PS Gurie, primul episcop al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a încetat din viață în data de 21 octombrie

Înmormântarea Preasfințitului Părinte Episcop Gurie se va oficia astăzi, 23 octombrie 2021, începând cu ora 12.00, după săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești,  în Catedrala Episcopală din Deva.

În memoria Preasfințitului Părintele Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Consiliul Județean Hunedoara a decis ca astăzi să fie zi de doliu județean.

Trupul neînsufleţit al părintelui episcop Gurie a fost aşezat, joi seara, în Catedrala Episcopală din Deva, acolo unde, în urmă cu 12 ani, a fost întronizat ca primul episcop al nou-înfiinţatei Episcopii a Devei şi Hunedoarei.

Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, grav bolnav de COVID-19, a murit joi, la Deva, în urma unui stop cardio-respirator, înaltul prelat bisericesc având plămânii afectaţi în proporţie de 85% din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2. El era vaccinat anti-COVID, a precizat, joi seară, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Decesul a survenit în timpul procedurilor de transfer al bolnavului la un elicopter care ar fi urmat să-l transporte la spitalul judeţean din Târgu Mureş.

Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, s-a născut la 31 decembrie 1968 în localitatea Huta-Chiuieşti, judeţul Cluj. A urmat şcoala generală în satul natal, liceul la Cluj-Napoca şi a absolvit Seminarul Teologic Craiova în anul 1992. A terminat apoi Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996) cu teza de licenţă “Misiunea B.O.R. între Prut şi Nistru. Reorganizarea Arhiepiscopiei Chişinăului, Mitropoliei Basarabiei şi Exarhatul Plaiurilor”.

A urmat apoi cursuri la Facultatea de Teologie Catolică şi la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (Italia).

Este doctor în teologie cu lucrarea “Ofensiva Noilor Mişcări Religioase şi reversibilitatea secularizării” şi profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

A fost ales Episcop al Devei şi Hunedoarei pe 29 octombrie 2009, fiind întronizat pe 29 noiembrie 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus