Cum ne ferim de îmbolnăvire?

In saptamana 05.02.2018- 11.02.2018  numărul infecţiilor acute respiratorii inregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 1402 de cazuri din care pneumonii 581 de cazuri ,au fost internate un numar de cazuri ,fata de aceeasi saptamana din 2017 cand au fost inregistrate 1442 de cazuri din care pneumonii 507 de cazuri.

Pana la aceasta ora situația bolnavilor și a suspecților de gripa este (total județ de la inceputul anului 14 persoane):

 • un deces de gripa AH1N1 confirmat in 31. 01. 20182
 • 2 cazuri confirmate gripa de tip B
 • 3 cazuri confirmate gripa tip AH1N1
 • 2 cazuri pentru care s-a infirmat cu laboratorul gripa.
 • 6 cazuri suspecte de gripa pentru care nu avem inca confirmarea cu laboratorul

Pana la aceasta ora un număr de 27.204 persoane cu vaccin gripal trivalent sezonier (județului Hunedoara i s-au repartizat 30.597 doze de vaccin gripal trivalent sezonier) – fata de anul 2017 când au fost utilizate toate cele 10600 doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate județului Hunedoara pentru sezonul rece 2016-2017 .

“Există argumente pentru continuarea vaccinării antigripale , având în vedere evoluţia circulaţiei virusurilor gripale şi posibilitatea ca actualul sezon de gripă să se prelungească până la primăvară”, a declarat preşedintele Asociaţiei Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. Vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal iar imunitatea durează cel mult 1 an.

In sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infectiilor acute respiratorii  cat si pentru gripa sunt necesare de reamintit populaţiei:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

 • Vaccinarea antigripala cu vaccin gripal sezonier Vaccinarea continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii)
 • Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.
 • Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .
 • Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .
 • Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .
 • Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

 La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

 În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

 Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic .

Racelile si gripele nu se trateaza cu antibiotice! Numarul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sa ajunga si la zece  intr-un an pentru o persoana.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale

In acest an Ministerul Sanatatii asigura si in acest sezon rece vaccinarea antigripala sezoniera pentru imunizarea persoanelor aflate in grupele de risc (conform OMS):

 • persoanele aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice;
 • femei gravide;
 • personalul medical;
 • persoane (adulti si copii) rezidente in institutii de ocrotire sociala;
 • persoane cu varsta egala sau peste 65 de ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus