Ghiozdanele grele şi modul incorect de purtare al acestora pot constitui factori determinanţi pentru apariţia tulburărilor coloanei vertebrale.

Un studiu, efectuat de specialiştii de la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, a relevat că 45% dintre elevii chestionaţi, în vârstă de 10-11 ani, au tendinţa de scolioză. Medicii atrag atenţia că numărul cazurilor de scolioză a crescut îngrijorător, raportat la anii trecuţi.

Manualele, culegerile, cărţile suplimentare, penarele, atlasele şi blocurile de desen totalizează o povară prea grea pentru umerii şcolarilor. Medicii recomandă ca greutatea ghiozdanului să nu fie mai mare de 10% din greutatea corpului. Copiii foarte mici nu ar trebui să îşi ducă singuri ghiozdanul. De asemeni, perioada de prepubertate şi pubertate este foarte critică pentru că atunci copii cresc în înălţime, se dezvoltă şi există riscul de a căpăta deviaţii ale coloanei vertebrale. Specialiştii adaugă că este indicat să se limiteze pe cât posibil timpul în care copii duc în spate ghiodanul.

Ghiozdanele purtate asimetric, pe un singur braţ sau purtate în diagonală pot afecta foarte grav coloana vertebrală. Chiar şi ghiozdanele purtate corect pe ambii umeri prezintă o altă problemă: baretele atârnă foarte jos la nivelul spatelui şi drept urmare, pentru a nu scăpa ghiozdanul, copiii au tendinţa să îşi adune umerii şi să facă poziţii cifotice. Problemele pot fi reprezentate de cifo-scolioze uşoare sau chiar scoliozăGhiozdanul pe roţi are o greutate redusă de tracţiune, dar presupune o manevră asimetrică, întrucât trebuie folosită o singură mână.

Ghiozdanul ideal, potrivit afirmaţiilor medicilor, trebuie să fie dreptunghiular, solid, cu două barete, pentru a permite repartizarea greutăţii pe ambii umeri. Baretele trebuie să fie scurte, astfel încât ghiozdanul să fie tras pe spate, iar coloana vertebrală să fie menţinută într-o poziţie dreaptă.

sanatatetv.ro

foto junior.alba24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus