A ţine pasul cu vecinii din vest sau măcar a-i ajunge din urmă pe cei din nord devin obiective vitale pentru economia judeţului Hunedoara.
TURISMUL, O SOLUŢIE IGNORATĂ PÂNĂ ACUM
Nu puţine sunt vocile care susţin că turismul ar putea contribui decisiv la dezvoltarea pe orizontală a economiei judeţului Hunedoara. Din păcate, despre acest subiect s-a vorbit foarte mult în ultimii ani, dar s-a făcut prea puţin. Infrastructura rutieră încă nu poate asigura turiştilor circuite turistice sigure, aşa că turismul mai are de aşteptat.
“Comorile” judeţului rămân deocamdată descoperite doar de temerarii care au nervi, maşini bune şi curaj să se încumete pe un drum ca cel spre Cetăţile Dacice spre exemplu.
Totuşi, autorităţile trebuie să ia în serios componenta turistică şi să investească în această zonă, pentru că potenţialul este enorm.
MINERITUL, O TRADIŢIE CARE AR PUTEA REÎNVIA
Una din tradiţiile judeţului Hunedoara este mineritul. Valea Jiului, Apusenii, împrejurimile Devei, ale Hunedoarei sau zona Pădurenilor sunt recunoscute ca zone bogate în minereuri și zăcăminte de cărbune.
De altfel, Judeţul Hunedoara se situează pe locul al 2-lea în România, după Bihor, cu 21 de tipuri de resurse naturale exploatate. Hunedoara şi Alba sunt singurele judeţe din România unde există minereuri auro-argentifere.
Astăzi, peste majoritatea minelor din judeţ s-au pus lacăte, iar cele mai multe au intrat în conservare poate prea devreme. În Valea Jiului, norii negri ai insolvenţei care pândeşte Complexul Energetic Hunedoara dau fiori puţinilor mineri care mai lucrează, în lipsa unei alternative.
Poate că proiectul de exploatare a aurului de la Certej să mai fie o gură de oxigen pentru piaţa forţei de muncă şi pentru economia zonei.
Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în județul Hunedoara există Licenţe şi permise de exploatare pentru următoarele resurse minerale:
- calcar industrial,
- argilă comună,
- produs rezidual minier,
- aur din aluviuni,
- nisip şi pietriş,
- gnais,
- bazalt,
- andezit,
- dolomită,
- ape balneterapeutice,
- ape minerale naturale,
- bentonită,
- cuarţ,
- huilă,
- gips,
- calcit,
- mineruri auro-argentifere,
- travertin.
INDUSTRIA UŞOARĂ, ÎNCĂ FIRAVĂ ÎN JUDEŢ
Departe de a se compara cu judeţe ca Alba, Arad sau Timiş din acest punct de vedere, judeţul Hunedoara a atras prea puţine investiţii notabile. Lipsa parcurilor industriale “serioase”, a strategiilor, a viziunii de dezvoltare şi-au pus amprenta pe economia din centrul judeţului, care este văduvită de investiţii aducătoare de locuri de muncă şi bunăstare.
De remarcat este faptul că, ultima investiţie care a adus în judeţ peste 300 de locuri de muncă a fost inaugurată la Sântuhalm, în 2008.
În aceste condiţii, administraţia judeţeană şi cele locale au obligaţia de a reanaliza posibilităţile de dezvoltare, luând acum în calcul şi facilităţile oferite de autostrada care tranzitează judeţul Hunedoara.
foto: storage0.dms.mpinteractiv.ro
Ultimele comentarii