Timp de 3 zile, doi evaluatori UNESCO se află în județul Hunedoara pentru vizita periodică de revalidare a Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului.

Evaluatorii care efectuează vizita de revalidare a Geoparcului au fost vineri oaspeții conducerii Consiliului Județean Hunedoara.

Klaus George este managerul Geoparcului Harz. Braunschweiger Land. Ostfalen din Germania, membru al Rețelei Europene a Geoparcurilor, iar Jianping Zhang este profesor de paleontologie la China University of Geoscience Beijing, director al Centrului de cercetare pentru evaluarea geoparcurilor al universității.

„Misiunea noastră este foarte importantă pentru toate geoparcurile la nivel global. Trebuie să demonstrăm ce poate face geoparcul pentru dezvoltarea comunităților locale”, a declarat  Jianping Zhang. La rândul său, Klaus George a declarat: „Este foarte important să vedem care este modul în care funcționează geoparcul și cât de implicată este Universitatea.”

„Vor face evaluări, ne vor da sugestii și recomandări și noi vom face tot posibilul să le implementăm pentru că prin acest proiect, împreună cu celelalte trei obiective UNESCO pe care le avem în județul Hunedoara, vom reuși să creăm o dezvoltare socio-economică în zonă”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora.

Cei doi evaluatori vin din Germania, respectiv China și, vor merge la principalele puncte de vizitare și interpretare  – Casele Geoparcului, pe traseele din Geoparc, dar și la câteva dintre obiectivele din județul Hunedoara care ar putea figura în viitor pe lista UNESCO – Biserica din Densuș și Castelul Corvinilor.

Această vizită de revalidare este efectuată conform statutului Rețelei Globale a Geoparcurilor care prevede ca fiecare geoparc membru al Rețelei să fie evaluat periodic, din 4 în 4 ani, pentru a se constata dacă respectă condițiile de păstrare a statutului UNESCO. Evaluarea urmărește toate aspectele legate de activitatea geoparcurilor – științifice, educaționale, de relații cu comunitatea locală, turistice, de dezvoltare durabilă și administrative. În urma acestei evaluări, un geoparc poate obține cartonaș verde și statutul UNESCO pentru următorii 4 ani, cartonaș galben cu o perioadă de grație de 2 ani pentru remedierea neajunsurilor constatate de evaluatori sau cartonaș roșu, ceea ce duce la pierderea statutului UNESCO. La evaluarea precedentă, desfășurată în 2014, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a obținut cartonaș verde și statutul UNESCO pentru perioada 2014 – 2018.

Din anul 2015, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului este unicul geoparc din România recunoscut UNESCO prin Programul Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Totodată, este printre puținele geoparcuri la nivel mondial administrate de o instuție de învățământ superior – Universitatea din București, în acest caz. Prin obținerea de către Geoparc a statutului UNESCO, județul Hunedoara este singurul din țară care are pe teritoriul său patru entități UNESCO. Pe lângă Geoparc, în județ mai dețin recunoaștere UNESCO Parcul Național Retezat – Rezervație a Biosferei, Cetățile Dacice din Munții Orăștiei și taragotistul Pera Bulz, declarat Tezaur Uman Viu. Cele patru entități au semnat în luna mai a acestui an un protocol de colaborare în scopul promovării valorilor UNESCO la nivel local, național și internațional.

 

Un răspuns

  1. dexterhomeboy@yahoo.com' CetateanCinstit spune:

    Geoparcul dinozaurilor? that’s a good joke :))

    Nu stiu cati dintre voi ati fost in ultima perioada pe acolo, dar eu am fost cu nepoteii acum 3 sapt…vreau sa spun ca era totul inchis, nici urma de vreun schelet sau macheta de dinozaur…am primit informatii de la oamenii din zona ca machetele ar fi la scoli/gradinite iar pe locul unde este muzeul erau 10 utilaje de constructii care…stateau.. In rest acelasi iz de satuc uitat de lume…
    Asta inseamna turism in Romania, cu alte cuvinte, nu ne pricepem la turism dar ne pricepem tare bine la criticat si aratat cu degetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus