În 1997, un tânăr politician, consilier județean din partea UDMR, pe numele lui Iuliu Winkler, vine și le explică autorităților locale că e nevoie de un parc industrial în municipiul Hunedoara. Era perioada în care deja se prefigurau disponibilizări masive din combinatul siderurgic. În Ungaria apăruseră deja asemenea parcuri, tot în zone unde fusese industrializare masivă și începuseră dispozibilizările de personal. „Văleu, nu!”, au început să strige toți Gigi Contra. „Nu ne trebuie, nu vrem!”, au continuat tânguirea. Culmea, sindicaliștii de la Siderurgica au fost mai deschiși la minte decât politicienii locali. Se știe ce a urmat – mii de oameni și-au pierdut slujbele din combinat și nu prea au avut pe unde să se angajeze. Era încă forța de muncă calificată în Hunedoara.

Parcul industrial s-a făcut mult mai târziu. Oamenii care știau o meserie și-au văzut de drum. Azi, în parc funcționează și un târg de vechituri. Gigi Contra au îmbătrânit și continuă unii să plângă vremurile în care lucrau în combinat și puteau fura de acolo un electrod, trei cărămizi, își făceau reșouri sau cuțite, topoare etc. A, să nu uităm și plânsetele după echipa de fotbal, mândria Hunedoarei comuniste, nu a democrației, să ne înțelegem! Alți Gigi Contra, care se consideră de dreapta, vor ca echipa să meargă așa cum se întâmpla cândva – din bani de la stat.

Vremea a trecut, orașul s-a prăbușit. Din miile de locuri de muncă din combinat au mai rămas câteva sute. Combinatul s-a vândut pe 500.000 de dolari. Probabil, puțin măcinat de faptul că a pus pe butuci un oraș, Adrian Năstase a trimis la Hunedoara fabrica de cablaje. Locuri de muncă pentru femei și prea puține pentru bărbați.

Apoi, toți Gigi Contra, din politică de această dată, au început să se bată pe terenurile fostului combinat. La început, ele au fost la AVAS, adică Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, de care s-au lipit și patru persoane fizice. S-a mers la președintele României de atunci, Traian Băsescu, și terenurile au ajuns în proprietatea Hunedoarei. Toți Gigi Contra au fost fericiți.

Rând pe rând, partidele din care făcea parte primarul în funcție au ajuns să conducă societatea ce s-a înființat și avea în administrare terenurile respective. S-au porcăit Gigi Contra ce s-au porcăit, dar ce bine le-a prins! Au vândut ce-au avut de vândut și acum au rămas terenurile neecologizate. Nu le vrea nimeni. Cine are bani să le ecologizeze pe toate? Nici măcar Uniunea Europeană n-a acceptat să dea bani mai mult decât pentru un proiect ce a dus la ecologizarea a 20 de hectare.

Hopa, a venit o firmă! „Mvai, pământul sfânt!”, au strigat Gigi Contra. Bine, Gigi Contra n-au stat să citească documentele. La ce bun?! Cititul prostește, dar toți Gigi Contra au păreri, ei știu și, mai ales, se pricep să dea lecții pe banii altora. Asta a pățit și un prieten de-al meu, hunedorean, care și-a câștigat banii prin Capitală și prin Europa, făcând lucruri serioase, atunci când a vrut să facă și el o afacere în Hunedoara. Au sărit mulți Gigi Contra pe el să-i explice ei cam cum ar trebuie să-și investească banii. A plecat râzând, spunându-mi că în Hunedoara unele lucruri nu se schimbă niciodată! Nici măcar Gigi Contra!

5 răspunsuri

 1. mesajul meu nu are nici o legatura directa cu acest ” articol “. datorita faptului ca poate o buna parte din cititorii d-voastra sunt au o vasta cultura generala asupra sportului sau nu au inteles ceea ce d-voastra ati catalogat ca si simbol al Hunedoarei drept ” un planset al “mândria Hunedoarei comuniste , nu al DEMOCRATIEI , sa ne intelgem ” tin sa va readuc aminte in primul rand ca sportul hunedorean cu banul ovan a inceput inca de pe monarhiei( pe atunci era rege Ferdinant I al Romaniei , anul 1921. Fotbalul era inca la inceputuri pe acele vremuri iar multe echipe care au facut au adus Romaniei glorie si performante mondiale nici nu erau existate. Un fapt interesant in ceea ce incerc este sa argumentez este ca chiar daca perioada comunista a fost una dura si rece pentru Romania , nu putem spune acest lucru si despre sport(in general), mai ales ca in perioada comunista sportul romanesc se poate mandri cu generatii de aur( LA PROPRIU!). asadar, continui in a va spune ca personal consider ca ati jignit niste valori internationale, revenind,asadar, pe plan judetean, ca si simplu exemplu binecunscut este domnul Gabor care a cucerit balonul de aur.la junori, adica cel titrat jucator al lumii! nu mai pomenesc de alte stele din perioada comunista…nu terfeliti sportul romanesc doar datorita faptului ca nu intelegeti!

  • Monalise Hihn spune:

   Se pare că dumneavoastră n-ați înțeles nimic! Continuăm până înțelegem cu toții că lucrurile s-au schimbat și că nu poți cere astăzi ce altădată se făcea printr-un simplu ordin. Și apropo, văd că e de bine că nu înțeleg – DATORITĂ se folosește când e de bine, DIN CAUZA – când e de rău! Să aveți o zi minunată!

 2. Doamna draga, dumneavoastra ati jignit pe cei ce faceau performanta pe vremea aia, asta e ceea ce vroiam sa va spun si imi pare rau ca puteti face asta fara nici o tragere de inima. comunism, necomunism sportul romanesc indiferent de care o fi, ar fi trebuit tratat cu respect deoarece nu un ordin putea face performanta, ci ambitia sportivului de a face performanta la nivel mondial. pe langa asta sportul nu a inceput in comunism si nu s-a incheiat acolo! cred ca dintre noi, dumneavoastra nu ati inteles nimic! ( cel putin in privinta a ceea ce am vorbit).

  • Monalise Hihn spune:

   Da, i-am „jignit” atât de tare încât am scris articole nenumărate despre ei. Apropo, e VOIAM, nu VROIAM. Continuați să citiți!

  • Stimate domn,
   Câţi dintre prietenii dumneavoastră ar fi de acord să cumpere un bilet cu 200 de lei la un meci (pentru că atât ar costa ca o echipă să se poată susţine singură). Aţi da aceşti bani, dvs şi alţi 20.000 de suporteri, pentru ca echipa să aibă tot ce este nevoie? Vă permiteţi aceşti bani?

   Cred că administraţia locală trebuie să ajute sportul de masă pentru că banii vin din taxele şi impozitele pe care le plătim cu toţii. Este nevoie de terenuri de sport, de bazine de înot, pârtii de schi publice. Dar să dau bani de la mine pentru că 2.000 de oameni au în plan să mergă la meci, nu sunt de acord!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus