O sută de brazi au fost plantaţi de jurnaliştii de la mai multe publicaţii din judeţul Hunedoara pe un deal din zona staţiunii Râuşor, în imediata vecinătate a Masivului Retezat, acţiunea marcând astfel împlinirea a o sută de ani de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR).

“Nu întâmplător am ales să plantăm bradul. E vertical, e drept, aşa cum ar trebui să fim în profesiunea noastră de fiecare dată. Sunt o sută de brazi, plantaţi în forma cifrei 100, pentru ca ea să se poată vedea, peste ani, şi de la înălţime”, a declarat principalul organizator al acţiunii, jurnalistul Nicolae Gheorghiu.

Acţiunea, desfăşurată sâmbătă, în ajunul sărbătorii Floriilor şi Paştelui catolic, a beneficiat de sprijinul silvicultorilor de la Ocolul Retezatul Clopotiva Râu de Mori, care i-au îndrumat pe jurnaliştii prezenţi, unii dintre ziarişti participând, pentru prima oară, la un asemenea eveniment.

“Aici s-au mai făcut astfel de acţiuni, dar în urmă cu 20-30 de ani. Peste vreo cinci ani, se va vedea mai bine cifra 100, pe care am încercat să o desenăm aici folosindu-ne de puieţii de brazi. Puieţii ne-au fost oferiţi de Ocolul Silvic Haţeg”, a explicat şeful Ocolului Silvic Retezatul Clopotiva Râu de Mori, inginerul Otto Hebel.

Dincolo de momentul marcat de jurnalişti, terenul ales de silvicultori, proprietate a Primăriei comunei Râu de Mori, avea nevoie să fie împădurit, susţin organizatorii.

“E o zonă extraordinară, unde am mai fost de multe ori. Faptul că am plantat aici puieţi de brad nu cred că este întâmplător. În jurul nostru este multă pădure de brad, dar sunt şi goluri, dovadă că aici era necesar să dăm o mână de ajutor atât silvicultorilor, cât şi primăriei din zonă”, a remarcat jurnalistul Ioan Vasiu.

Autorităţile locale şi-au exprimat intenţia de a continua astfel de acţiuni, mai ales că zona staţiunii Râuşor, din Retezat, devine din ce în ce mai căutată pentru potenţialul turistic pe care îl oferă.

“Este o acţiune lăudabilă şi utilă pentru mediu. Peste o sută de ani, aceşti brazi vor fi mari. Cred că aici, în mijlocul naturii, să plantezi puieţi care vor rămâne şi atunci când noi nu vom mai fi pe această lume este un lucru deosebit în zona Râuşorului. Vom continua astfel de acţiuni”, a conchis primarul comunei Râu de Mori, Niculiţă Mang.

Cu cele 11 sate componente, comuna Râu de Mori, de la poalele Retezatului, este una dintre cele mai mari din judeţul Hunedoara. Localitatea este atestată documentar din anul 1365, iar pe teritoriul acesteia se regăsesc mai multe obiective turistice importante, între care cele mai cunoscute sunt Cetatea Colţ şi pârtiile de schi din staţiunea Râuşor.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus