Mulți cetățeni nu înțeleg încă în ce va consta această impozitare și ce trebuie să facă

Impozitul pe gospodărie este subiectul momentului din cauza lipsei de informare din partea autorităților competente către români. Proiectul de lege este o adevărată revoluție în domeniul fiscal: să ne gândim doar la faptul că aplicarea noii legi va schimba radical modul de aplicare a impozitului pe venit. Se schimbă impunerea la sursă, se definesc gospodăriile, se nominalizează cheltuielile excluse din impozitul global. Cu alte cuvinte, va fi cu totul altfel decât în acest moment.

Acest sistem de impozitare global se va aplica de la 1 ianuarie 2018, dar prima declarație fiscală va fi depusă un an mai târziu, în 2019 și presupune o impozitare cu 10% a veniturilor din gospodărie. Angajatorul nu va mai reține la salariu 16% cum este în prezent. Ministrul muncii a precizat că declarația fiscală va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria. Ea va trebui depusă de un reprezentant al gospodăriei.

Toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente vor beneficia de impozit 0%. Pentru diferenţa care depăşeşte 2.000 lei/lună, pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente, se va aplica un impozit de 10%. Impozitul se plătește o dată pe an, în luma mai a anului următor. Nu sunt impozitate veniturile care în legislația actuală sunt scutite e impozit.

 

Sistemul care schimbă totul

Arhitectura generală a noului sistem de impozitare arată în felul următor: în primul rând, se va defini gospodăria. Desigur, la modul simplu o gospodărie este formată dintr-o familie. Dar legea oferă dreptul de a se declara gospodărie și persoanele care nu locuiesc la aceeași adresă, dar care au un patrimoniu comun. Toate cazurile diferite și complicate din viața reală trebuie să fie cuprinse în definirea gospodăriei. Există însă în proiect și o întreagă birocrație a înregistrării fiscale, în sensul că membrii gospodăriei trebuie să facă o cerere urmată de o decizie a organului fiscal teritorial.

După definirea gospodăriei, noul proiect fiscal explică felul în care se va aplica noul impozit, numit impozit pe venitul global. Astfel, vor fi calculate veniturile din salarii, din activități independente, din dobânzi sau chirii. Ele vor fi adunate la nivelul gospodăriei, adică globalizate, și vor fi impozitate și plătite la data depunerii declarației de venit, adică până la 25 mai a anului fiscal următor celui în care s-au realizat veniturile.

Metoda este cu adevărat nouă și ea aduce o schimbare majoră. În acest moment, veniturile din salarii sunt impozitate la sursă, adică de către angajator și sunt virate lunar la bugetul de stat. Prin noul sistem fiscal, impozitul pe salariu va fi plătit o singură dată pe an de către angajat, prin globalizarea veniturilor. Astfel, bugetul va avea o scădere de venituri bugetare de peste 20 miliarde lei, bani care vor fi încasați în următorul an. Va rezista bugetul aflat și așa într-o situație complicată? Vom vedea.

Deduceri

Sistemul cuprinde, apoi, o serie de deduceri, adică de cheltuieli care pot fi scăzute din baza de impozitare. Proiectul de lege publicat de profit.ro include și o listă de cheltuieli deductibile, destul de cuprinzătoare și aparent haotice: de la bilete la film și cheltuieli de recreere, până la cheltuieli cu modernizarea locuinței și polița de asigurare RCA. În orice caz, în ceea ce privește deducerile, autoritățile vor publica precizări despre ce anume se poate deduce și care sunt documentele necesare.

Celebrele deduceri sunt calculate astfel: din veniturile gospodăriei sunt scăzute contribuțiile aferente salariilor. Ce rămâne este suma la care se va calcula impozitul de 10%. Din această bază de impozitare se scad deducerile acordate conform legii. Din suma rămasă, dacă este mai mică de 2.000 de lei nu se aplică impozit, dacă este mai mare se aplică 10%.

Iată și deducerile: 1.600 de lei pentru fiecare copil din familii cu venituri sub 5.000 de lei, 1.200 pentru fiecare copil din familii cu venituri între 5.000 și 10.000 de lei, abonamente medicale din sistemul privat, taxe de școlarizare pentru copii, cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcție locuințe, asigurări de bunuri sau viață, cheltuieli cu hrana sau îmbrăcămintea. Dacă nu sunt interesați să deducă cheltuielile, membrii gospodăriei nu sunt obligați să păstreze bonurile.

Ce nu se impozitează

  • costul telefoanelor
  • abonamente telefonice, cartele și convorbiri efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu
  • ajutoarele pentru dispozitive medicale acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane
  • hrana acordată de angajatori angajaţilor
  • cazarea şi contravaloarea chiriei pentru locuinţele puse la dispoziţia persoanelor cu rol de reprezentare a intereselor publice, a angajaţilor consulari şi diplomatici care lucrează în afara ţării
  • contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecţie şi de lucru, a alimentaţiei de protecţie, a medicamentelor şi materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sănătatea şi securitatea în muncă, precum şi a uniformelor obligatorii şi a drepturilor de echipament
  • cheltuielile de transport şi cazare primite de salariaţi pe perioada delegării/detaşării în ţară sau străinătate.
  • veniturile din dividende ar putea fi scutite de la plata impozitului pe venit.
  • veniturile realizate din deţinerea şi transferul instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum şi a unităţilor administrativ-teritoriale.

 

În fine, intră în scenă consultanții fiscali. Declarațiile oficialilor pomenesc despre un necesar de 35.000 de persoane, dar nimeni nu știe încă de unde se vor lua aceștia, cum vor fi plătiți și mai ales dacă vor avea obligația ca dincolo de consultanță să se încaseze banii de la contribuabili pentru a-i plăti mai departe către buget.

Partea plină a paharului

Pe de altă parte, de ani buni citim despre sumele mari care circulă în economia subterană, deci care nu sunt impozitate de stat. Ce vrea Guvernul? Să ne transforme pe fiecare dintre noi în agenții săi. Cum? Păi, dacă ne oferă posibilitatea de a ne deduce o serie însemnată de cheltuieli în baza facturilor și a bonurilor fiscale, ghici cât de atenți vom fi cu toții în a solicita și păstra fiecare bonuleț. Astfel, la presiunea contribuabililor, orice agent economic și/sau prestator de servicii va trebui să taie chitanță, deci să plătească dări la stat.

„E foarte simplu. E sistemul american, dacă vreți. E despre cum să scoți din economia neagră toți banii posibili. Altfel de unde încasăm ca să mărim salariile? Păi o să fiscalizăm totul. Dacă dumneavoastră veți avea posibilitatea să duceți copilul la școala de balet și ați putea să deduceți cheltuiala, o sa cereți chitanța. Veți ajunge la un moment dat să cereți de peste tot facturi și bonuri. Vă duceți copilul la mediație şi cereți chitanța”, a explicat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus