În cadrul Programului dedicat Centenarului Marii Uniri, Academia Română organizează joi, 19 iulie 2018, la Conacul General Berthelot din comuna cu acelaşi nume, judeţul Hunedoara, seria de manifestări "100 de ani de la Marea Unire. Contribuţia Franţei şi a Misiunii Militare Franceze condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea şi instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial".

Evenimentul va debuta la ora 11, cu o sesiune omagială, moderată de acad. Victor Voicu, vicepreşedinte al Academiei Române, coordonator al programului aniversar “Generalul Berthelot şi Misiunea Militară Franceză în România”. Vor lua cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, Ioan Moşteanu, director de cabinet în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Marina Huzoni, primarul comunei General Berthelot.

Sesiunea va fi urmată de prezentarea întregului poştal “General Berthelot” emis de Romfilatelia şi de semnarea panoului filatelic dedicat Centenarului Marii Uniri. Cu acest prilej va fi decernată medalia aniversară “General Berthelot”.

Evenimentul va continua cu ceremonia depunerii coroanelor de flori la bustul Generalului H.M. Berthelot şi plantarea unui stejar în curtea Conacului.

În spaţiile expoziţionale ale Conacului Berthelot va fi prezentată expoziţia “Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)”, organizată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie al României şi Muzeul Naţional Militar.

Manifestările se vor încheia cu proiecţia filmului documentar “Francezii şi românii în Marele Război” realizat de jurnalista Marcela Feraru şi de difuzarea interviului acordat televiziunii Trinitas de Jean Claude Dubois, nepotul Generalului Berthelot.

La evenimente vor participa personalităţi din lumea academică, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, cadre militare, istorici, reprezentanţi ai comunităţii locale.

Reamintim că în urmă cu o lună, pe data de 14 iunie 2018, Academia Română a organizat, sub aceeaşi titulatură, ziua omagială dedicată Generalului Berthelot, la sediul său din Calea Victoriei 125, Bucureşti, în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Cultural Român.

Contribuţii esenţiale în refacerea şi reorganizarea Armatei Române

Generalul Henri Mathias Berthelot (1861-1931), ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1926, a fost şeful Misiunii Militare Franceze în România în timpul Primului Război Mondial şi a avut o contribuţie esenţială în refacerea şi reorganizarea armatei române. A fost consilier strategic al Regelui Ferdinand şi s-a implicat în susţinerea diplomatică şi militară a cauzei româneşti. În semn de recunoştinţă, generalul Berthelot a fost decorat cu cele mai înalte distincţii ale statului român şi a fost declarat cetăţean de onoare al României.

Conacul Berthelot. În 1922, la propunerea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, Parlamentul României a oferit în dar generalului Berthelot conacul din Fărcădinul de Jos, ce aparţinuse familiei Nopcea, veche familie nobiliară românească din Transilvania. În anul 1926, generalul Berthelot a decis să se reîntoarcă în Franţa şi a donat Academiei Române conacul, împreună cu domeniul pe care se afla. La câţiva ani după instalarea regimului comunist, în 1948, imobilul a fost naţionalizat şi transformat în sediu de CAP, patrimoniul său fiind jefuit şi risipit. După 1989, Conacul a suferit un avansat proces de degradare. Odată cu recuperarea lui de către Academia Română, a fost reabilitat şi introdus în circuit ştiinţific. Inaugurat la 12 octombrie 2010, actualul conac ce poartă numele generalului adăposteşte Centrul de dezvoltare durabilă “Ţara Haţegului – Retezat” al Academiei Române, fiind dotat cu sală de conferinţe, laboratoare de cercetare şi spaţii de cazare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus