Liderul CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că, dacă salariul minim pe economie nu va creşte de la 1 ianuarie, cel mai probabil din 15 ianuarie vor fi mişcări de stradă, precizând şi că Guvernul nu are nicio justificare pentru a menţine o discriminare între sectorul economic şi cel bugetar.

Liderul CNS “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, luni seară, după finalizarea discuţiilor din Consiliul Naţional Tripartit, că Guvernul a propus majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei, începând de la 1 mai 2016, motivând că este necesar un studiu care să analizeze impactul pe diferite judeţe sau anumite sectoare de activitate care să poată să absoarbă creşterea de 150 de lei a salariului minim, a precizat Hossu, la ieşirea de la consultări.

Acesta a menţionat şi că reprezentanţii sindicatelor au venit şi cu o altă propunere privind majorarea salariului minim pe economie.

“Am repropus măcar o corecţie la pierderea pe care, de fapt, slariaţii o vor avea, în sensul în care pierderea de la 1.050 pe patru luni de zile până la 1200 de lei, cât ar trebui să se dea, să fie redistribuită pe următoarele luni, adică dacă se aplică de la 1 mai, să se aplice un salariu minim de 1.275 de lei, care este diferenţa de fond de salariu de-a lungul unui an pentru salariaţii aflaţi în această situaţie”, a explicat Bogdan Hossu.

Liderul sindical a subliniat că a anunţat reprezentanţii Guvernului că, dacă salariul minim pe economie nu va fi majorat de la 1 ianuarie 2016, vor avea loc acţiuni în stradă.

“Cartel Alfa, cel puţin, consultările pe care le-am avut în cadrul structurii noastre au arătat că, dacă nu se creşte salariul minim de la 1 ianuarie, probabil din 15 ianuarie vom avea mişcări. Pentru că actualul Guvern nu are nicio justificare pentru a menţine o discriminare între sectorul economic şi sectorul bugetar, de a discrimina peste trei milioane de salariaţi care sunt în sectorul economic şi din care peste un milion trei sute de mii sunt la salariul minim garantat în plată”, a mai spus Bogdan Hossu.

Acesta a precizat că rămâne ca Guvernul să ia o decizie, luni noapte, urmând ca, marţi dimineaţă, să înainteze propunerea de hotărâre de Guvern către Consiliul Economic şi Social (CES), în aceeaşi zi va fi plenul CES, iar miercuri va fi şedinţa de Guvern care va stabili salariul minim.

Consiliul Naţional Tripartit, la care participă reprezentanţi ai Guvernului şi liderii confederaţiilor sindicale şi patronale, s-a întrunit luni seară, de la ora 17.00, la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre salariul minim pe economie în 2016, în condiţiile în care până joi trebuie luată o decizie legată de oportunitatea majorării acestuia.

Ultima şedinţă de Guvern din acest an, la care este aşteptată o decizie în privinţa salariului minim pe economie, este programată miercuri.

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, declara, săptămâna trecută, că Guvernul va lua o decizie privind salariul minim până în 31 decembrie, însă o eventuală majorare trebuie analizată atent pentru a nu face mai mult rău decât bine.

Gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus