Sâmbătă, 8 aprilie 2023, începând cu ora 12:00, vă așteptăm la o Întâlnire cu 𝐈𝐨𝐚𝐧-𝐀𝐮𝐫𝐞𝐥 𝐏𝐨𝐩 și cărțile sale publicate la Editura Școala Ardeleană: 𝑰𝒏𝒔𝒕𝒊𝒕𝒖𝒕̧𝒊𝒊 𝒎𝒆𝒅𝒊𝒆𝒗𝒂𝒍𝒆 𝒓𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒆𝒔̧𝒕𝒊. 𝑨𝒅𝒖𝒏𝒂̆𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒄𝒏𝒆𝒛𝒊𝒂𝒍𝒆 𝒔̧𝒊 𝒏𝒐𝒃𝒊𝒍𝒊𝒂𝒓𝒆 (𝒃𝒐𝒊𝒆𝒓𝒆𝒔̧𝒕𝒊) 𝒅𝒊𝒏 𝑻𝒓𝒂𝒏𝒔𝒊𝒍𝒗𝒂𝒏𝒊𝒂 𝒊̂𝒏𝒕𝒓𝒆 𝒔𝒆𝒄𝒐𝒍𝒆𝒍𝒆 𝒂𝒍 𝑿𝑰𝑽-𝒍𝒆𝒂 𝒔̦𝒊 𝒂𝒍 𝑿𝑽𝑰-𝒍𝒆𝒂 și 𝑯𝒖𝒏𝒆𝒅𝒐𝒓𝒆𝒔̧𝒕𝒊𝒊. 𝑶 𝒇𝒂𝒎𝒊𝒍𝒊𝒆 𝒆𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒂𝒏𝒂̆.
Prezintă: Ioan Bolovan
Parteneri: Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders.
Evenimentul va avea loc în cadrul celei de-a XXII-a ediții a Târgului de Carte Gaudeamus din Cluj-Napoca.
Despre 𝑰𝒏𝒔𝒕𝒊𝒕𝒖𝒕̧𝒊𝒊 𝒎𝒆𝒅𝒊𝒆𝒗𝒂𝒍𝒆 𝒓𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒆𝒔̧𝒕𝒊. 𝑨𝒅𝒖𝒏𝒂̆𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒄𝒏𝒆𝒛𝒊𝒂𝒍𝒆 𝒔̧𝒊 𝒏𝒐𝒃𝒊𝒍𝒊𝒂𝒓𝒆 (𝒃𝒐𝒊𝒆𝒓𝒆𝒔̧𝒕𝒊) 𝒅𝒊𝒏 𝑻𝒓𝒂𝒏𝒔𝒊𝒍𝒗𝒂𝒏𝒊𝒂 𝒊̂𝒏𝒕𝒓𝒆 𝒔𝒆𝒄𝒐𝒍𝒆𝒍𝒆 𝒂𝒍 𝑿𝑰𝑽-𝒍𝒆𝒂 𝒔̦𝒊 𝒂𝒍 𝑿𝑽𝑰-𝒍𝒆𝒂: https://bit.ly/3Kt5rF9
„Mulți contemporani se întreabă cum de românii, despărțiți și răzlețiți în atâtea realități politice distincte vreme de multe secole, și‑au păstrat identitatea, care a condus în Epoca Modernă la formarea statului național unitar. O explicație este „veșnicia născută la sat” – cum ar fi spus Lucian Blaga –, care a conservat tradiția, dar există și alți factori. Unul dintre ei este elita românilor. În ciuda unor impresii de suprafață și clișee, românii au avut întotdeauna conducători, chiar dacă unii au fost simpli preoți, iar alții, doar fruntași ai satelor. Din aceștia s‑au născut juzii sau cnezii, care și‑au ales ducii sau voievozii și s‑au strâns periodic în adunări, ca să se aleagă dintre ei cei mai buni, să se judece, să prevină încălcările, să facă petiții, să stabilească posesiunile și proprietățile etc., cu alte cuvinte, să organizeze viața și să protejeze comunitatea. Cartea aceasta cuprinde istoria unei părți a elitei românești, astăzi aproape uitată, care a făcut posibilă curgerea vieții noastre până în pragul mileniului al III-lea.” (Ioan-Aurel Pop)
Despre 𝑯𝒖𝒏𝒆𝒅𝒐𝒓𝒆𝒔̧𝒕𝒊𝒊. 𝑶 𝒇𝒂𝒎𝒊𝒍𝒊𝒆 𝒆𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒂𝒏𝒂̆: https://bit.ly/3U3hmMW
„Din moment ce domeniul de la Hunedoara, primit de Voicu ca danie regească în 1409, din moment ce cel mai impozant și reprezentativ castel gotic‑renascentist, cel de la Hunedoara, din moment ce locul nașterii regelui Matia (Cluj) și locul înmormântării lui Iancu (Alba Iulia) se află toate pe teritoriul României, este justificat acest interes local pentru tema noastră, interes care pornește încă din secolul al XV‑lea. În plus, o mare parte din sursele – mai ales documentare – privind familia de Hunedoara se află tot în arhivele din România sau în cele străine referitoare la români. Evident, cartea aceasta nu s‑ar fi putut scrie fără cercetările laborioase ale celorlalți istorici români interesați de temă, ale istoricilor unguri, germani, austrieci și ale altora, fiindcă istoria, ca și viața, nu are limite și nu trebuie să se scrie după alt criteriu decât cel al adevărului omenește posibil. Dar, fiind viață trăită de oameni, istoriei nu‑i este străin nimic din ceea ce este omenesc, prin urmare nici sentimentele. Astfel că, în ciuda considerațiilor de mai sus despre etnicitate, a precauțiilor mele de istoric și a dorinței sincere de a fi și de a rămâne obiectiv, am scris această carte ca istoric român. Nici nu aș fi putut altminteri, din moment ce soarta a vrut să fiu român. Să pornim, astfel, împreună, cu mintea și cu sufletul, la descifrarea aventurii prin lume a Hunedoreștilor!” (Ioan-Aurel Pop)
Sursa: Facultatea de Istorie și Filosofie Cluj Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus