Dosarul e judecat de Completul Penal nr. 1 2018 de la Înalta Curte de Casație și Justiție, format din 5 judecători.

Dosarul e judecat de Completul Penal nr. 1 2018 de la Înalta Curte de Casație și Justiție, format din 5 judecători.

Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, în 30 iunie 2016, o primă decizie în dosarul în care fostul şef al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate(BCCO) Alba, Traian Berbeceanu, fostul şef DIICOT Alba, Ion Mureşan, fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean şi Alin Mirel Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, au fost acuzaţi, primul de DIICOT, ceilalţi trei de DNA, de fapte de corupţie şi criminalitate organizată.

Motivarea sentinței a fost dată în aprilie 2017, iar judecarea apelului a început în luna mai 2018.

Traian Berbeceanu a fost achitat, fiind găsit nevinovat pentru faptele luare de mită, sprijinire grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013. Traian Berbeceanu a fost acuzat că din funcţia de şef al BCCO Alba ar fi luat mită o maşină în valoare de 20.000 de euro, de la două persoane cercetate, pentru a le da informaţii din dosare sau despre percheziţii făcute la aceştia.

În cazul fostului şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, judecătorii au hotărât o condamnare de şapte ani cu executare, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi represiune nedreaptă, fapte de care l-au acuzat procurorii DNA.

Fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost găsit vinovat pentru complicitate la represiune nedreaptă şi condamnat la doi ani cu executare. Instanţa a decis ca Alin Mirel Muntean, ofiţer în cadrul BCCO Alba să primească patru ani cu executare.

Rusu Gheorghe, presupus mituitor al lui Traian Berbeceanu, a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu executare pentru evaziune fiscală, Rusu Anca, Urs Ion Vasile şi Mihai Mihalache fiind achitaţi.

Dosarele DNA şi DIICOT au fost conexate de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la începutul anului 2015. Decizia pe care o va lua completul de 5 judecători va fi definitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus