Mai multe poduri şi podeţe din Masivul Retezat, care au fost distruse de acumulările de zăpadă din iarnă, de furtunile şi de ploile puternice, vor fi refăcute, în această vară, de către salvamontiştii din judeţul Hunedoara, ajutaţi, unde este cazul, de către rangerii Administraţiei Parcului Naţional Retezat (APNR).

Sunt vizate, în principal, zonele şi traseele frecventate de turişti, în preocupările salvamontiştilor intrând şi revizuirea stării în care se află refugiile montane de la Zănoaga, Stâna de Râu, Baleia, Bucura sau Poiana Pelegii.

“Am reuşit să refacem, împreună cu rangerii APNR, podul de peste Valea Pietrele, în amonte de cabana Genţiana. Podul a fost rupt de acumularea de zăpadă din timpul iernii. Vom continua, în această săptămână, cu refacerea marcajelor, a podeţelor şi curăţarea traseului de la Cabana Gurazlata spre lacul Zănoaga. Va fi mult de lucru”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Vor urma podeţele de la Cabana Pietrele şi Curba Soacrei, în acest fel scurtându-se distanţa către Refugiul Genţiana peste Valea Pietrele. Salvamontiştii vor folosi profile metalice în lungime de 12 metri, deoarece configuraţia terenului s-a schimbat şi impune utilizarea unor elemente de lungime mai mare pentru refacerea podurilor. Pentru a nu deranja percepţia peisajului, profilele vor fi îmbrăcate cu lemn.

Lucrările de refacere a podurilor şi a traseelor vor fi executate cu forţe proprii de către salvamontişti, iar finanţarea este asigurată de la bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus