Controalele au vizat aspecte privind calitatea spațiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea și depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unităților.

În cursul lunii noiembrie, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor precum și a municipiului București au desfășurat 8.884 de controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar și a celor de depozitare a produselor alimentare, a semințelor, legumelor și fructelor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 103 amenzi contravenționale și 115 avertismente în valoare totală de 148.000 lei.

Neconformitățile constatate și sancționate au fost:

Alba, 2.400 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreținerea spațiilor de depozitare a produselor alimentare;

Arad, 2.000 lei — neîntreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare;

Bacău, 7.600 lei — nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite; încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind manipularea produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare fără respectarea condițiilor de igienă;

Botoșani, 3.800 lei — manipularea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Brașov, 7.600 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea condițiilor de igienă;

Brăila, 2.000 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

București, 6.000 lei — manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; neîntreținerea spațiilor destinate depozitării și manipulării produselor alimentare; lipsa autorizației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor;

Buzău, 2.400 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa echipamentului pentru personal;

Cluj, 15.700 lei — condiții igienico-sanitare necorespunzătoare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; asigurarea necorespunzătoare a trasabilității produselor alimentare;

Dâmbovița, 8.600 lei — neîntreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare; lipsa documentelor de proveniență a materiei prime; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neanunțarea începerii activității; ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentului de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor;

Dolj, 7.000 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Galați, 4.000 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Gorj, 2.600 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Hunedoara, 13.200 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nu s-a putut demonstra trasabilitatea unor produse alimentare;

Ialomița, 600 lei — nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare și utilajelor;

Ilfov, 8.000 lei — trasabilitatea necorespunzătoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Maramureș, 600 lei — nerespectarea condițiilor de igienă;

Mehedinți, 2.600 lei — nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare ale produselor alimentare;

Mureș, 4.000 lei — spații insuficiente pentru depozitarea corespunzătoare a produselor alimentare;

Neamț, 2.000 lei — neîntreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare;

Olt, 13.000 lei — manipularea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Satu-Mare, 1.200 lei — etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Sibiu, 6.600 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Suceava, 600 lei — igiena necorespunzătoare a produselor alimentare;

Timiș, 7.200 lei — depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neîntreținerea în condiții de igienă a spațiului de fabricare, de producție și depozitare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Vâlcea, 600 lei — neîntreținerea în condiții de igienă a spațiului de fabricare, de producție și depozitare;

Vrancea, 3.800 lei — funcționarea unității de comercializare în spații neaprobate sanitar—veterinar; condiții de depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;

De asemenea, în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor și Programului de supraveghere și control, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus