Toți elevii din România vor putea circula gratuit, în anul 2020-2021, cu carnetul de elev, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării. Măsura apare în contextul în care, la sfârșitul anului 2019, CCR a decis că o condiționare a decontării cheltuielilor de transport, de deținerea unui abonament este neconstituțională.

Așadar, după cum se spune în anunțul MEC, din următorul an școlar, respectiv 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, dar doar dacă acesta este vizat de către unitatea școlară. Măsura vine ca o concluzie a mai multor întâlniri ce au avut loc între reprezentanții MEC, ai Ministerului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației și ai Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pe de o parte, și cei ai elevilor, pe de alta.

În luna noiembrie 2019, CCR a stabilit că decontarea navetei elevilor doar pe baza abonamentului este neconstituțională, astfel că, pentru ca elevii să poată deconta cheltuielile de transport și fără un abonament, legislația din domeniu trebuie acum schimbată.

După cum s-a convenit în cadrul întâlnirilor amintite, se va emite un act normativ care să abroge Hotărârea Guvernului nr. 863/2016, document care stabilește tariful maxim per kilometru aferent abonamentului de transport. Totodată, documentul ar trebui să prevadă și noi tarife maximale.

Cel din urmă pas ce trebuie făcut pentru ca elevii să poată circula gratuit pe baza carnetului de elev, fără să mai fie nevoiți să deconteze cheltuielile cu transportul, este emiterea, de către ministerele menționate mai sus, a unui act normativ în acest sens.

sursa: dcbusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus