Natalia Intotero este deputat PSD și ministru în Cabinetul Viorica Dăncilă.

Reporter: Ce vă recomandă pentru această funcție? Care au fost calitățile folosite ca argumente în ședința CExN a PSD în care ați fost nominalizată?

Natalia Intotero: Vă mulțumesc pentru oportunitatea acordată de a mă adresa publicului dumneavoastră și totodată profit de această ocazie pentru a le mulțumi încă o dată colegilor mei din Partidul Social Democrat pentru votul de încredere acordat. Este o onoare pentru mine să ocup funcția de Ministru pentru Românii de Pretutindeni și să am ocazia extraordinară de a fi alături de toți românii din afara granițelor.

Aria de activitate a ministerului pe care l-am preluat de aproximativ o săptămână nu îmi este deloc străină. Am ocupat de două ori funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, anterior transformării sale în minister. Colegii mei au considerat că, dincolo de experiența în domeniu, fiind și vicepreședinte al Comisiei de politică externă în ambele mandate de deputat, am capacitatea, determinarea și seriozitatea să mă dedic acestui mandat. Nu aș dori să mă pronunț în numele lor, însă acestea au fost argumentele lor.

Vă mărturisesc că este o reală provocare pentru mine să preiau acest portofoliu în Anul Centenarului și asta pentru că eu înțeleg că România este în fiecare loc unde este un român. Și că acum, mai mult ca oricând, suntem datori să facem din fiecare român un ambasador al țării noastre, indiferent de locul unde a ales să trăiască. Este necesar să le fim aproape tuturor celor care trăiesc în afara granițelor țării, prin politicile, strategiile și proiectele pe care ni le asumăm să le ducem la îndeplinire.

Rep.: Ministerul pe care îl conduceți este înființat doar de un an.  Care sunt principalele atribuții?

N.I.: Rolul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni este acela de a crea cadrul legislativ în domeniul relației cu românii de pretutindeni, de a iniția, organiza sau sprijini orice acțiuni considerate necesare și oportune pentru păstrarea, afirmarea și promovarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a românilor de pretutindeni.

Activitatea de bază a ministerului este aceea de a pune la dispoziția românilor instrumentele necesare creării unei legături cu România prin oferirea de finanțare nerambursabilă pe paliere specifice: cultură, educație, spiritualitate și tradiție, mass-media, societatea civilă și Centenar 2018.

Pentru că ne aflăm în anul centenarului, un an cu o semnificație istorică deosebită, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni va sprijini acțiuni menite să promoveze ideea de apartenență la filonul etnic românesc, promovarea imaginii României și cât și educația tinerei generații în spiritul respectului față de valorile românești.

Cifrele estimative incluse în strategia pentru românii de pretutindeni ne indică un număr de 10 milioane de români care trăiesc în afara granițelor țării. Acești oameni au nevoie ca statul român să vină în sprijinul lor iar Guvernul României a răspuns acestei necesități prin înființarea acestui minister. Este datoria noastră de a întreprinde toate demersurile astfel încât să putem asigura o mai bună legătură cu românii noștri de pretutindeni. O legătură de care avem cu toții nevoie, atât ei cât și noi, cei rămași acasă.

Având în vedere preocuparea noastră de a asigura respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor români care trăiesc în afara țării, precum și nediscriminarea acestora în statele de reședință, mă voi alătura Ministerului Afacerilor Externe și celorlalte instituții cu atribuții în domeniu, în vederea acordării de sprijin și servicii de asistență. Concomitent, voi susține procesul de integrare a românilor în țările unde aceștia trăiesc, voi derula campanii de informare privind condițiile locale de muncă și de viață și nu în ultimul rând, voi continua proiectele deja începute care au acest scop, ca, de exemplu campania “Informare acasă! Siguranță în lume!”, campanie destinată românilor care doresc să muncească, să studieze și să locuiască în străinătate.

De asemenea, este foarte important să conlucrăm la nivelul admnistrației publice astfel încât să-i putem convingem pe români să se întoarcă acasă, punându-le la dispoziție programe precum „Diaspora Start-Up” și oportunități de reîntoarcere în România.

Rep.: Ce planuri aveți ca ministru al românilor de pretutindeni?

N.I.: Intenționez să depun toate eforturile necesare în vederea implementării tuturor măsurilor cuprinde în Programul de Guvernare 2018-2020 și am toată încrederea că actuala administrație guvernamentală ne va oferi sprijinul necesar astfel încât să desfășurăm proiecte cu impact real. De asemenea, voi acționa concertat astfel încât să putem realiza o monitorizare corectă pentru implementarea tuturor proiectelor în desfășurare.

Am întreprins deja primele acțiuni în calitate de ministru și aici vreau să punctez demararea, alături de echipa de specialiști din cadrul instituției, a procesului de îmbunătățire a Ghidului Beneficiarului 2018 pentru a asigura fluidizarea procedurilor administrative și pentru a stimula depunerea de cereri de finanțare destinate proiectelor pentru românii din afara granițelor țării. Varianta actualizată a ghidului, precum și documentarul care conține toate informațiile și formularele necesare în cadrul procesului de acordare al finanțărilor pot fi consultate pe site-ul www.mprp.gov.ro .

Voi sprijini continuarea campaniei de înfrățire a județelor din România și a sectoarelor din București cu unități administrative-teritoriale similare din alte state cu comunități de români. Aceasta se va derula în cadrul programului intitulat “Centenar prin înfrățire”.

Înființarea de centre culturale pentru românii din afara granițelor, alături de deschiderea de noi Centre de Informare ale României și centrele cele interdisciplinare reprezintă o necesitate și îmi propun să acționez în acest sens.

În același timp, știu că există o mare dorință din partea românilor noștri de peste hotare și anume aceea de a avea un muzeu al lor, motiv pentru care va trebui să identificăm un spațiu corespunzător pentru înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, deziderat care va deveni o prioritate.

Voi continua și voi sprijini orice inițiativă în vederea organizării de cursuri de limba română și voi susține înființarea de clase cu predare în limba română, precum și dezvoltarea și modernizarea rețelei de școli, grădinițe și biblioteci în țările cu comunități românești, cu accent pe comunitățile istorice.

Concomitent, pentru a susține procesul de integrare a românilor în țările unde aceștia trăiesc, voi derula campanii de informare privind condițiile locale de muncă și de viață și nu în ultimul rând, voi continua proiectele deja începute care au acest scop, ca, de exemplu campania “Informare acasă! Siguranță în lume!”, campanie destinată românilor care doresc să muncească, să studieze și să locuiască în străinătate.

Rep.: Concret, pentru următoarele 6 luni care sunt prioritățile? Șase luni pentru că… ce-i în mână, nu-i minciună. S-au mai văzut cazuri…

N.I.: În opinia mea, politicile pentru diaspora cuprinse în programul de guvernare trebuie respectate cu strictețe. Atât în primele 6 luni, cât și pe întreaga desfășurare a mandatului meu, cu respectarea legislației în vigoare, voi acționa pentru implementarea tuturor proiectelor menționate la răspunsul pentru întrebarea precedentă.

Rep.: Cum se traduce în limba engleză „Ministerul românilor de pretutindeni”?

 N.I.: Traducerea oficială este Ministry for Romanians Abroad. 

Rep.: Cum rămâne cu proiectele politice din județ în care sunteți implicată? 

N.I.: Mă voi asigura ca toate proiectele politice din județ în care sunt implicată să fie duse la îndeplinire. Suntem o echipă unită și sunt absolut convinsă că împreună putem construi lucruri frumoase. Cred ca soluția este o bună organizare și prioritizarea evenimentelor care au impact. Am un mandat prin care reprezint județul Hunedoara și îmi voi da toată silința astfel încât să îmi pot duce la bun sfârșit proiectele pe care mi le-am asumat în campania electorală, în limita timpului. Sunt un om al dialogului și mereu am considerat că prin comunicare putem ajunge la cele mai bune soluții.

Rep.: În perioada imediată se înțelege că veți fi ocupată cu mandatul de ministru. În aceste condiții, unde vă vedeți în 2020 în ceea ce privește organizația PSD Hunedoara?

N.I.: Mă voi strădui să îmi îndeplinesc obiectivele, atât în calitate de Ministru pentru Românii de Pretutindeni cât și în calitate de deputat. Dincolo de funcțiille pe care unii sau alții le ocupăm temporar, consider că este important să construim lucruri pentru județ care să aibă impact pe termen lung.

Un răspuns

  1. Repeta obsesiv ” voi duce la indeplinire” dar se coboară la aranjamente de doi lei, singurele duse la îndeplinire până acum. Timpul ne va demonstra de ce este capabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus