Luna iulie a fost a doua lună consecutivă în care activitatea din industrie s-a micşorat.

Activitatea din industrie a scăzut două luni la rând, în iulie volumul producţiei coborând de la 59 la 53 de puncte și ajungând, astfel, la numai 3 puncte distanţă de scorul 50 sub care se află zona de contracţie, arată rezultatele “Barometrului Industrial” pentru luna iulie 2017, realizat de IRSOP impreuna cu Facultatea de Management a SNSPA.

Aşadar, luna iulie a fost a doua lună consecutiv în care activitatea din industrie s-a micşorat. După o scădere uşoară în iunie faţă de mai, în luna iulie a urmat un recul mult mai puternic. Opt din unsprezece indicatori ai activităţii au scăzut, iar majoritatea indicatorilor cheie au atins niveluri critice. De punctat aici că, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

În luna iulie, volumul producţiei a coborât de la 59 la 53 de puncte, ajungând la numai 3 puncte distanţă de scorul 50 sub care se află zona de contracţie. Stocurile, care stau aproape permanent la un nivel redus, s-au contractat şi mai mult, de la 47 la 42 de puncte, sub media de 45 de puncte din primele 6 luni ale anului. Când stocurile scad, concomitent cu producţia înseamnă că şi vânzările sunt în pericol. De asemenea, comenzile noi au căzut şi ele de la 59 în iunie la 53 în iulie. Declinul comenzilor, două luni consecutiv, este întotdeauna un semn alarmant pentru că necesită un răspuns managerial imediat şi energic.

 Comenzile pentru export par să ofere una din explicaţiile reculului. În iunie, cererea la export scăzuse la 56 de puncte faţă de 64 în luna precedentă. Apoi, în iulie, cererea a intrat în contracţie ajungând la 48 de puncte, cu 12 puncte sub media de 60 a primelor şase luni din an. Cauza principală ar putea fi sezonul concediilor şi întreruperea totală a activităţii în multe firme din spaţiul european care au nevoie de produse din România.

Sursa: capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus