Elevii au revenit la cursuri după încă o minivacanţă, cea de 1 Mai. Perioada următoare se anunţă una destul de încărcată pentru tinerii din învăţământul preuniversitar, cu examene pentru cei de clasa VIII-a şi a XII-a. În premieră în acest an vor trece prin emoţii şi elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.

Cursurile s-au reluat astăzi pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar. După ce s-au bucurat de vacanţa de primăvară, zile libere de Paşte, dar şi de o minivacanţă prilejuită de Ziua Internaţională a Muncii, elevii din clasele terminale de gimnaziu şi de liceu, dar şi cei din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, vor intra în curând în febra examenelor pregătite de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Elevii de clasa a IV-a vor trece primii prin emoţii

Primii care vor fi testaţi, în premieră de altfel, sunt elevii de clasa a IV-a. Evaluările, programate pentru intervalul 28-30 mai, vor avea un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale administrate elevilor cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani. Nivelul de dificultate al testelor va fi unul mediu. În data de 28 mai, elevii de clasa IV-a vor susţine o probă scrisă la Limba şi literatura română şi vor avea la dispoziţie o oră pentru rezolvarea subiectelor. În data de 29 mai este programată proba scrisă la matematică, iar în 30 mai testarea la limba maternă.

În luna iunie, verificaţi în premieră vor fi şi elevii din clasele a II-a şi a VI-a. Pentru micuţii de clasa a II-a, emoţiile vor începe în 2 iunie, atunci când, timp de 25 de minute, vor fi supuşi unei evaluări scris-citit la Limba română. În 3 iunie va avea loc proba scris-citit la Limba maternă, iar în 4 iunie proba la matematică. În ceea ce-i priveşte pe elevii de clasa a VI-a, aceştia vor susţine o probă la limba română în 5 iunie, şi una la matematică în 6 iunie. Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale evaluările susţinute de elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au ca scop cuantificarea cunoştinţelor acumulate de elevi în anii de studiu şi obişnuirea acestora cu atmosfera unui examen.

În timp ce elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor fi testaţi doar pentru a le fi descoperite din timp lacunele, fără a le fi trecute notele în catalog, tinerii din clasa VIII-a şi a XII-a vor trece prin emoţii mult mai mari, pentru că viitorul lor depinde practic de aceste examene.

Evaluarea Naţională va conta în proporţie de 75% pentru admiterea la liceu

Evaluarea Naţională pentru clasa a VIII-a va debuta în data de 23 iunie. Comisiile judeţene de organizare a Evaluării Naţionale vor asigura dotarea cu camere funcţionale de supraveghere video a sălilor de examen, a sălilor în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi a sălilor în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise. Începând din acest an, elevii vor trebui să înveţe mai mult pentru susţinerea Evaluării Naţionale dacă vor să intre la un liceu bun. În calcularea mediei de admitere în liceu, media de la Evaluarea Naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Calendar Evaluarea Naţională 2014:

13 iunie Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

16-18 iunie Înscrierea la Evaluarea Naţională

23 iunie Limba şi literatura română – proba scrisă

24 iunie Limba şi literatura maternă – proba scrisă

25 iunie Matematică – proba scrisă

27 iunie Afişarea rezultatelor

27 iunie Depunerea contestaţiilor

28 -30 iunie Rezolvarea contestaţiilor

1 iulie Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Examenul de Bacalaureat începe în 10 iunie

Elevii de clasa a XII-a mai au doar o lună la dispoziţie pentru a se pregăti pentru susţinerea examenului de maturitate. Examenul de bacalaureat va începe anul acesta pe data de 10 iunie, cu proba orală la limba română şi potrivit MEN, autorităţile sunt pregătite să înceapă din timp verificarea sălilor de clasă în care se vor susţine examenele.

Calendar Bacalaureat 2014:

26 – 30 mai Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

30 mai Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

10 – 12 iunie Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

1 – 13 iunie Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

16 – 20 iunie Evaluarea competenţelor digitale – proba D

23 – 27 iunie Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – probaC

30 iunie Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă

1 iulie Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

2 iulie Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

4 iulie Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

7 iulie Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

7 iulie Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

8 -10 iulie Rezolvarea contestaţiilor

11 iulie Afişarea rezultatelor finale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus