Un tânăr din Deva a reușit prin forțe proprii să obțină aprobarea necesară realizării primului traseu de biciclete prin pădure din județ. Bicicliștii doritori de senzații tari și adrenalină vor avea la dipoziție într-o lună de zile un traseu Mountain Bike (MTB) de aproximativ 10 km, amenajat în pădurea Bejan din Deva

Cel care a reușit să facă acest lucru posibil este Manolin Mița, un tânăr din Deva, a cărui pasiune pentru sportul pe două roți s-a transformat într-un proiect extrem de îndrăzneț și provocator.

manolin 2

De meserie tehnician dentar, Manolin este un mare amator de trasee pe bicicletă, iar în ultimii trei ani, de când acest gen de mișcare în aer liber face parte din viața lui, a ajuns să cunoască pădurile din împrejurimile Devei și nu numai. Cu toate acestea, ideea realizării primului traseu prin pădure pentru bicicliști i-a venit de curând. “Am fost în vizită la niște prieteni din Lugoj, care cu asta se ocupă, realizează trasee prin pădure, mi-a plăcut foarte tare ce am văzut acolo și mi-am propus să fac și eu același lucru la noi în oraș.” Întors acasă, deveanul a demarat proiectul prin înaintarea unei cereri către Direcția de Protecție a Mediului, în care cerea aprobarea realizării unui traseu pentru biciclete în pădurea Bejan din Deva. Răspunsul  autorității locale a fost unul pozitiv, astfel că primul pas și cel mai important a fost trecut. “Am primit aprobare pentru marcarea traseului, dar numai pe aleile deja existente deoarece pădurea Bejan este arie protejată”, spune tânărul devean. Imediat după aprobarea oficială, Manolin s-a pus pe treabă pentru că vremea numai bună pentru acest sport bate la ușă și nu e timp de pierdut. “Imaginează-ți că săptămâna trecută am cărat pe umăr o grindă lungă de 2 metri, în spate un ghiozdan cu scule și în mână un braț de țăruși. Am muncit două ore și m-am simțit extraordinar.”

manolin 4

Până în momentul de față, Manolin a reușit să taluzeze o porțiune impracticabilă chiar și mersului pe jos, iar în acest weekend este hotărât să facă un podeț peste o vale, necesar pentru realizarea întregului traseu de 10 km prin pădure. În final va fi un circuit de 5 km și alte trasee adiacente care vor cuprinde chiar și o rampă pentru coborâri periculoase, însă doar pentru cei cu inima tare și cu experiență. Traseul va fi unul pentru toate gusturile și vârstele, ne asigură el. “Traseul circuit, cu lungimea de 5 km, este de nivel ușor, adică îl vor putea parcurge chiar și copii. Asta nu înseamnă că acolo unde este puțin mai dificil nu poți să descaleci și să împingi puțin bicicleta. Și în cele mai titrate concursuri de MTB, se practică push-bike-ul, mai ales pentru a nu forța anumite piese ale bicicletei.”

manolin 3

Deveanul nostru spune că amenajarea traseului va fi gata în cel mult o lună de zile dacă iubitorii acestui sport se vor alătura acestui demers și vor da o mână de ajutor. “Marcajele sunt gata, trebuie doar puse pe copaci și curățate aleile de frunze. Traseul va fi marcat și pentru timp de noapte deoarece intenționez să organizez un circuit concurs de 24 de ore”, a adăugat Manolin.

Așadar, toți cei care doresc să se bucure de acest traseu prin pădurea Bejan sunt bineveniți să dea o mână de ajutor. Un proiect îndrăzneț, demarat de un singur om și care va bucura sute de iubitori ai sportului pe două roți, merită o mobilizare pe măsură!

10 răspunsuri

 1. mihaiivascu1971@yahoo.com' Mihai Ivascu spune:

  Citind acest articol nu pot sa spun decat atat RESPECT MANOLIN MITA! Astfel de oameni ar trebui sa primeasca medalii de merit. Asa intelegem si mai bine cat de slabi sunt primarii daca un om singur reuseste o asa performanta. Tinere domn, sa nu il lasi pe primar sa vina sa taie el pangliga la munca ta ca nu merita!

  • turtadulce@yahoo.com' Miţă Manolin spune:

   Muţumesc pentru apreciere domnule Mihai! Munca, dupa cum ati vazut, nu am facut-o singur, ci cu ajutorul iubitorilor de pedalat prin natura. Obtinerea avizelor si umblatura in schimb, sunt meritul meu. Cat despre primar si primarie, nu cred ca au auzit sau daca au auzit, nu cred ca-i intereseaza despre acea zona…

 2. monica.magdalena@yahoo.com' Monica Florescu spune:

  Poate dupa ce terminati cu traseul, putem organiza si o actiune de curatenie generala a platoului Bejan si imprejurimilor acestuia, actiune care sa includa si afisaj de panouri de cultivare a bunului simt al celor care merg acolo la gratare! Cred ca uniti putem reusi! Altfel, bravo Mita! Ca biciclist de oras, ma bucur cand vad astfel de actiuni, chiar daca nu sunt consumatoare de traseu de padure!

 3. Pingback: Deva se bucură de un traseu special pentru mountainbiking | FreeRider.ro - Revista de biciclete

 4. Felicitari !

 5. dan_amt@yahoo.com' ritco daniel spune:

  Salut.traseul e gata?cazare avem in jurul treseului?biciclete de inchiriat?
  Mc.succes

 6. Manuemanuel896@gmail.com' Hategan emanuel spune:

  Buna cand se mai fac concursuri

 7. andreinemes12@yahoo.com' Andrei Nemes spune:

  Pot participa si eu chiar daca am 14 ani si cat trebe sa platim ca sa putem merge pe traseu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus