Prima menționare documentară a Hunedoarei datează din 30 august 1265 – sub numele Hungnod -, conform registrului de dijme papale, iar în 1276 a fost amintită din nou. 

În acea vreme, comitatul Hunedoara, cunoscut şi ca Varmeghia Hunedoarei (în maghiară Hunyad vármegye, în germană Komitat Hunyad, în latină Comitatus Hunyadiensis), era o unitate administrativă a Regatului Ungariei. Documentele ungare plasează Hunedoara printre cele mai vechi oraşe din Transilvania.

Istoria aşezării îşi are origini mult mai vechi, zona fiind locuită încă din perioada Neoliticului, cu aproape 4.000 de ani în urmă, potrivit mărturiilor arheologice.

Ca oraş, menţionarea documentară datează din 1415. A fost declarat municipiu la 17 februarie 1968, având în subordine administrativă localităţile Boş, Groş, Hăşdat, Peştişu Mare şi Răcăştia.

3 răspunsuri

 1. oarecare@yahoo.com' Ioan Cretu spune:

  Începând cu anul 2047, urmare a descoperirii în Munții Poiana Ruscă a unor rezerve uriașe de tilibiliu disipat, zona cunoaște o dezvoltare explozivă, atrăgând forță de muncă înalt calificată din Statele Unite ale Europei, Statele Unite ale Asiei și Statele de Plată ale Americii. În 2062 se montează cupola de protecție din sticlă triplu laminată, armată cu ceva, peste partea metropolitană a zonei, între Râul Mureș și Țara Hațegului. În 2064 se constată că s-a terminat aerul din cupolă și se demontează. Considerându-se că-i bai, este angajată o firmă de găurit cupole, din Dubai, iar în anii care urmează se rezolvă cupola.

 2. umbra@castel.hd' Vanare de vant spune:

  Trecutul se cunoaste destul de bine, viitorul si mai bine. Nu este prea clara situatia din prezent. Ceeace este profund injust fiindca in prezent se construieste hotelul Doamnei Senator PNL Carmen Harau care va valoriza “imprejurimile”.
  Ca ramasesera nevalorizata….

 3. florinandrasesc84@gmail.com' Andrasesc Daniel spune:

  Mai bine s-ar fi construit o fabrica care oferea locuri de munca atat de necesare hunedorenilor ,dar interesele proprii primeaza inaintea locuitorilor hunedoreni! RUSINE !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus