Soluția instanței nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Alba

Tribunalul Hunedoara a dat sentința în dosarul pe fond, după cum urmează:

 

  • COŞĂREANU ALEXANDRINA PETRONELA – 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare şi 2 (doi) ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturil electorale pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată; – 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare pentru participație improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. Pedepsele au fost contopite în pedeapsa cea mai grea, de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare şi 2 (doi) ani pedeapsa complementară, la care se adaugă sporul obligatoriu de 6 (şase) luni închisoare, aplicând inculpatei pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani închisoare şi 2 (doi) ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor electorale. Instanța a suspendat executarea pedepsei de 3 ani închisoare, sub supraveghere timp de 4 (patru) ani., timp în care, inculpata trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Hunedoara, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Instanța impune inculpatei să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Hunedoara şi să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei. De asemenea, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, în cadrul Centrului de îngrijire a persoanelor vârstnice din municipiul Hunedoara sau Primăriei Municipiului Hunedoara.
  • RAŢĂ-BUGNARIU AUREL: – 2 (doi) ani închisoare şi 2 (doi) ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor electorale pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea drepturilor electorale. Instanța a suspendat executarea pedepsei de 2 ani închisoare, sub supraveghere timp de 4 ani, având aceleași condiții de îndeplinit ca și Coșăreanu Alexandrina. Instanța impune inculpatului să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Hunedoara şi să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei, va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul Centrului de îngrijire a persoanelor vârstnice din municipiul Hunedoara sau Bibliotecii Judeţene Ovid Densuşianu Hunedoara – Deva.
  • CĂPÂLNĂ DANIELA ARIETA a fost achitată de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
  • DAN NICOLAE ROBERT: – 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un avantaj patrimonial; – 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Pentru că a mai fost condamnat anterior, instanța a contopit pedepsele, rezultând una de 5 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 6 luni închisoare, urmând ca inculpatul Dan Nicolae Robert să execute pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 6 luni închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile și a dedus din pedeapsa aplicată inculpatului Dan Nicolae Robert durata executată, începând cu data de 04.10.2013 până la data de 13.12.2016, adică 3 ani, 2 luni și 9 zile. Coşăreanu Alexandrina Petronela şi Raţă-Bugnariu Aurel, în solidar, trebuie să plătească părţii civile Municipiul Hunedoara aproximativ 9.000 de lei. Coşăreanu Alexandrina Petronela şi Dan Nicolae Robert, în solidar, să plătească părţii civile Municipiul Hunedoara aproximativ 7.000 de lei. Coşăreanu Alexandrina Petronela trebuie să plătească părţii civile Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură aproximativ 170.000 de lei.

Sentința nu este definitivă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada 2010-2012, inculpata Coșăreanu Alexandrina-Petronela a întocmit în fals zece contracte de arendă prin contrafacerea semnăturilor unor persoane, pe care ulterior le-a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Hunedoara, în vederea obținerii de subvenții pentru perioada menționată.

În aceeași perioadă, inculpata i-a determinat pe funcționarii Primăriei Hunedoara să emită mai multe adeverințe care atestau faptul că utilizează în mod legal suprafețele cuprinse în contractele de arendă false, aspect necunoscut de aceștia la momentul emiterii documentelor.

Valoarea fondurilor nerambursabile astfel obținute se ridică la suma de 186.773,62 lei.

În același sens, în cursul anului 2010, în baza unui contract de arendare, inculpata Coșăreanu Alexandrina-Petronela a solicitat acordarea subvenţiilor și pentru o parcelă în suprafață de 118,50 ha pășune, proprietatea municipiului Hunedoara.

Documentul respectiv, semnat cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, de către inculpații Rață-Bugnariu Aurel și Căpâlnă Daniela Arieta, a fost încheiat fără a exista o Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Hunedoara și fără a se organiza o licitație publică în vederea atribuirii suprafeței respective în favoarea inculpatei Coșăreanu Alexandrina-Petronela.

Mai mult, contractul a fost încheiat cu titlu gratuit, fără ca între părți să se stabilească un preț, conform prevederilor legale, cauzându-se astfel o vătămare a intereselor legitime ale Primăriei Municipiului Hunedoara.

În aceleași condiții de nelegalitate, contractul menționat mai sus, a fost prelungit printr-un act adițional la data de 05 aprilie 2012, pe o perioadă de 5 ani, fiind semnat din partea Primăriei Municipiului Hunedoara, la rubrica “Arendator Primar”, de către inculpatul Dan Nicolae-Robert, soțul inculpatei Coșăreanu Alexandrina-Petronela.”

Fostul secretar al municipiului, Aurel Rață Bugnariu este trimis în judecată pentru abuz în serviciu, la fel și fosta angajată a Primăriei, Daniela Căpâlnă. Fosta soție a lui Dan Robert este acuzată de participație improprie la fals intelectual și  folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus