăr în fața unui public format în principal din elevi de la colegiile și liceele din Deva.

11028055_606054309529713_1440257895_o

În data de 28 februarie se împlinesc 230 de ani de când, pe Dealul Furcilor din Cetatea Alba Iulia, au fost executaţi în mod sălbatic cei doi fruntaşi ai răscoalei.

11029685_606054302863047_1811697134_o

“Ne-am amintit acum de acești martiri ai  neamului, de acești veritabili mucenici care și-au dat viața pentru ca românii din încercatul Ardeal să aibă o viață mai bună, să se bucure de drepturi, să se afirme pe pământul strămoșesc. Figurile lui Horea, Cloșca și Crișan au devenit efigii ale istoriei românilor, sunt personalitățile cele mai îndrăgite din istoria Transilvaniei, alături de marele Avram Iancu. Nu trebuie uitate niciodată ultimele cuvinte ale lui Horea, rostite înainte de a fi tras pe roată cu o cruzime sălbatică: „Mor pentu Națiune!”. Iar noi, urmașii acestor moți plini de dârzenie, iubitori de țară și de popor, trebuie să îi păstrăm în suflet ca pe niște modele morale demne de urmat o viață întreagă. Am avut, la această activitate, privilegiul de a afla lucruri interesante, unele inedite, despre acești eroi ai neamului, de la reputatul istoric dr. Ioachim Lazăr, cel care poartă în suflet,  de o viață, dragostea și prețuirea față de Horea, Cloșca și Crișan”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densuşianu” din Deva.

Ţi s-a părut interesant articolul?

Distribuie pe Facebook pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!

Urmăreşte HUNEDOARA LIBERĂ.RO pe FACEBOOK

Un răspuns

  1. revolutia lui horea, closca, crisan cea care a desfiintat iobagia (legarea de glie) in transilvania. astfel ca acum taranii romani ardeleni nu aveau obligatii fata de unguri. ungurii au primit o palma zdravana, ba mai mult imparatul iosif al II dorind sa fie un imparat mai mult pentru romani a dat dreptul taranilor romani sa-si vanda produsele animaliere sau cele din meserii. le-a scazut mult taxele si le-a dat taranilor terenurile pentru animale. nu e putin stergerea iobagiei tinand cont ca in croatia, slovacia, voivodina(serbia) si in galitia(ucraina) si transcarpatia(ucraina) ea nu a fost desfiintata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus