Din greșeală în greșeală, spre victoria/înfrângerea finală.

Nicolae Florin Oancea a câștigat detașat alegerile pentru postul de primar. În asemenea condiții, toate greșelile făcute în campania electorală se șterg.

Practic, el a adunat aproape jumătate din voturile celor care s-au dus duminică la urne. Pentru aceștia nu a contat că Oancea a candidat anul trecut din partea ALDE, nici episodul din trecut cu șoferul trimis la examen în locul său, nici faptul că firme de-ale sale lucrează cu Primăria, nici că alte firme de-ale sale au fost falimentate etc. Învingătorul ia tot!

De partea cealaltă, PSD s-a dus din greșeală în greșeală, spre înfrângerea finală.

 1. La finalul războiului, mulți viteji se arată, însă toate sondajele dinaintea campaniei îl plasau pe Petru Mărginean mult deasupra celor trei pretendenți din PSD în preferințele electoratului devean. A greșit conducerea partidului la desemnarea candidatului? Pe de altă parte, cine și-ar fi permis să riște nesocotirea unui sondaj făcut de firma lui Marius Pieleanu, Avangarde?
 2. În realitate, marea greșeală decontată duminică de PSD este nemunca de ani de zile a organizației de la Deva. Au cules ce-au semănat, adică mai nimic… La Deva, PSD a câștigat sau a pierdut în siajul trendului național. Dacă nu vor reclădi din temelii organizația din municipiul reședință de județ, social-democrații vor continua să piardă la scor de neprezentare orice competiție cu PNL.
 3. Organizația Deva a PSD este formată din oameni care sunt învățați să primească posturi, nu să muncească în campanii electorale. Acum, cu atât mai mult s-a văzut că nu aveau un interes direct, deci nici chef de campanie.
 4. PSD a pierdut vremea cu desemnarea candidatului pe ultima sută de metri și, mai ales, faptul că Mărginean a intrat în PSD cu doar câteva zile înainte de începutul campaniei.
 5. Strategia greșită: Petru Mărginean trece drept o persoană arogantă, deși doar el știe de ce. Cum să încerci o campanie de victimizare a unei persoane arogante? Nu te crede nimeni. Din contră, acest lucru enervează și mai tare.
 6. Vizitele miniștilor, cele ale premierului Mihai Tudose și a președintelui PSD, Liviu Dragnea, poate că au fost bune pentru votanții PSD, dar nu au fost de prea mare folos pentru alegătorii indeciși care trebuiau convinși să meargă la vot.
 7. Coerența campaniei. Degeaba a încercat fiecare parlamentar al PSD să ajute, pentru că n-a mai folosit la nimic. Nimeni nu a înțeles care a fost mesajul PSD în această campanie.
 8. Mesajul candidatului a fost, de asemenea, neinspirat. „Deva trebuie să câștige!”. Să câștige ce?
 9. Toate materialele electorale au prezentat un candidat obosit și necăjit.

Practic, toate greșelile pot fi rezumate într-o singură frază – PSD a simțit nevoia să piardă la scor și a reușit!

Marius Vasile Blendea, candidat independent, susținut de ProRomânia, n-a prea avut ce să greșească, pentru că oricum nu a intrat în cursă ca să câștige, ci să rupă voturi de la PSD. Locul al treilea îi era asigurat doar pentru că e medic și familia sa este una cunoscută în Deva.

Altceva e interesant în acest caz: cum a reușit totuși să aibă în așa scurt timp toate materialele de campanie, de vreme ce Marius Vasile Blendea și-a anunțat candidatura cu câteva zile după ce PSD l-a desemnat pe Mărginean?

8 răspunsuri

 1. larisa21@yahoo.com' Degustibus Malus spune:

  Am o mică observație în legătură cu sondajul d-lui Pieleanu care îl credita pe candidatul independent Mărgineanu cu 40%,în condițiile în care în ultimul an nu a făcut mai nimic să șteargă impresia lăsată în rândul devenilor care l-au ejectat din funcția de primar la precedentele alegeri. Oare cum se face că în sondajele comandate de către PNL și PSRO, candidatul PSD, Radu Barb avea un procentaj aproape dublu față de dl. Oancea și mult peste dl. Mărgineanu, iar în cel intern avea unul dezastruos? Apropo, a văzut cineva, în afara de Nistor, sondajul Avangarde? Bănuiesc că nu suspectați că organizația PSD Tg. Jiu ar fi una slabă. Și acolo s-au pierdut alegerile dintr – un singur motiv și anume candidatul impus. Nu toți cei din PSD Deva sunt spălați pe creier și executa orbește toate așa-zis prețioase indicații trasate de către o conducere ruptă de realitate sau preocupată de atingerea unor obiective meschine. Eu mă întreb care a fost prețul pentru a renunța la primărie?

 2. Daca PSD si-ar fi onorat promisiunile din campanie macar in proportie de 50 % toate analizele din articol ar fi ramas fara relevanta. Din nenorocire, intreaga campanie dusa de PSD la alegerile din Decembrie 2016 s-a dovedit a fi un bluf ordinar iar prostiile si tupeul lui Dragnea au pus capac la toate. Speculatiile Plagiatorului Ponta au contribuit si ele insa nu decisiv. In concluzie, victoria PNL a fost obtinuta pe vot negativ si ar trebui justificata in lunile care urmeaza. Misiune imposibila fiindca Bugetul este in criza asa ca investitiile necesare pentru Deva sunt foarte improbabile. Si conjunctura internationala este defavorabila asa ca atragerea investitorilor straini este problematica.

 3. …cine și-ar fi permis să riște nesocotirea unui sondaj făcut de firma lui Marius Pieleanu, Avangarde?

  Doamna…Pieleanu este un mercenar, dovada ca daca nu a facut sondaj pe Deva cu Marginean la 45% atunci pentru bani a acceptat sa fie folosit numele sau.
  Va invit sa faceti o intampinare oficiala si sa-i cereti domnului Pieleanu datele de sondaj. Un sondaj asumat….de altfel…Restul e cancan, adica Dragnea l-a impus pe Marginean lui Nistor ca sa castige timpi de antena la Intact. Hai ca nu suntem asa prosti…
  Auzi…cine ar nesocoti un sondaj facut de Pieleanu….un mercenar!

  • Monalise Hihn spune:

   Avangarde a fost singura casă de sondare a opiniei publice care l-a dat pe Klaus Iohannis învingător. Până acum nu a făcut prostii. Toate au, se pare, un început.

   • accredit_ro@yahoo.com' Lovit de patina ta spune:

    Buna seara Monalise,
    Ce spui este corect dar fondul problemei este ca PSD se prabuseste peste tot sub povara greselilor si demagogiei conducerii centrale. O drama si mai mare este ca nu exista forte poliitice organizate si responsabile capabile sa preia conducerea locala si gentrala.
    Inca si mai grava este existenta unei crize fara precedent de incredere in fortele politice, criza din care va fi extrem de greu ca Romania sa se mai extraga. Cazul Devei reproduce in mic situatia Romaniei: lipsa de proiecte, de pespective si mai ales de incredere. Mai rau decat asta nu poate fi decat a ignora sau eluda aceasta realitate.
    A bon entendeur, salut !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus