Vremea frumoasă de primăvară i-a determinat pe proprietarii barurilor şi restaurantelor să pregătească terasele pentru sezonul estival. 16 terase au primit avizul de funcţionare din partea Primăriei Deva, iar numărul lor va creşte în perioada următoare, în condiţiile în care perioada oficială pentru terasele sezoniere începe în 15 mai.

Pentru că în acest an avem parte de o primăvară cu vreme foarte frumoasă, 16 terase sezoniere funcţionează deja pe raza municipiului Deva. Astfel că devenii pot savura liniştiţi o cafea în aer liber alături de familie sau prieteni. Cei care vor să deschidă terasele în sezonul estival trebuie să ştie ce reguli trebuie respectate pentru a primi avizul de funcţionare din partea reprezentanţilor municipalităţii.

În primul rând, terasele pot fi amplasate doar în zonele în care lăţimea trotuarului este mai mare de trei metri, pentru a rămâne minimum 1,8 metri pentru traficul pietonal. Mai mult decât atât, potrivit regulamentului de funcţionare aprobat de consilierii locali din Deva, este interzisă amenajarea teraselor pe podiumuri sau podeţe, astfel că mesele şi scaunele pot fi amplasate doar direct pe asfalt. Anul trecut, terasele care nu au respectat acest principiu, au fost demolate.

„Am primit şi în acest an o solicitare pentru amenajarea unei terase cu podeţ din lemn pe Bulevardul Decebal, însă nu s-a emis avizul de funcţionare. Oamenii optează pentru această variantă ca să îndrepte terenul şi astfel să nu mai fie nevoiţi să regleze mesele şi scaunele”, a declarat Angela Kalauz, arhitectul şef al municipiului Deva.

Tot anul trecut au fost depistate nereguli şi în ceea ce priveşte înălţimea umbrelelor. ”Mulţi clienţi s-au plâns că se loveau cu capul de ele, pentru că erau prea jos amplasate”, mai spune arhitectul şef.

Aspectul mobilierului trebuie să fie cât mai frumos

Proprietarii trebuie să respecte cu stricteţe suprafaţa pentru care au primit avizul de funcţionare de la comisia de urbanism în vederea amplasării teraselor. În caz contrar, aceştia riscă să rămână fără ele. Totodată, orice terasă trebuie să aparţină unui spaţiu de lucru, pentru că este interzisă amplasarea vitrinelor frigorifice şi a ambalajelor în afara unităţilor de alimentaţie publică. Mare atenţie trebuie să acordaţi şi aspectului mobilierului! Astfel că, nu sunt permise scaune şi mese din plastic. „Terasa trebuie să aibă un aspect cât mai frumos, indiferent de zona în care este amplasată. În centrul istoric al Devei condiţiile sunt şi mai exigente în ceea ce priveşte modul în care sunt amenajate aceste spaţii”, a mai declarat arhitectul Angela Kalauz.

Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă regulamentul de funcţionare

Potrivit regulamentului privind ocuparea temporară a domeniului public al municipiului Deva în vederea amplasării şi funcţionării de terase sezoniere, se pot acorda amenzi destul de mari pentru cei care nu respectă prevederile actului aprobat de Consiliul Local. Riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei proprietarii de terase care nu respectă suprafaţa aprobată de comisia de urbanism, proprietarii care nu întreţin curăţenia zonei aferente desfăşurării activităţii comerciale sau care nu respectă liniştea şi ordinea publică. Amenzile pot ajunge până la 15.000 de lei pentru afaceriştii în acest domeniu care refuză să fie controlaţi, sau care nu respectă obligaţia privind eliberarea domeniului public în urma unei somaţii scrise.

Terasele pot funcţiona între orele 07.00 la ora 24.00. Anul trecut în municipiul Deva au fost amplasate peste 50 de terase sezoniere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus