Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că OUG conţine trei măsuri

Guvernul va adopta duminică o ordonanţă de urgenţă, în legătură cu calendarul activităţilor ce ţin de închiderea anului şcolar şi derularea examenelor de bacalaureat şi de evaluare naţională, una dintre măsuri fiind echivalarea unor probe orale de la bacalaureat cu notele din timpul liceului.

„În şedinţa de astăzi avem o ordonanţă de urgenţă prin care dorim să completăm calendarul activităţilor ce ţin de închidere anului şcolar şi derularea examenelor. De fapt, este vorba de examenul de bacalaureat şi de cele de evaluare naţională. Sunt trei puncte principale care aduc clarificări în ceea ce urmează, în modul în care se vor desfăşura activităţile în perioada imediat următoare, în ceea ce priveşte, încă o dată, atât încheierea anului şcolar, cât şi desfăşurarea examenelor de bacalaureat, fără a fi afectate etapele în care acestea se vor desfăşura”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că OUG conţine trei măsuri.

„O primă măsură se referă la echivalarea probelor de competenţe din cadrul examenului de bacalaureat cu mediile din anii de liceu. Nu este o procedură nouă, a mai fost utilizată. Ea uşurează practic tot ceea ce înseamnă calendarul examenului de bacalaureat şi reuşim astfel cu această echivalare să rămânem cu probele scrise în calendarul anunţat, în aşa fel încât copiii să termine la data la care se aşteaptă şi să poată merge mai departe pe parcursul lor educaţional. A doua măsură se referă la susţinerea examenului de titularizare doar cu proba scrisă, adică nu se vor mai lua în considerare inspecţiile pentru titularizare, motivul fiind numărul mare de inspecţii care nu au putut fi efectuate în această perioadă afectată de protest şi avem nevoie ca toţi candidaţii care pot să intre în concursul de titularizare să poată face acest lucru pentru a avea resursa umană în toamnă necesară pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. A treia măsură se referă la faptul că evaluarea sistemică la clasa a VI-a cu rol de diagnostic pe care noi o efectuam anual în sistem în acest an şcolar nu se va mai susţine”, a explicat Deca.

Ministrul Educaţiei a subliniat că probele scrise, atât ale evaluării naţionale de la sfârşitul clasei a VIII-a cât şi probele scrise ale examenului de bacalaureat rămân în acelaşi calendar, „permiţând tuturor elevilor să meargă mai departe aşa cum era programat şi aşa cum îşi doresc”.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus