În data de 18 noiembrie, prin ordin al ministrului Sănătății, spitalul din Hunedoara a fost declarat spital Covid

Spitalul municipal „dr. Alexandru Simionescu” din municipiul Hunedoara va fi singurul spital Covid din județ. Excepție vor face Secția de Dializă, cea de Oncologie, precum și Ambulatoriul de specialitate (policlinica). Decizia a fost luată prin ordin de ministru în data de 18 noiembrie.

Astăzi, prefectul de Hunedoara, Petru Călin Marian, s-a întâlnit cu reprezentanți ai Spitalului municipal „dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, în contextul în care există nemulțumiri legate de această decizie.

Prefectul județului Hunedoara, Călin-Petru Marian, a susținut astăzi o conferință de presă împreună cu membri ai conducerii Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din municipiul Hunedoara.

Din partea unității medicale au fost prezenți managerul Radu Budae, directorul medical, dr. Bende Barna și medicii șefi ai principalelor secții implicate direct în tratamentul pacienților bolnavi de COVID-19 – dr. Mioara Pavel, dr. Cătălin Vasiu și dr. Melinda Mitranovici.

Managementul și personalul medical de la spitalul hunedorean au prezentat situația actuală a organizării actului medical, din punct de vedere administrativ, pentru toate categoriile de pacienți aflați internați sau pentru cei care solictă servicii medicale de urgență.

Prefectul județului Hunedoara a precizat că, prin decizia autorităților medicale naționale, de a încadra unitatea medicală în „SPITAL COVID”, se asigură, în contextul epidemiologic actual, desfășurarea unui act medical potrivit pentru toți pacienții din județ, indiferent de afecțiunile de care suferă, în același timp cu o repartiție mai bună a pacienților în spitalele „SUPORT COVID” precum și asigurarea tratamentului de care are nevoie fiecare persoană cu probleme medicale.

De asemenea, le-a transmis medicilor și administratorilor Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” aprecierile pentru activitatea desfășurată la un înalt standard profesional precum și toată susținerea Instituției Prefectului pentru ca și în viitor întreaga activitate, în noile condiții, să fie pusă în slujba pacientului, în primul rând.

 

Declarație prefect Petru Călin Marian: „Ca prefect, monitorizez în fiecare secundă tot ceea ce se întâmplă în judeţul Hunedoara. Fac tot posibilul ca hunedorenii să aibă cele mai bune servicii medicale. 23 de spitale din ţară au fost declarate spital Covid, printre care și cel din Hunedoara. Avem nevoie să creştem numărul locurilor pentru bolnavii Covid. A crescut considerabil numărul îmbolnăvirilor în judeţ. Sunt înregistrate în medie, pe zi, 198 de noi cazuri de bolnavi cu noul coronavirus și mor 7 hunedoreni, în medie, zilnic. A fost nevoie de noi măsuri. Declararea spitalului din Hunedoara ca spital care va trata doar bolnavii Covid nu a fost una alea­torie. Înţeleg că unii nu sunt de acord cu asta. Înţeleg şi că este campanie electorală şi unii fac declaraţii care nu sunt la locul lor. Nu voi lăsa pe nimeni ca în aceste momente să speculeze politic măsurile luate în lupta contra pandemiei. E nevoie de solida­ritate! Nu trebuie să ne învrăjbiţi unii pe alţii. Vom face tot posibilul ca hunedorenii să beneficieze de cele mai bune servicii medicale. Orice decizie luată nu e a mea, ci este luată în urma unor analize ale specialiştilor”.

Declarație managerul spitalului, ec. Radu Budae: „Spitalul este unul public și ne vom conforma deciziei. Totuși, trebuie să se înțeleagă că zeci de mii de oameni își pun speranțele în spitalul de la Hunedoara. Unde vor merge ei?”.

Declarație directorul medical al Spitalului municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, dr. Bende Barna: „Cu 24 de specializări, cu 12 linii de gardă, cu 1.200 de angajaţi, consider că nu este cea mai bună soluţie ca spitalul să fie declarat Covid. Cu 24 de specializări, vom trata o singură boală. În plus, e nevoie de un ordin de ministru ca medicii care nu au acum competenţe să trateze bolnavii Covid să o primească. Pentru că în prezent suntem într-o culpă medicală, putem avea oricând un dosar penal din această cauză. Deci, de nouă luni de când avem pandemia asta, nu a fost dat un ordin prin care toţi medicii, in­diferent de specializare, să poată trata bolnavii Covid. Noi avem au făcut echipe mixte, astfel încât medicul specialist a făcut echipă cu cel care are specializarea necesară pentru tratarea bolnavilor Covid”.
Declarație șef Secția ATI, dr. Cătălin Vasiu: „De vineri, 27 noiembrie, cu infrastructura actuală, nu va putea manageria 20 de bolnavi Covid care au nevoie de intubaţie şi ventilaţie mecanică. Ce este peste această cifră, duce la oprirea instalaţiei de oxigen. Domnule prefect, trebuie să vă spun acest lucru. Se aşteaptă mult de la noi. În prezent, avem şapte pacienţi Covid la ATI. Să nu se aştepte nimeni ca din 27 noiembrie să vină 20 de pacienţi care au nevoie de ventilaţie şi intubaţie mecanică. Debitul mediu de oxigen este de 15 litri/minut, iar instalaţia spitalului poate un debit de 1,5-3 l.itri/minut. Ce se va întâmpla cu bolnavii care vin la Secţia de Dializă, care va funcţiona în continuare? Dacă unul dintre pacienţi face accident vascular, va avea nevoie de suport ATI. Ce vom face cu el? Ce vom face cu pacienţii de la Oncologie, care au nevoie de asistenţă ATI? Îi plimbăm la Deva?”.
Declarație șef Secția Interne, dr. Mioara Pavel: „Situaţie este una gravă. De aceea, cu toţii trebuie să punem umărul. Avem trei spitale mari în judeţ şi altele mai mici. Consider că ar trebui ca 20 la sută dintre paturile fiecărui spital să fie repartizate bolnavilor Covid. Nu sunt de acord cu transferul bolnavilor, cum se face acum. Îi aruncăm, de la Petroşani la Hunedoara, de la Deva la Simeria şi tot aşa. Pacienţii mei au boli cronice. Acum ei mă în­treabă ce vor face de acum înainte. Suntem într-o situaţie gravă, e adevărat. Colegi de-ai noştri au pierit sub ochii noştri. Mi se pare corect să fim doctori pen­tru toţi. E momentul ca toţi să punem umărul să tre­cem peste toate astea. Spitalul nostru este unul mono­bloc, fără sistem de aerisire. Vă daţi seama ce se va întâmpla când aici vor fi 250 de bolnavi Covid? Ce încărcătură virală va fi? Ce risc pentru personalul medical! Corect este ca 20 la sută din paturile fiecărei unităţi medicale să fie destinate bolnavilor Covid. Strategia nu e bună! Este frustrant pentru noi. Întot­deauna a tras spitalul din municipiul Hunedoara! Vom fi nevoiţi să asistăm cum mor pacienţii”.
Declarație șef Secția Obstetrică Ginecologie, dr. Melinda Mitranovici: „Noi punem pacientul pe primul loc. Suntem în situaţia de a fi acuzaţi de malpraxis, unii medici nu avem voie, în prezent, să tratăm pacienţii Covid, deoarece nu avem specializarea necesară. Am reclamat acest lucru de opt luni şi nimic, nici un răspuns din partea celor care ar trebui să reglementeze această situație”.

Ce înseamnă spital Covid, Faza a II-a:

Faza a II-a se aplică atunci când spitalele de boli infecţioase sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi. Se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor de boli infecţioase sau pneumoftiziologie.

Vor interna pacienţi cu COVID-19 forme uşoare, medii, severe şi critice (dacă deţin compartiment /secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanică).

Caracteristici şi măsuri la nivelul spitalelor de faza a II-a:

– spitale dedicate COVID-19 în întregime sau parţial, doar dacă pot asigura circuite complet separate;

– vor externa sau transfera către alte spitale toţi pacienţii cu alte patologii în vederea pregătirii zonei dedicate COVID-19; – vor interna pacienţi pozitivi COVID-19, forme uşoare şi medii, precum şi cazuri grave în cazul existenţei unei/unui secţii/compartiment ATI dotate/dotat cu ventilatoare mecanice;

– pot împrumuta ventilatoare de la spitalele non-COVID-19, pot detaşa/delega personal medical necesar din alte unităţi sanitare publice şi private, inclusiv medic infecţionist pentru consulturi interdisciplinare;

– pot achiziţiona şi administra tratament anti-COVID-19 pacienţilor confirmaţi pozitiv în baza protocoalelor terapeutice;

– îşi creează stoc de medicamente utilizate în tratamentul COVID-19;

– vor fi introduse în lista de unităţi sanitare prioritare pentru aprovizionarea cu echipamente de protecţie şi medicamente prin Compania Naţională UNIFARM – S.A. (C.N. UNIFARM – S.A.), MS, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă/ Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU/DSU);

– îşi asigură echipamente de protecţie pentru personalul medical şi le utilizează conform metodologiei Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP);

– pot funcţiona şi ca spital-suport, tratând patologii asociate la pacienţii COVID-19.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus