Comunicat de presă:

După închiderea piețelor agroalimentare, locuitorii din municipiul Hunedoara și satele aparținătoare sunt din nou victime directe ale deciziilor PNL. De această dată prin declararea Spitalului Municipal “dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara ca spital Covid.

Din nou, s-a luat o decizie prin care se vede clar lipsa de viziune și de strategie a PNL în lupta cu acest virus.

Transformarea unui spital în spital Covid înseamnă doar tratarea pacienților infectați cu Covid.

Cu toate că rămân deschise Policlinica, Oncologia medicală și secția pentru dializă, acest spital nu va mai deservi toată populația municipiului Hunedoara, peste 70 000 de oameni la care se adaugă și persoanele din zonele înconjurătoare municipiului de pe Cerna.

Consecințele deciziei vor fi directe, cu impact asupra sănătății și bugetului fiecărei familii. Pentru tratarea afecțiunilor non-Covid, fiecare dintre noi va trebui să ne deplasăm la alte spitale din județ și în caz de urgență medicală timpii de intervenție vor crește dramatic.

PNL ar trebui să își asume și consecințele propriilor decizii și să nu mai dea vina pe PSD. Decizia aparține strict Ministerului Sănătății și a fost luată fără a se solicita punctul de vedere al tuturor factorilor implicați.

Datorită echipei de conducere și a cadrelor medicale profesioniste, de la începutul pandemiei, la Spitalul Municipal “dr. Alexandru Simionescu” activitatea s-a desfășurat în bune condiții. Pacienții non-Covid au beneficiat de toate serviciile medicale, în condiții de siguranță maximă, în paralel cu pacienții Covid care au fost tratați în același spital fără nicio problemă în gestionarea situației.

Numărul scăzut de pacienți Covid, 250 în acest caz, care urmează a fi tratați la spitalul din Hunedoara, nu oferă nici un drept Guvernului PNL de a lua decizia de a reduce activitatea acestei unități spitalicești. Vedem, încă o dată, dovada clară a incompetenței și cum se ignoră repetat nevoile majorității oamenilor.

Din punctul meu de vedere, hotărârea luată de Guvern este nedreaptă. Spitalul trebuia să rămână spital suport Covid, avea suficiente paturi și se puteau trata și pacienții cu afecțiuni non-Covid. Trebuia să se țină cont de mobilitatea interurbană care este mai scăzută, de faptul că mijloacele de transport sunt zone cu risc ridicat de infectare și că oamenii nu mai pot primi lucruri de strictă necesitate de la familie. Nu se ține cont de realitatea acestor zile când libertatea de mișcare este limitată și condiționată de purtarea măștii.

Redimensionarea rețelelor de oxigen, suplimentarea de paturi la ATI și luarea tuturor măsurilor de siguranță pentru a se preîntâmpina evenimente nefericite, precum cel de la Piatra Neamț, trebuiau să fie prioritățile PNL. Nicidecum bulversarea activității spitalelor și internarea pacienților non-Covid prin alte spitale din județ.

Numărul însemnat de pensionari, de peste 22000, care locuiesc în zona municipiului Hunedoara nu este luat în seamă de „specialiștii” PNL, “specialiști” care nu țin cont nici de capacitatea de deplasare redusă a persoanelor vârstnice și nici de faptul că pensiile sunt mici. După umilința la care i-a supus, cu procentul de majorare al pensiilor, le mai dă o palmă prin îngrădirea accesului la serviciile medicale în spitalul de lângă propria casă.

Altă măsură este închiderea piețelor agroalimentare, tot în logica absurdă a Hotărârilor de Guvern și a Ordonanțelor de Urgență care sunt departe de realitate. Ba mai mult, deși PSD prin Parlament a reparat această nedreptate, PNL amână redeschiderea piețelor, fără să țină cont de condițiile meteo, de perisabilitatea produselor agricole și fără să susțină financiar producătorii agricoli.

În piețe sunt produse românești și proaspete, la un preț competitiv. Nu toți oamenii își permit să cumpere din marile magazine produse de import. La modul cum se iau deciziile, este clar că PNL vrea falimentarea agriculturii românești și creșterea importurilor de legume și fructe. Altfel, PNL ar observa aglomerația și din marile magazine.

În condițiile legale, în condițiile impuse de pandemie și cu respectarea tuturor normelor sanitare piețele trebuie redeschise, la fel cum spitalul din municipiul Hunedoara trebuie să trateze și afecțiuni non-Covid.

Am transmis o interpelare către Ministerul Sănătății, domnului ministru Nelu Tătaru, prin care solicit anularea Ordinului de ministru care stabilește Spitalul Municipal “dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara ca spital-Covid și am adresat o serie de întrebări referitoare la argumentele în baza cărora s-a emis acest Ordin. Este clar pentru toți că măsurile din lupta cu pandemia Covid-19 trebuie să se bazeze pe realitatea cotidiană și nevoile oamenilor. Să fie echilibrate și de bun simț.

Sunt alături de toți cei care fac demersurile necesare pentru ca locuitorii din județul Hunedoara să fie tratați la Spitalul Municipal “dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara și pentru ca producătorii agricoli români să își desfășoare activitatea în piețele agroalimentare.

Sunt alături de fiecare român și consider că sănătatea, economia și educația trebuie să fie domeniile prioritare pentru oricare partid politic.

 

Ilie Toma,

deputat PSD Hunedoara

 

Un răspuns

  1. Ura!
    Dar nu zici nimic de 20%.
    Nu ii bagi in programul de guvernare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus