Cei mai calzi cinci ani de la începutul măsurătorilor meteorologice, în 1880, au fost anii 2015-2019

Anul 2019 a fost al doilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, după 2016, când temperatura medie a fost cu doar 0,04 grade mai mare față de cea din 2019, anunță Organizația Meteorologică Mondială, Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei (NOAA) din SUA și NASA.

Informațiile prezentate de către cele trei organizații vin la doar o săptămână după un raport similar al Serviciului Copernicus privind schimbările climatice al Uniunii Europene.

De asemenea, anul 2019 a doborât mai multe recorduri meteorologice. Astfel, a fost cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice în Europa, dar și anul cu cele mai ridicate temperaturi medii ale oceanelor. Totodată, a fost și al doilea cel mai ploios an din istoria Statelor Unite.

Specialiștii susțin că recordurile doborâte de anul 2019 reprezintă o dovadă a schimbărilor climatice cu care se confruntă planeta. „Ne confruntăm deja cu consecințele încălzirii globale”, a declarat săptămâna aceasta Noah Diffenbaugh, profesor la Universitatea Stanford.

Cei mai calzi cinci ani de la începutul măsurătorilor meteorologice, în 1880, au fost anii 2015-2019.

Utilizarea combustibililor fosili deja a dus la încălzirea planetei cu un grad Celsius față de valorile din perioada pre-industrială. Acordul Climatic de la Paris din 2015 își propune limitarea creșterii temperaturilor medii globale la cel mult două grade Celsius, însă oamenii de știință susțin că, până când omenirea va reuși să atingă acest nivel aproximativ 99% dintre recifurile de corali vor dispărea.

Organizația Meteorologică Mondială a avertizat că nivelurile actuale ale emisiilor de dioxid de carbon vor duce la o creștere de trei până la cinci grade a temperaturilor medii până la sfârșitul acestui secol.

„Anul 2020 continuă deja ceea ce a început în 2019, cu evenimente majore din punct de vedere climatic. Australia s-a confruntat în 2019 cu cel mai cald și cel mai secetos an din istoria sa, ceea ce a dus la incendii de vegetație devastatoare pentru proprietăți, animale, ecosisteme și mediu”, a anunțat prin intermediul unui comunicat Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale. „Din păcate, ne așteptăm să ne confruntăm cu fenomene și mai grave în 2020 și în următoarele decenii”, a adăugat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus