Inițiativa unui astfel de monument îi aparține lui Radu Bogdan Giurgiu și a fost sprijinită de Rotary Club Hunedoara și Asociația Creativ ACT, Ioan Cristea fiind cel care a realizat placa. Fondurile necesare au fost alocate de către Primăria și Consiliul Local Hunedoara, prin Legea 350/2005.

Monumentul este amplasat în parcul central din oraș. Pe acest monument sunt trecute numele celor 64 de hunedoreni care au murit în Primul Război Mondial.

„Astăzi, după o așteptare de 22 de ani am reușit să duc la bun sfârșit un proiect de suflet… placa comemorativă cu eroii Hunedoarei căzuți pe front în Marele Război.

Eroii noștri au căzut departe de familie, departe de casă, pentru o cauză ce nu era a lor și nu au avut norocul să moară la Mărășești, Mărăști sau Oituz pentru a fi pomeniți în cărțile de istorie, iar osemintele lor se regăsesc în Alpi, Banatul Sârbesc sau pădurile Galiției și mai puțin în pământul strămoșesc.

Tocmai de aceea, plecarea lor la oastea cezaro – crăiască arborând steagul tricolor în sunetul fanfarei ce intona „Deșteaptă-te Române” pentru prima dată în istoria Ardealului, în credința că prin jertfa lor va exista la întoarcearea în țară dreptul la autodeterminare ne obliga să fim mândri de ei și jertfa lor.

Iar eroii celorlalte etnii ce au adus și ele obol lui Ares, eroi ce stau lângă românii trecuți de-a dreapta Tatălui trebuie primiți cu același respect și onor precum cel arătat ostașilor noștri deoarece eroii nu aparțin doar unei etnii, ei sunt ai istoriei și aparțin generațiilor ce vin!”, a declarat Radu Bogdan Giurgiu.

monument2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus