Ce echilibru există între veniturile edililor din centrul județului și performanțele acestora în materie administrativă.

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fondurile publice, primăriile din centrul județului au majorat salariile tuturor angajaților, fie că vorbim despre funcționari publici, fie că facem referire la personalul contractual.

Desigur, și indemnizațiile primarilor au crescut. Ba mai mult, din acest an, administrațiile au făcut eforturi pentru ca, odată cu trecerea obligațiilor fiscale de la angajator la angajat nimeni să nu piardă. Cu excepția Devei, toate localitățile au majorat salariile.

Dar, oare, randamentul și eficiența primăriilor sunt în acord cu recentele majorări salariale? Și-au făcut edilii datoria astfel încât să și merite salariile de boieri pe care și le-au majorat din pix? Ce fonduri au atras, ce proiecte derulează, într-un cuvânt, cât de mult le pasă de cetățeni și de viitorul localităților pe care le păstoresc?

La aceste întrebări încercăm să răspundem într-o analiză obiectivă a activității administrațiilor locale urbane din centrul județului.

HAȚEG (aprox. 9.700 locuitori)*

Raportăm la celelalte zone urbane din centrul județului, trebuie menționat că orașul Hațeg înregistrează cel mai vizibil regres din toate punctele de vedere. Fondurile guvernamentale obținute prin PNDL2 sunt de 10 ori mai mici decât suma atrasă de orașul Călan și de 20 de ori mai mici decât la Simeria. Și în ceea ce privește fondurile europene situația este dezamăgitoare. Cu toate acestea, salariile din administrație se numără printre cele mai mari.

În orașul Hațeg, cele patru proiecte finanțate prin PNDL 2 sunt: extinderea reţelei de alimentare cu apă str. Hunedoarei spre cabana Ocol Silvic, modernizarea străzii Tudor Vladimirescu (zona Finanțe), modernizarea străzilor I. L. Caragiale – biserică, Aleea Centralei, Aleea Trandafirilor, Horea și Progresului. Valoarea totală este de 1,9 milioane de lei.

Orașul Hațeg are în așteptare la ADR Vest un proiect de reabilitare a Spitalului Orășenesc. Proiectele privind reabiltarea termică a unor blocuri au fost respinse.

Dacă la capitolul proiecte de investiții la Hațeg cam bate vântul, nu la fel se poate spune despre buzunarele celor care ar trebui să muncească în folosul comunității. Salariile din administrația locală din Hațeg provoacă invidie chiar și în reședința județului, unde unii bugetari muncesc pe bani mai puțini.

Astfel, un director executiv din Primărie câștigă 6.995 lei, un șef de serviciu are un venit de 6.644 lei și un șef de birou – 6.171 lei. Un auditor are salariul cuprins între 5.696 și 5.838 de lei, în funcție de gradație. În cazul consilierilor și inspectorilor, salariile variază între 3.464 și 4.845 lei. Polițiștii locali au salarii brute cuprinse între 3.606 și 4.845 lei (la care se adaugă norma de hrană).

În zona personalului contractual, salariul de bază al unui șef de serviciu ajunge la 5.062 lei, iar un șef de birou câștigă 4.820 lei. Un inspector de specialitate câștigă între 3.067 și 4.532 lei, iar un referent între 2.943 și 3.036  lei. Pentru șoferi, îngrijitori, paznici și muncitori, salariile de bază variază între 2.200 și 3.036 lei.

Citește AICI:

PROIECTE și SALARII la primăria HUNEDOARA

PROIECTE și SALARII la primăria DEVA

PROIECTE și SALARII la primăria SIMERIA

PROIECTE și SALARII la primăria CĂLAN

Primarul are o indemnizație de 8.700 lei la care se adaugă un spor de 25%.

*Conform Recensământului populației și al locuințelor din 2011, Direcția Județeană de Statistică.

NOTĂ:

Salariile angajaților din administrația locală, funcționari publici sau personal contractual, precum și indemnizațiile primarilor și viceprimarilor se stabilesc conform legii privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice.

Indemnizațiile primarilor se stabilesc în baza unor coeficienți stabiliți în funcție de numărul de locuitori, iar salariile angajaților, la propunerea primarului, se stabilesc prin hotărâre de Consiliu Local.

Un răspuns

  1. Pingback: CĂLAN | Salarii de boieri versus performanță în administrația locală - Hunedoara Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus