Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul consilierilor PSD și UDMR, împotrivă fiind aleșii de la PNL și PER.

Consilierii locali din Hunedoara au dezbătut un proiect de hotărâre prin care administrația locală le solicita să aprobe contractarea unui credit rambursabil de până la 80 de milioane de lei pentru modernizarea străzilor.

„Unul dintre cele mai importante obiective de investiții care vizează interesul public general este obiectivul de investiție Reabilitarea sistemului rutier în municipiul Hunedoara, a cărui realizare nu mai poate fi amânată”, se specifica în proiectul de hotărâre inițiat de către primarul Dan Bobouțanu.

În ceea ce privește gradul de îndatorare după contractarea acestui împrumut, „rezultă faptul că în perioada de creditare indicatorul înregistrează un nivel maxim de 29,87 la sută în anul 2023, înregistrând valori în descreștere în următorii ani.”  Gradul de îndatorare a fost determinat ca raport între datoria publică și media aritmetică a veniturilor proprii pe ultimii 3 ani anteriori anului în care se solicită autorizarea finanțării, rezultatul neputând depăși 30 la sută.

Astăzi, cum era de așteptat, înaintea votului pentru acest proiect, reprezentanții opoziției și cei ai puterii au sărit la atac, acuzându-se reciproc. Cum stau, de fapt, lucrurile.

Infrastructura rutieră a municipiului Hunedoara este reabilitată doar în proporție de 35 la sută. În oraș există în jur de 400 de străzi care necesită reabilitarea sau care nu au fost asfaltate niciodată.

Prin PNDL 2, de la Ministerul Dezvoltării, Hunedoara va primi fonduri pentru reabilitarea și modernizarea a opt străzi.

Fonduri europene pentru infrastructura stradală, după cum se desfășoară procedurile, vor putea fi obținute cel mai repede peste 2 – 3 ani, prin AXA 13, care urmează să se deschidă curând.

Hunedoara ar avea nevoie de aproximativ 280 de milioane de lei pentru reabilitarea întregii rețele de drumuri, sumă pe care nu ar putea s-o strângă niciodată. Oricum, în nicio țară din lumea aceasta nu există vreo localitate care să aibă toată infrastructura rutieră impecabilă. În țările din Vestul Europei, se consideră că un oraș are străzi foarte bune dacă 70 – 80 la sută din totalul rețelei stradale este reabilitată.

Revenind la Hunedoara, în această localitate lucrări masive de reabilitare a rețelei stradale au avut loc începând cu 2011, în mandatul lui Ovidiu Hada, abia la doi ani după ce administrația locală a întocmit un acord – cadru pentru o parte dintre străzile din oraș și a reușit să câștige și un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea și modernizarea a principalelor căi rutiere din oraș, ambele proiecte contestate de către firma la care era acționar Viorel Arion sau de apropiați ai acestuia. Exact proiectele lui Ovidiu Hada au fost continuate de către Viorel Arion, ajuns primar al Hunedoarei, dar care a avut și norocul să primească fonduri guvernamentale prin PNDL 1.

Cu toate acestea, în timpul administrației lui Arion, Consiliul Local a votat, în unanimitate, adică reprezentanții PNL, PDL, PSD, UNPR, PP-DD și UDMR, un împrumut de 65 de milioane de lei, bani care s-au folosit în bună măsură pentru construirea ștrandului Corvina. Era necesar ca municipalitatea să se împrumute ca să se construiască un ștrand la Hunedoara? La această întrebare trebuie să răspundă hunedorenii. În schimb, nu cred că Viorel Arion a pierdut alegerile pentru că a inițiat un proiect de hotărâre pentru un împrumut de 65 de milioane de lei.

Acum, potrivit primarului Dan Bobouțanu, împrumutul de 80 de milioane de lei este necesar pentru infrastructura rutieră, dar și pentru cota de cofinanțare a proiectelor europene pe care municipalitatea le-a câștigat deja sau care sunt declarate eligibile, acestea însumând undeva la 60 de milioane de euro, din care Primăria trebuie să achite în jur de 5 la sută. În același timp, în cel puțin 3 cartiere și în zonele mărginașe, așa-zisele sate aparținătoare, drumurile sunt praf. Pe de altă parte, locuitorii Hunedoarei consideră ca principală problemă a orașului starea proastă a infrastructurii stradală. A avut dreptate primarul Dan Bobouțanu când a inițiat proiectul privind contractarea împrumutului? La această întrebare trebuie să răspundă hunedorenii.

De partea cealaltă, ce puteau face cei de la PNL?

 1. Să explice de ce începând cu anul 2000 și până în 2016, când la cârma orașului s-au aflat reprezentanți ai dreptei nu au fost asfaltate toate străzile din Hunedoara și de ce e reabilitată doar 35 la sută din întreaga infrastructură rutieră a localității?
 2. Să voteze împrumutul, dar atunci era clar că potrivit strategiei oricărui partid de opoziție ar fi pierdut puncte. Ca fapt divers, potrivit președintelui PNL Hunedoara, Lucian Heiuș, în aceste zile în oraș se desfășoară un sondaj de opinie. Să aibă de-a face cu votul din Consiliul Local?
 3. Să voteze împotrivă, ceea ce au și făcut, mai ales că în sală se afla și senatorul PNL, Eleonora Carmen Hărău.

Pentru reprezentanții PER, lucrurile au fost mult mai simple. Nici Bogdan Giurgiu, nici Săndel Vlad nu au mai fost consilieri locali și, evident, spre deosebire de reprezentanții PNL și PSD, ei nu au mai fost puși niciodată în situația de a vota vreun împrumut în numele municipiului Hunedoara.

După discuții, unele demne de I.L. Caragiale, proiectul a trecut cu 11 voturi pentru, din partea reprezentanților PSD și UDMR, și 10 împotrivă – consilierii PNL și PER.

 

4 răspunsuri

 1. Ipocrizie : PNL si PER au refuzat asfaltarea strazilor cetatenilor Hunedoarei ,pe care ei nu le-au asfaltat .
  De tot rahatul !

 2. dexterhomeboy@yahoo.com' CetateanCinstit spune:

  “Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul consilierilor PNL și UDMR, împotrivă fiind aleșii de la PNL și PER.”

  How’s that? 😀

  PNL conduce primaria Hunedoara sub sigla PSD? 😀

 3. GhitaHagi@yahoo.com' BraianTasescu spune:

  Senatorul penibilului Harau ce-a cautat in sala? Ce legaturi sau mai bine zis ce interes are ea la Primaria Hunedoara? Contractul cu Proserv e gata, sau vrea sa ne vanda iar panselute cu 49,99 lei / bucata?

  Sa se duca la Bucuresti, ca aici s-au saturat hunedorenii de “dragostea” ei. Sa mearga la prietenii ei din capitala sa ne lase sa ne vedem de-ale noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus