Județul Hunedoara ocupă locul 13 la capitolul „Abuzuri, neglijare şi exploatare a copiilor” semnalate în România în prima jumătate a anului 2015.

Dintre cele 6.736 de cazuri de abuzuri, neglijare şi exploatare semnalate în România în prima jumătate a anului 2015, 4.861 de copii au rămas în grija familiei lor, beneficiind de servicii oferite de stat prin intermediul autorităţilor responsabile. În aceste situaţii, reprezentanţii DGASPC au constatat că nu se impune luarea copilului de către stat, ci că familia şi copilul au nevoie de ajutor specializat, în ceea ce priveşte anumite aspecte.

„Dacă la nivel de primărie există un centru de consiliere, copilul poate să meargă la acolo şi, pe timpul zilei, să beneficieze de sprijin la efectuarea temelor şi de o masă caldă. Acesta este un serviciu social oferit la nivelul comunităţii şi copilul rămâne în familie. Poate familia respectivă nu ştia că poate beneficia de anumite ajutoare sociale, iar reprezentanţii DGASPC îi ajută să obţină anumite beneficii care să îi ajute în creşterea copiilor”, a declarat pentru gândul Ileana Tudor, reprezentant din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

În ceea ce priveşte cazurile de abuzuri, neglijare şi exploatare a copiilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a publicat o statistică pe regiuni georgrafice, în care conduce regiunea sud-est, adică judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, cu 1.710 cazuri de abuzuri asupra copiilor. Pe locul al doilea se situează regiunea nord-est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) cu 1.266 de cazuri, iar pe locul al treilea regiunea centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu) cu 815 situaţii de abuz.

harta-none

Cele mai multe cazuri au fost semnalate şi confirmate în judeţul Constanţa, 835, urmat de Prahova, cu 352 şi Dolj cu 344 de cazuri. La polul opus, se situează judeţele Covasna, Bihor şi Vâlcea, unde s-au înregistrat 8, 16, respectiv 20 de semnalări confimate ale abuzurilor asupra copiilor.

În județul Hunedoara, în prima jumătate a anului 2015 s-au înregistrat 192 de cazuri de abuzuri, neglijare sau exploatare a minorilor. Dintre acestea, 166 de cazuri se referă la negligare, iar 10 la exploatare emoțională. În aceeași perioadă, s-au înregistrat 15 cazuri de abuz fizic și 3 de abuz sexual. A fost semnalat un caz de exploatare sexuală. 

Gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus