De la începutul anului şi până în prezent, sute de români au fost victimele acestor insecte care pot transmite boli periculoase.

Căpușele sunt artropode parazite ce populează suprafața corpului fiind găsite pe tegumentele mamiferelor, sau în blana lor, sau pe pielea păsărilor, sunt paraziți hematofagi, se hrănesc cu sângele gazdelor pe care le parazitează, fiecare stadiu activ se hrănește o singură dată, după care petrece perioade lungi pe vegetație de obicei în iarba înaltă și de acolo trec direct pe tegumente, populând gazda timp de câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate.

Cele mai multe cazuri apar primăvara și vara, dar și până târziu, spre toamnă.

Căpușele sunt de dimensiuni foarte mici, însă pot fi vizibile cu ochiul liber, masculii sunt negri, iar femelele sunt negre cu abdomenul roșu.

Calea de a infesta și de a infecta ca vector, o nouă gazdă este contactul fizic (ele nu sar, nu zboară, dar se atașează de corpul victimei).

Atașarea de gazdă se face în timpul trecerii acesteia pe lângă firele de iarbă pe care se găsesc căpușele, localizându-se preponderent în zona capului și a gâtului speciei parazitate.

La locul înțepăturii produc iritare și tumefiere până la infecții locale. Infestația masivă cu căpușe poate duce la anemie, pierdere în greutate, paralizii, stări alergice, șoc anafilactic și chiar moartea animalului.

De asemenea căpușele ca vector principal pot transmite agenți patogeni periculoși care pot pune în pericol viața oamenilor și animalelor, respectiv bacterioze, babesioza, leptospiroza, erlihoza, anaplasmoza, Boala de Lyme și encefalita de căpușe. Uneori simptomele pot evolua sub-clinic (greu de sesizat), însă unele dintre afecțiuni sunt incurabile.

În plus, rănile pe care le produc creează porți de intrare pentru infecții secundare, sau produc diferite afecțiuni ale pielii, durere sau tumefacții.

Animalul infestat are tendința de a se scărpina continuu la locul unde este localizată căpușa. zona este ușor inflamată și dureroasă, pot apărea semne de apatie, febră, animalul este anemic.

În organismul uman afecțiunile au ca simptome manifestări asemănătoare gripei: febră, cefalee, greață, vomă.

Atenție

* căpușele nu se rup, ci se extrag cu o pensetă chiar de la locul de inserție pe piele, altfel cleștii căpușei rămân în interiorul pielii și pot infecta locul unde au pătruns;

* după îndepărtarea căpușei, se dezinfectează locul cu iod;

* dacă starea generală nu se ameliorează, trebuie mers de urgență la medicul de specialitate.

Sursa: romaniatv.net

foto: ddd-bucuresti.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus