Administratorii Ștrandului se plâng că vremea rea afectează grav bugetul societății care administrează spațiile publice de distracție acvatică

Vremea capricioasă din această vară încurcă socotelile administratorilor Ștrandului Municipal din Deva. În prima lună de funcționare din acest an, veniturile ștrandului au scăzut cu aproape 30% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Încasări mai mici față de 2013

Ștrandul Municipal din Deva este administrat de mai bine de un an de SC Aqualand SA Deva, societate aflată în subordinea Consiliului Local Deva. Administratorul societății, Irinel Faur, a declarat pentru Hunedoara Liberă.ro că veniturile totale obținute din vânzarea biletelor la ștrandul municipal sunt mult sub așteptări în acest an. „În 2014, am deschis mai repede cu o săptămână față de 2013, iar încasările aferente celor 3 săptămâni (până la data de 30 iunie, n.r.) sunt cu aproape 30% mai mici în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat administratorul ștrandului, Irinel Faur, care a adăugat că încasările au scăzut și la Aqualand. „La sfârșitul lunii mai 2014, la Aqualand, veniturile au ajuns la 1.494.996 lei, față de 1.838.106, cât am încasat în 2013, în aceeași perioadă”, spune administratorul societății.

De altfel, societatea care administrează Aqualand și Ștrandul municipal a înregistrat profit numai în primul an de funcționare, în 2011. De atunci, în fiecare an, Aqualand încheie balanța de venituri și cheltuieli pe minus. Trebuie spus și că societatea plătește către Primăria Deva anual 800.000 de lei, sumă care reprezintă taxele și impozitele pe teren și clădiri.

Dacă vremea nu-și revine, Ștrandul Municipal are toate șansele să înregistreze în acest an cele mai mici încasări din ultimii ani.

Spațiile publice sunt concurate în ultimii ani de piscine private care reușesc să „rupă” un număr serios de clienți. Astfel, cei care nu merg la ștrandul devean au la dispoziție mai multe locații private, atât în Deva, Hunedoara, cât și în localitățile din jur. Stațiunea Geoagiu Băi, complexurile turistice de la Rapolt, Șoimuș sau Călan atrag, la rândul lor, o mare parte din potențialii clienți ai ștrandului de la Deva.

Ce se va întâmpla în Hunedoara și în Valea Jiului?

Municipiile Hunedoara, Petroșani și Lupeni se pregătesc să intre în „lumea bună” a localităților care beneficiază de spații publice de distracție pentru iubitorii sporturilor acvatice. Astfel, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în cele trei localități vor fi amenajate un ștrand și două aqua-park-uri.

Având în vedere experiența ultimilor ani de la Deva, se ridică serioase semne de întrebare privind rentabilitatea unor astfel de investiții în zone cu potențial economic mult mai scăzut decât Deva. Studiile de fezabilitate care stau la baza amenajării Ștrandului din Hunedoara (pentru care se vor cheltui 1,5 milioane de euro) și a celor două aqua-park-uri din Valea Jiului (Petroșani și Lupeni) trebuie să conțină elemente solide pentru a-i asigura pe hunedoreni că banii lor nu vor fi cheltuiți pe investiții care se pot dovedi în scurt timp nerentabile.

Un răspuns

  1. bine ca statiunea Vata de Jos este inchisa de 3ani si scoasa la licitatie…
    pina acum nu au aparut investitori desi reprezinta un punct de atractie si interes ptr tratamentele facute de atita amar de ani….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus