DSP Hunedoara comunică tuturor cabinetelor de medicina de familie din judeţ că Ministerul Sănătăţii a repartizat tuturor direcţiilor de sănătate publică un număr de 1.000.000 de doze de vaccin antigripal sezonier.

Pentru Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara au fost repartizate un număr de 30.597 de doze (care vor fii aduse în data 06.12.2017 la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara de către furnizor, iar repartiţia lor la medicii de familie se va începe din data de 07.12.2017).  

In sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei. Conform comunicatului de presa al Ministerului Sanatatii, la nivel naţional numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 83.563, cu 3,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (86.996) şi cu 7,6% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (79.895).

Vaccinarea antigripala continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei; ea asigura la circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate. Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata pe toata durata sezonului gripal, iar imunitatea dureaza cel mult 1 an.

Interesul populatiei pentru vaccinare este intr-un trend descrescator, in ciuda campaniilor efectuate de catre medici sau chiar de asociatiile de pacienti, care incurajeaza aceasta masura de profilaxie. Sunt trei motive pentru care interesul pentru vaccinare este in scadere:

– un prim motiv ar fi disparitia multor boli (pe teritoriul Romaniei) care sunt prevenite prin vaccinare. In lipsa bolii, oamenii renunta la vaccinare;

– pe de alta parte, exista un curent care afecteaza nu numai Romania, ci este un curent la nivel global prin care vaccinarea este atacata de diverse grupuri mai putin informate sau mai putin binevoitoare in ceea ce priveste acest tip de preventie, singurul demonstrat ca eficient;

– cea de-a treia cauza este legata de o informare insuficienta / aprovizionare cu sincope

In acest an, Ministerul Sanatatii asigura si in acest sezon rece vaccinarea antigripala sezoniera pentru imunizarea persoanelor aflate in grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice;
  • femeile gravide;
  • personalul medical;
  • persoanele (adulti si copii) rezidente in institutii de ocrotire sociala;
  • persoanele cu varsta egala sau peste 65 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus