Se caută soluții pentru termocentralele de la Mintia și Paroșeni

Miercuri, în cadrul discuțiilor purtate între primarii municipiilor Deva și Petroșani, președintele CJ Hunedoara și ministrul Energiei Andrei Gerea, s-a abordat subiectul fierbinte al situației în care se află Complexul Energetic Hunedoara.

Potrivit informațiilor furnizate de participanții la discuțiile cu ministrul Gerea, Guvernul ar dori ca administrațiile locale să preia în administrare Termocentralele care asigură agent termic pentru orașele și municipiile din țară. În această situație se află municipiile Deva și Petroșani. Primarul Devei susține că eventualul proces de preluare ar fi unul de lungă durată întrucât trebuie respectate câteva etape importante: „Este nevoie de o strategie de restructurare și modernizare, trebuie asigurat bugetul pentru asigurarea funcționării și e nevoie de o Hotărâre de Guvern pentru că Termocentrala Mintia nu se află pe teritoriul administrativ al Devei, ci al comunei Vețel. Sunt necesare, de asemenea, referendumuri locale care să aprobe unificarea teritorială a Devei cu comuna Vețel. Abia apoi putem discuta despre preluarea termocentralei de către Primăria Deva”, a declarat Petru Mărginean, primarul Devei.

În ceea ce privește soarta termocentralei de la Paroșeni, situația se complică. Propunerea venită dinspre minister vizează constituirea unei asociații la nivelul localităților care sunt alimentate cu energie termică de la Paroșeni (Petroșani, Vulcan și Lupeni). „Dacă se va formula o propunere concretă, o vom analiza. Însă, trebuie să avem în vedere că cele trei localități nu pot susține din bugetele proprii funcționarea termocentralei. Mai mult, acolo s-au făcut o serie de investiții care trebuie achitate. Cine le va plăti? Nu e așa de simplu”, ne-a declarat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.

La rândul său, președintele CJ Hunedoara, Adrian David, a declarat că înțelege temerile primarilor. „Din păcate, am observat o vehemență a ministrului Gerea, care a prezentat această variantă ca pe o ultimă soluție. În esență nu este un lucru foarte rău atâta vreme cât guvernul asigură bugetul de funcționare, dar este o procedură care poate fi de lungă durată. Sunt pași care trebuie urmați. În Valea Jiului ar trebui constituită o asociație care să preia termocentrala de la Paroșeni. În ceea ce privește termocentrala de la Mintia, situația este mai complicată pentru că aici, comuna Vețel ar trebui să renunțe la o sursă de venit importantă prin transferul către Deva sau prin unificare administrativă. Vom face o analiză proprie și noi pentru a vedea exact care sunt etapele acestui proces”, a declarat Adrian David.

Referitor la furnizarea agentului termic către populația din municipiul Deva și din Valea Jiului în iarna 2015-2016, reprezentanții administrațiilor locale au declarat că au primit garanții că locuitorii acestor zone nu vor rămâne fără apă caldă și căldură.

2 răspunsuri

  1. Foarte bine, sa preia primaria Deva termocentrala Mintia. Doar trebuie atins si in centrul de judet costul gigacaloriei de la Brad. Si populatia devei poate suporta lucrarile de ecologizare a termocentralei care oricum trebuie facute. Sa se invete minte si cei cu centrale termice de apartament si sa contribuie si ei la subventionarea gigacaloriei.

  2. Mai Gicule tu plutesti.Cine OMOARA TERMOCENTRALELE este un CRIMINAL.Nemti inchid centralele nucleare si pun in functiune TERMOCENTRALELE.Oare de ce ?Sunt nemti neinspirati.In plus este vorba de o problema de SECURITATE NATIONALA.Unde este OPREA CU INTERESUL NATIONAL?Cu ce asigura europenii,caldura si apa calda.Au cumva tunuri pe bloc cum avem noi?Verificati legislatia europeana in acest sens cu respectarea tuturor cerintelor si veti vedea care este viitorul.Viitorul nu-l stabileste un fost prefect cocosat si foarte interesat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus