Hunedoara Liberă vă prezintă o analiză a activității primarului Dan Bobouțanu din această primă jumătate de mandat. Unde a greșit și care sunt părțile bune ale celor doi ani de mandat.

La aproape 2 ani de când este primar al municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu conduce detașat în toate sondajele de opinie efectuate în oraș.

Totuși, nimic nou sub soare – cu excepția lui Ovidiu Hada, toți primarii Hunedoarei de după anul 2000 au avut o cotă de încredere și intenție mare de vot la jumătatea mandatului. Cu toate acestea, ei au pierdut alegerile. Se va repeta istoria? Răspunsul îl vor da alegătorii peste doi ani.

Hunedoara Liberă vă prezintă o analiză a activității primarului Dan Bobouțanu din această primă jumătate de mandat. Unde a greșit și care sunt părțile bune ale celor doi ani de mandat.

În 5 iunie 2016, după o campanie furibundă, Viorel Arion (PNL) a pierdut la 552 de voturi fotoliul de primar al Hunedoarei pe mâna Eleonorei Carmen Hărău, la acea vreme deputat. Cu doar câteva luni înainte, Arion avea în jur de 70 la sută în toate sondajele. Istoria s-a repetat – din anul 2000 încoace, în Hunedoara, niciun primar nu a reușit să câștige un al doilea mandat. Era, totuși, pentru prima oară când viceprimarul în funcție îl contracandidează pe primar și câștigă.

Dan Bobouțanu (PSD) a învins nu doar pentru că lumea a crezut în promisiunile sale de campanie, ci pentru că s-a săturat de cei din jurul lui Viorel Arion și, mai ales, de Eleonora Carmen Hărău. Practic, Viorel Arion a obținut toate voturile pe care le putea strânge, dovadă că a luat mai multe voturi decât lista PNL pentru Consiliul Local și pentru cel Județean.

Mandatul lui Dan Bobouțanu a început astfel:

  1. Doar 30 la sută din întreaga suprafață rutieră, aleile dintre blocuri și drumuri vicinale – asfaltată, modernizată și reabilitată.
  2. Doar câteva axe pentru obținerea de fonduri europene deschise.
  3. Lipsă registru zone verzi.
  4. Peste 100 de hectare de teren ce trebuie ecologizat în zona fostului combinat siderurgic.
  5. Cel puțin 10 clădiri mari, care nu aparțin municipalității, în ruină, între acestea numărându-se cele 3 blocuri de pe fosta stradă Moldovei, cinematograful Modern, clubul Siderurgistul, fosta fabrică de tricotaje etc.
  6. În sertar câteva proiecte pe fonduri europene începute, pentru care a fost nevoie de corecții pe documente.
  7. Un sit industrial nou, în zona Castelului, cu 20 de hectare de teren care trebuie parcelat și concesionat.
  8. Un proiect de pietonală pe jumătate scris dar pentru care a fost emis ordinul de începere a lucrărilor.
  9. Lipsă apă și canalizare în diverse zone ale orașului.
  10. Lipsa lui plan urbanistic general – PUG.
  11. O echipă de fotbal care nu putea să-și continue activitatea din cauza datoriilor acumulate de-a lungul anilor.
  12. Clădiri ale școlilor și grădinițelor degradate și câteva închise.
  13. Lipsă terenuri de sport și săli de sport.
  14. Stadionul „Michael Klein” degradat, iar „Constructorul” degradat și aflat în proprietate privată.
  15. Bazinul de Înot nereabilitat.
  16. Clădirea spitalului nereabilitată termic, Urgența – la fel, lifturi vechi de 50 de ani în incinta unității sanitare, parte din ambulatoriu, de asemenea, nemodernizat.
  17. Un contract cu Proserv pentru măturatul străzilor și ridicarea zăpezii aflat spre finalul său.
  18. O situație incertă privind ridicarea, depozitarea și transportul deșeurilor menajere și lipsa unui depozit pentru deșeurile mari, rezultate din construcții, demolări etc.
  19. Lipsă proiecte pentru reabilitarea blocurilor pe fonduri europene.
  20. Transportul local la pământ, cu mijloace de transport vechi și care necesită subvenție consistentă lună de lună.
  21. Casa de Cultură – de asemenea o problemă pe care Consiliul Județean nu reușește s-o rezolve.

La acestea s-ar mai putea o listă lungă de probleme curente ale unei localități.

Pe de altă parte, faptul că beneficiază de o majoritate simplă împreună cu UDMR (11 consilieri) îi ușurează primarului aprobarea proiectelor legate de buget și alocări de fonduri. Probleme apar doar la concesionarea sau vânzarea de terenuri, unde este nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor în funcție. PSD are 10 consilieri locali, PNL – 8, PER – 2 și UDMR – 1.

Ce greșeli a făcut în prima jumătate de mandat Dan Bobouțanu:

  1. Nu și-a luat toate măsurile privind construirea Pietonalei, neluând în calcul faptul că licitația poate fi contestată, astfel că de câteva luni bune zona din fața Casei de Cultură arată foarte rău, cu asfalt măcinat și spart.
  2. Nu a reușit să-și convingă colegii de la Consiliul Județean Hunedoara să rezolve situația Casei de Cultură. Aceasta se află în administrarea Consiliului Județean, iar lucrările de reabilitare nu pot continua până când CJ Hunedoara nu stabilește ce s-a întâmplat la precedenta reabilitare a clădirii.
  3. Nu a reușit să grăbească lucrările pentru finalizarea Planului Urbanistic General – PUG. Elaborarea acestui document ar opri construcțiile haotice din oraș.
  4. Nu a publicat pe internet Registrul spațiilor verzi din oraș.

Cu siguranță, că există și nemulțumiri mărunte ale cetățenilor, care, evident, consideră că problema lor este cea mai importantă și trebuie rezolvată rapid. La minusuri poate fi trecut și faptul că nu s-a comunicat un plan privind repararea și modernizarea străzilor. Dacă acest plan ar fi publicat, fiecare cetățean ar putea ști când va fi asfaltată strada pe care locuiește. Este absurd ca cineva să pretindă ca 65 la sută din întreaga infrastructură stradală din oraș să fie reabilitată în 4 ani, cât timp 35 la sută a fost refăcută în 26 de ani.

Pe de altă parte, hunedorenii vor decide dacă a fost corect sau nu ca municipalitatea să se împrumute cu 80 de milioane de lei ca să se reabiliteze o parte dintre străzile din oraș.

Se spune că un ales local, județean sau național care își îndeplinește 25 la sută dintre promisiunile din campania electorală este foarte bun în postul pe care l-a câștigat.

Evident că „gogorița” de campanie cu parcul de distracții construit de italieni nu se va putea realiza niciodată. Totuși, un astfel de proiect poate fi realizat, chiar dacă nu cu sumele avansate în campania electorală și nici cu italienii aduși atunci la Hunedoara.

În schimb, în 2 ani de mandat Dan Bobouțanu a reușit:

  1. Aprobarea proiectului pe fonduri europene pentru reabilitarea Castelului Corvinilor.
  2. Obținerea de fonduri guvernamentale prin PNDL 2, destinate reabilitărilor stradale, pentru școli, grădinițe și construirea unei creșe noi.
  3. Întocmirea documentației pentru obținerea de fonduri europene.
  4. Obținerea de fonduri pentru diverse lucrări și aparatură pentru spitalul municipal.
  5. Construirea de terenuri de sport pe lângă unitățile școlare.
  6. Implementarea aplicației mobile privind sesizările cetățenilor, dar și pentru comunicarea altor informații de interes public.
  7. Înlocuirea pubelelor cu platforme îngropate în mai multe zone din oraș.

Evident că fiecare persoană este subiectivă, iar pentru susținătorii primarului toată activitatea sa din cei doi ani este catalogată la superlativ, în timp ce pentru adversari – nimic din ceea ce face edilul – șef nu e în regulă.

Din păcate, la această oră, primarul Dan Bobouțanu (PSD) nu are adversari politici. În toate sondajele de opinie el ar obține de trei ori mai multe voturi decât al doilea clasat, care este de fiecare dată Bogdan Giurgiu (PER), în timp ce reprezentanți ai PNL nici nu se văd în sondaje. De altfel, toată opoziția PNL la primarul Dan Bobouțanu se reduce la postări pe Facebook și emisiuni stupide la televiziunile de casă. Deocamdată, nici liberalii, și nici PER nu au arătat hunedorenilor exact care este viziunea lor, proiectul lor pentru oraș. Opoziția se rezumă, cum spuneam, doar la critică.

Oricum, dezavantajul mare al primarului în funcție este faptul că procedurile privind atribuirea lucrărilor sunt greoaie, durează mult, așa încât multe dintre proiecte nu vor putea fi finalizate la termenele stabilite.

5 răspunsuri

  1. toma.anamaria@yahoo.com' ANAMARIA TOMA spune:

    Buna ziua! Corect, retinut – PROCEDURILE sunt de durata, unele au caracter suspensiv, insa aceste aspecte NU TIN DE PRIMAR SAU DE CONSILIUL LOCAL. Sunt reglementari legale care nu pot fi eludate, de pilda in cazul unei contestatii. Ar trebui insa ca aceste prevederi legale sa fie activate daca ele sunt in mod real incidente, nu doar de dragul unor jocuri ieftine. Mai avem pana la maturitatea politica, pana cand nu vom mai incurca administratia cu interesul personal sau de grup. Pana acum lucrurile s-au urnit. Sa speram ca aceasta tendinta va fi in crestere.

    • viorelbalea@gmail.com' Viorel B. spune:

      Aveți perfectă dreptate. Felicitări pentru rezultatele din ultima vreme tuturor celor implicați în coordonarea proiectelor Primăriei Hunedoara!

    • Monalise Hihn spune:

      Corect! Totuși, deși nu au nicio vină, aleșii decontează pentru că lumea nu știe și nu îi pasă.

  2. milarez1973@gmail.com' milarez nicu spune:

    imi place analiza facuta

  3. niculitageo@hotmail.com' Nicolae spune:

    Daca circarul Giurgiu e al doilea , sau sondajul e prost sau hunedorenii in grava eroare ! 🙂 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus