Anul 2016 a cunoscut o frecvenţă crescută de manifestare a fenomenelor hidro – meteorologice periculoase precum şi a efectelor generate de acestea, ponderea cea mai mare fiind înregistrată în perioada mai – august 2016.

Astăzi, la sediul Instituției Prefectului Județul Hunedoara a avut loc evaluarea activității Comitetului pentru Situații de Urgență, în anul 2016.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara funcţionează sub directa coordonare a prefectului judeţului în calitate de preşedinte al CJSU, care la rândul său este sprijinit de 2 vicepreşedinţi (Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi Inspectorul Şef al ISU Hunedoara ). În componenţa comitetului se regăsesc un număr de 34 instituţii, reprezentate de 37 membrii, activitatea fiind sprijinită inclusiv de către 12 Grupuri de Suport Tehnic specializate pe diferite tipuri de risc.

Activităţile de prevenire au reprezentat o prioritate pentru toate instituţiile cu atribuţii în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă, în scopul menţinerii unui nivel acceptabil al riscurilor, dintre care enumerăm pe cele mai importante:

  • au fost transmise, în timp operativ: 50 informări meteorologice fără cod, 30 atenţionări meteorologice cod galben, 24 atenţionări hidrologice cod galben, 5 avertizări hidrologice cod portocaliu, 103 atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate cod galben, 14 atenţionări de fenomene hidrologice periculoase imediate cod galben, 21 atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate cod portocaliu, 3 atenţionări de fenomene hidrologice periculoase imediate cod portocaliu către componentele C.J.S.U., C.L.S.U şi obiectivele social – economice importante; Pe timpul atenţionărilor avertizărilor hidrologice/ meteorologice s-au executat verificări privind modul de instituire al serviciului de permanenţă la toate Comitetelor Locale aflate sub incidenţa avertizărilor hidro-meteorologice.

Având în vedere intensitatea de manifestare precum şi amploarea efectelor generate de situaţiile de urgenţă produse, la nivelul judeţului s-a impus activarea C.J.S.U. sau C.J.C.C.I. în formulă completă / restrânsă pentru analizarea situaţiei, adoptarea hotărârilor ce se impun, respectiv asigurarea unui management eficient şi unitar în vederea restabilirii cât mai rapide a stării de normalitate.

Odată cu operaţionalizarea CJCCI, cooperarea inter-instituţională la nivelul structurilor/instituţiilor judeţene s-a îmbunătăţit considerabil, acest centru reprezentând un instrument de lucru capabil să asigure o gestionare mai eficientă a situaţiilor de urgenţă manifestate în plan judeţean.

În acest sens, sub directa coordonare a preşedintelui CJSU, CJCCI a fost activat în mai multe situaţii, astfel

  • inundaţiile din perioada mai-iulie, care au afectat succesiv aproape toate zonele din judeţ şi pe timpul cărora au participat efective sporite din cadrul ISU, IJJ, SGA, IPJ, CLSU, coordonându-se de la nivelul CJCCI acţiuni complexe de evacuare a populaţie şi de intervenţie pentru salvarea cetăţenilor aflaţi în pericol; în acea perioadă în judeţul nostru au fost alocate pentru sprijin efective din cadrul altor judeţe (ISU AB, CS, TM, GJ, BH, AR şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Timişoara);
  • Activarea Planului Roşu de intervenţie în trei situaţii ca urmare a unor accidente de circulaţie cu victime multiple produse pe drumurile naţionale din judeţ;
  • exerciţiul naţional organizat şi condus de IGSU şi coordonat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în baza Concepţiei Naţionale de răspuns în caz de seism major.

„Ca şi obiective prioritare pentru anul 2017, efortul activităţilor desfăşurate de către CJSU va fi pentru consolidarea elementelor destinate asigurării climatului de securitate la nivelul comunităţii noastre, a  mobilizării resurselor şi a tehnicii necesare eficientizării misiunilor specifice alături de o mai bună implicare a autorităţilor administraţiei publice locale pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă”, a declarat lt. col. Viorel Demean, inspectorul șef al ISU Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus