Se încheie, astfel, o poveste care i-a mâhnit pe hunedoreni timp de mai bine de un deceniu. În urma sentinței definitive a instanței, clădirea care ar fi trebuit să aibă destinația de pizzerie, fast food și patiserie este astăzi demolată.

Imobilul avea regimul de înălțime D+P+2E și o suprafață utilă a parterului de 917,81 metri pătrați. Nefiind finalizată, construcția prezenta un real pericol pentru locuitorii municipiului Hunedoara, creând disconfort din cauza faptului că, în locul destinației de alimentație publică, clădirea se degradase și era folosită de persoane fără adăpost.

“Nu facem altceva decât să punem în aplicare o hotărâre a instanței de judecată care este definitivă și executorie. Pentru că nu a fost respectată autorizația de construcție la momentul ridicării acestei clădiri, instanța a decis că singura soluție pentru intrarea în legalitate este demolarea acestei construcții”, declară primarul municipiului Hunedoara, Dan Boboutanu.
.
“În ultimii ani, construcția prezenta un real pericol pentru hunedoreni. Consider că asta trebuie să fie soarta tuturor clădirilor construite în urmă cu ani de zile care nu au respectat autorizațiile de construire sau a clădirilor abandonate de pe raza municipiului Hunedoara, cum este cazul celor trei blocuri de pe Str. 1 Decembrie 1918 construite înainte de 1989 ori blocul de pe Str. Barbu Ștefanănescu Delavrancea. Suntem hotărâți să curățăm orașul de aceste ruine care nu ne fac cinste!”, a adăugat Dan Bobouțanu.

Firma care a construit ilegal clădirea a pierdut toate procesele cu Primăria Hunedoara. Construită pe o suprafață mai mare decât a acceptat inițial Consiliul Local, clădirea a fost ridicată și fără să se țină seama că legislația nu mai mai permitea ca pe zonele verzi să fie amplasate imobile. Suprafața pe care a ocupat-o Proiect Design pentru construirea clădirii a fost de aproape două ori mai mare decât prevedea inițial hotărârea emisă de către Consiliul Local Hunedoara și avea și un etaj în plus faţă de ce era prevăzut în acte. Primarul din acea vreme, Nicolae Schiau, a acceptat iniţiativa firmei de a se ocupa de modernizarea şi întreţinerea parcului în schimbul dreptului de a construi aici o clădire în care să funcţioneze o pizzerie şi o patiserie. Asocierea a încălcat legea de la bun început, pentru că, la 1 ianuarie 2006 intrase în vigoare o lege care interzicea schimbarea destinaţiei suprafeţelor din parcuri. Reprezentanţii Primăriei Hunedoara ori n-au ştiut, ori s-au prefăcut că nu ştiau de legea în cauză, iar în ianuarie 2006 au permis defrişarea locului în care urma să fie amplasată clădirea. Au fost rași atunci din zona de parc peste 40 de copaci.

S-a spus că tocmai construirea acelei clădiri în parc a fost motivul pentru care Nicolae Schiau a pierdut alegerile pentru postul de primar în anul 2008. Ulterior, în mandatul lui Ovidiu Hada parteneriatul public-privat s-a blocat.

Discuțiile privind o eventuală preluare de către Primărie a clădirii au fost inutile, pentru că firma Proiect Design a cerut sume foarte mari în schimbul vânzării imobilului către Primărie. Orice înțelegere ar fi căzut pentru că legea a fost încălcată de două ori – construcția prea mare față de ceea ce a decis CL Hunedoara și cea privind zonele verzi. Nici procesele nu au rezolvat problema. Și în timpul mandatului lui Viorel Arion s-a încercat preluarea clădirii, dar firma cerea sume uriașe. Mai apoi, Primăria s-a adresat instanței pentru demolarea imobilului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus