Un bătrân de 95 de ani din judeţul Hunedoara vine de zeci de ani la Alba Iulia de Ziua Naţională pentru că, spune el, ”iubeşte patria şi fiecare brazdă din ţara asta".

Cornel Pârv, în vârstă 95 de ani, din localitatea Baru Mare din judeţul Hunedoara, spune că vine de zeci de ani la Alba Iulia de 1 Decembrie, iar după Revoluţie, când ziua a devenit sărbătoarea României, nu a lipsit în niciun an, scrie Mediafax.ro.

Bătrânul a povestit luni că s-a pregătit încă de duminică pentru Ziua Naţională, şi-a luat “straie de sărbătoare”, un fular tricolor la gât şi pe cap o căciulă tradiţională de astrahan, la care a prins cu ace de siguranţă o poză cu Avram Iancu, dar şi mai multe cocarde tricolore.

Badea Cornel, aşa cum îi spun apropiaţii, îşi aminteşte că prima dată a călcat în Alba Iulia când avea 13 ani, în timpul domniei lui Carol al II-lea, şi spune că nu i-ar fi greu să vină în “cetatea sfântă” nici dacă ar merge pe jos din satul său şi până în oraşul Unirii.

“Nu mi-a fost greu să vin la Alba Iulia. Mi-am zis că merg şi cu trenul, şi cu autobuzul, şi cu căruţa, şi pe jos la picior, dacă trebuie, dar e musai să ajung de 1 Decembrie la Alba Iulia, în cetatea sfântă”, a afirmat Cornel Pârv.

Din cauza ploii, bătrânul şi-a acoperit hainele cu o folie de plastic şi, deşi este foarte frig, ţine strâns în mâinile aproape îngheţate un steag tricolor vechi.

“Mi-am uitat mănuşile acasă pe pat şi mi-e frig, dar nu contează nu dau drumu’ la tricolor. Nu mă las până pic. Voi duce steagul acesta românesc, tricolorul, până închid ochii. Şi vreau ca pe sicriul meu să pună un drapel tricolor, drapelul acesta pe care îl port în mână”, a spus bătrânul, cu lacrimi în ochi.

El povesteşte că este veteran de război şi că, orfan fiind, s-a înrolat voluntar în Armată la 18 ani, pentru că a vrut să îşi cinstească şi să îşi servească patria. Îşi aminteşte că în 1940 a avut un accident – camionul în care se afla împreună cu alţi 50 de soldaţi s-a răsturnat într-un lac de acumulare în judeţul Cluj, iar ulterior a stat mult timp în spital.

Veteranul spune că îşi iubeşte patria şi vrea să dovedească acest lucru venind an de an la Alba Iulia de 1 Decembrie.

“În fiecare an am venit la Alba Iulia pentru că îmi iubesc patria. Iubesc fiecare brazdă din ţara asta şi vă spun că am înconjurat-o de cinci ori. Eu îi stimez pe toţi cei care iubesc patria şi le spun să lucrăm împreună pentru ea”, a mai spus Cornel Pârv.

Întrebat ce le-ar spune celor care nu vin la Alba Iulia de 1 Decembrie, Cornel Pârv afirmă că nu doreşte să îi critice, dar ar trebui ca măcar în această zi să se gândească la ţara lor.

“Noi aici tremurăm de frig, dar dacă nu ar veni nicicare la Alba Iulia, dacă ar veni doar scumpa noastră Armată, cum ar fi 1 Decembrie? Trebuie şi civilii să facă un efort şi să vină în capitala Unirii şi să arate că îşi iubesc patria”, adaugă veteranul de război, care, cu lacrimile curgându-i pe obraji, le transmite tuturor românilor, de Ziua Naţională, “să nu îşi uite rădăcinile şi istoria şi să fie uniţi”.

Mediafax.ro

FOTO: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus