Agenți economici și persoane fizice aruncă acolo tot soiul de gunoaie, în disprețul legii și al bunului-simț.

În municipiul Hunedoara există cel puțin trei halde ilegale de gunoi: Hășdat, Răcăștie, în prelungirea străzii Prunilor. Agenți economici și persoane fizice aruncă acolo tot soiul de gunoaie, în disprețul legii și al bunului-simț. Ironia sorții, dacă este sesizată Garda de Mediu, amenda ce ar putea fi aplicată va fi plătită din bugetul local, adică din banii tuturor contribuabililor.

CITEȘTE ȘI:

Cum își îngrijesc hunedorenii orașul

Pe de altă parte, printr-o hotărâre a Consiliului Local Hunedoara (HCL nr. 140/2015) s-au stabilit tarifele pe care agenții economici, asociațiile de proprietari și persoanele fizice le pot achita pentru ca Salubprest să colecteze, transporte, depoziteze moloz şi deşeuri voluminoase, vegetaţie, deşeuri voluminoase şi alte deşeuri tehnologice (textile, pielărie, blănărie etc.). Mai mult, aceste precizări sunt făcute și în contractele pe care agenții economici, asociațiile de proprietari și persoanele fizice le au cu Salubprest.

Tarifele pot fi consultate aici:

tarife

Camelia Popa, administratorul Salubprest, a declarat pentru Hunedoara Liberă că deși societatea comercială poate ridica deșeurile, foarte puțini cetățeni ai Hunedoarei au cerut ca firma să vină să le preia, contra cost:

„Pentru mobilier, nu cred că am avut mai mult de 2 – 3 solicitări în toți acești ani. La fel și pentru moloz sau alte materiale. Preferă să le arunce lângă containere, să dea foc, decât să ne solicite să le adunăm noi, contra cost”.

Președintele PER Hunedoara, Bogdan Radu Giurgiu, a declarat pentru Hunedoara Liberă că încă din toamna anului a solicitat Primăriei Hunedoara să ia măsuri pentru ecologizarea zonelor respective:

„Ultima sesizare pe care am adresat-o Primăriei Hunedoara a fost în ședința ordinară din luna februarie. Am solicitat să fie ecologizate zonele respective și păzite mai apoi, astfel încât acolo să nu mai fie depozitate gunoaie. Este etic ca prima dată Primăria să fie cea care intervine, având în vedere că este vorba despre domeniul public. Dacă nu vom găsi înțelegere din partea Primăriei, vom sesiza Garda de Mediu, deși, personal, consider că nu e drept ca din banii cetățenilor onești ai Hunedoarei, administrația locală să achite amenzile ce se vor aplica pentru nerespectarea legislației. Dacă Garda de Mediu vine și constată că niște cetățeni fără simț de răspundere civică și societăți comerciale, având patroni iresponsabili, au depozitat resturi menajere, moloz, mobilă, cauciucuri și altele pe domeniul public, este amendată Primăria, aceasta va plăti sancțiunea din bugetul local, la care participăm cu toții achitând taxe și impozite. Într-un final, tot cetățeanul onest plătește pentru cel rău-voitor”.

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, declară că în nenumărate rânduri municipalitatea a intervenit pentru curățirea mai multor zone din oraș:

„În fiecare zi intervenim pentru a face curățenie în diverse zone din oraș. Astăzi facem curățenie, mâine e la loc. Vă dau un exemplu recent – chiar lângă blocul în care locuiesc s-a făcut curățenie. A doua zi, în zonă era plin de hârtii. Vom interveni, din nou, și în zonele în care iar e plin de gunoaie. Putem să intervenim la nesfârșit – noi curățăm, iar apoi unii cetățeni aduc alte și alte gunoaie. Am săpat inclusiv un șanț să nu mai poată trece mașinile. Și acela a fost astupat. Curățăm și iar curățăm, cheltuim bani din bugetul local să strângem după cei care aruncă gunoaie peste tot. Păzim zona, iar ei se duc noaptea și aruncă iar. Cheltuim bani de la buget pentru asemenea lucruri în loc să îi folosim pentru a asfalta o stradă sau pentru o grădiniță. Mă gândesc serios să deschidem o linie telefonică unde cetățenii să sesizeze astfel de nereguli”.

 

4 răspunsuri

 1. apap@yahoo.com' pubele lipsa spune:

  Acolo (unde s-a format obiceiul de a arunca ziua sau noaptea indiferent ce fel de deseuri) trebuie puse suplimentar pubele sau containere pentru moloz.
  Faptul ca se arunca in “flux continuu” demonstreaza ca acestea sunt insuficiente ca numar.
  Este unica solutie. Trebuie adusa la cunostinta primariilor din toate orasele (Hunedoara, Deva; etc…).

 2. Manuela_naomi@yahoo.com' Maximilian spune:

  Daca cetățenii ar vrea sa arunce molozul cu mijloace de transport personale unde ar putea să o facă??Mai precis exista un loc,, legal,,unde se poate arunca molozul?

 3. aurelzlotaru@gmail.com' Zlotaru aurel spune:

  Cine poate colecta contra cost 20saci de moloz?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus