Florian Bodog, ministrul Sănătății, a trecut în fugă, „inopinat” prin județul nostru.

Obiceiul partidelor aflate la guvernare de a-și trimite miniștrii prin județe era o bună ocazie pentru jurnaliști de a pune o serie de întrebări direct celor implicați în luarea deciziilor la nivel central.

Spunem „era o bună ocazie”, la timpul trecut, pentru că în ultima vreme au vizitat județul Hunedoara cinci miniștri, dar niciunul dintre ei nu și-a făcut timp să organizeze o conferință de presă în centrul administrativ al județului.

În 28 iulie a venit „inopinat” în județ ministrul Sănătății, Florian Bodog. Pe neașteptate, adică. Pe neașteptate pentru presă și pentru alți curioși – care l-ar fi putut deranja, de exemplu, cu o întrebare despre situația de netolerat a lipsei vaccinului pentru nou-născuți în județul nostru.

Vă reamintim că vizita ministrului Bodog a venit la două zile de la demiterea în bloc a conducerii Direcției de Sănătate Publică Hunedoara pentru „dezastrul” planului de vaccinare. Doar în prima jumătate a anului 2017 au fost depistate nu mai puțin de 641 de cazuri de rujeolă în județul nostru, iar rata de vaccinare este de sub 50%. De ce? De ce nu au fost vaccinați copiii hunedorenilor?

Ca să lămurim gravitatea situației: riscul de deces pentru un copil nevaccinat care se îmbolnăvește de rujeolă este suficient de mare cât să justifice o abordare foarte serioasă, în general, și una extrem de critică din partea presei, în special. Viața copiilor noștri a fost pusă în pericol de iresponsabilitatea celor plătiți din bani publici, culmea, să aibă grijă de sănătatea noastră!

Domnule ministru, cumva infama conducere a DSP Hunedoara a refuzat să primească vaccinurile pe care le-a trimis onor ministerul sau, la fel de grav, a lăsat copiii de izbeliște deși depozitele erau doldora de vaccin? Nu, domnule Bodog, în primul rând am avut o criză a vaccinurilor, și-abia apoi o neîndeplinire a planului de vaccinare. Adevărul este că nu a fost vaccin ROR în județ (a fost criză la nivel național!), așa că, într-o țară cu oameni sănătoși la cap ați avea multe explicații de dat, pentru că ministerul are datoria de a aproviziona cu vaccin direcțiile județene de sănătate publică – asta dacă face licitațiile la timp…

A nu se înțelege că luăm apărarea conducerii demise a DSP Hunedoara. Departe de noi acest lucru. Au stat bine-mersi pe funcții, și-au încasat salariile de zeci de milioane lunar (că, nu-i așa, bugetarii au salarii, nu glumă!), dar nu am auzit să urle de grija copiilor care rămân nevaccinați. Abia după ce au fost demise, ex-directoarele BADA DELIA MARINELA și CÎNDA MONICA au mârâit: Dacă nu am avut vaccin, cu ce să-i vaccinăm pe copii? Serios? Tocmai lamentarea dumneavoastră de final demonstrează că meritați demise mai demult: ați tăcut atunci când trebuia să vorbiți și ați vorbit atunci când trebuia să vă țineți gura – asta dacă aveați o brumă de bun-simț!

Bun, dar dacă directoarele DSP Hunedoara au fost demise, dumneavoastră, domnule ministru, cam ce pedeapsă credeți că ați merita? Prea v-ați obișnuit cu „dubla măsură” românească și cu fuga de răspundere, domnilor politicieni. Incompetența se numește la fel și trebuie tratată ca atare mai ales în cazul dumneavoastră, cei cocoțați pe funcții înalte, de la înălțimea cărora luați decizii care ne afectează pe toți.

Acesta este contextul în care Florian Bodog vizitează vinerea seara, inopinat, județul Hunedoara. Era în trecere și a zis: Hai să-i fac o surpriză lui Laurențiu (Nistor), să intru pe la el… O discuție cu presa? Nu, era riscant la două zile după criza vaccinurilor. Dacă întrebau ceva nasol? Au făcut o poză la spitalul din Deva și au dat un comunicat despre cum a verificat (sanchi!) ministrul Sănătății calitatea lucrărilor din aripa nouă. A aruncat el, așa, o privire la pereții de rigips și la linoleum (că mobilier medical și aparatură de specialitate nu avem!) și a zis: „Așa da, frumos spital, bravo!”

Concluzii:

  1. Oricât de mare le-ar fi rangul, miniștrii PSD+ALDE care vin „cu treabă” în județ ar putea să își rupă din prețiosul lor timp pentru a face un raport, o dare de seamă, către populimea care votează din 4 în 4 ani și plătește zilnic taxe și impozite. Cum pot explica și dialoga în campania electorală, ar putea și după ce se văd pe cai mari! Cine ar trebui să le ceară asta? Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara, desigur. În județele care au un șef politic respectat la nivel central, „vizitatorii” nu vin inopinat sau la petreceri câmpenești. Ca să spunem lucrurilor pe nume, vizita „de lucru” a unui ministru în județ trebuie să fie prilej de analize și dezbateri, nu doar de chermeze între domniile voastre! Situația în care a ajuns județul Hunedoara nu scuză nici slugărniciile provinciale în prezența „distinșilor oaspeți de la București” și nici superioritatea cu care suntem tratați de mai-marii neamului care ne vizitează ca pe obiective turistice, și cam atât.

Până atunci, domnule Nistor, poate transmiteți întrebările de mai sus onor miniștrilor care s-au plimbat prin județ sau, și mai bine, răspundeți dumneavoastră.

2. Pentru a evita eventuale mesaje de felicitare pe adresa redacției din partea liberalilor hunedoreni (care pot avea greșit impresia că acest material le este, indirect, favorabil), să subliniem că, atunci când s-au aflat la guvernare, au avut o prestație (în cel mai bun caz) la fel de proastă.

Materialul COMPLET despre vizita celor 5 miniștri, AICI.

Un răspuns

  1. Asa se intampla cand cei care “sunt pusi” in functii de conducere in domenii precum sanatatea sunt nu doar nepriceputi, mai sunt si lipsiti de caracter si onestitate.
    Ce sa caute de atatia ani intr-o functie de conducere o pesroana ca Monica Cinda( a “supravietiuit” miraculos tuturor schimbarilor prin care a trecut DSP?!?!!!) sau cei care s-au perindat prin functii la conducerea Spitalului Judetean Deva si nu sunt trasi la raspundere pentru dezastrul pe care l-au provocat prin managementul defectuos si lipsit de transparenta si obiectivism?!
    Astea si multe alte intrebari ar trebui puse acestor “domni” care vin in “vizite -surpriza” dar nu vor raspunde niciodata pentru ca scopul lor nu este acela de a pune ordine in sistem sau de a reglementa deficientele, ci de a-si confirma sustinerea pentru aceste personaje dubioase care le fac jocul semnand contracte paguboase pentru comunitate dar in favoarea gastilor de imbuibati din partidele politice dar care ii imbogatesc pe ei si ne omoara pe noi si copiii nostri.
    Cum se numesc oare astfel de “actiuni”, cum pot fi catalogate si oare nu reprezinta un atac la siguranta nationala?
    Vom afla vreodata, vor plati indivizii de teapa astora…..?!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus