Liberalii l-au desemnat astăzi pe Klaus Iohannis drept candidat oficial pentru competiţia prezidenţială. Preşedintele PNL l-a învins astăzi în cadrul Delegaţiei Permanente pe Crin Antonescu, cu 111 voturi la 55. Până la a ajunge în cursa oficială pentru Cotroceni, şansele lui Klaus Iohannis vor fi evaluate într-o cercetare sociologică în care va fi măsurat alături de Cătălin Predoiu de la PDL.

Klaus Iohannis sau Crin Antonescu? Aceasta a fost întrebarea zilei la PNL, iar răspunsul a fost dat în cadrul Delegaţiei Permanente, câştigător fiind Klaus Iohannis, actualul preşedinte al PNL, care obţine astfel şi calitatea de prezidenţiabil. El a obţinut 111 voturi, iar Crin Antonescu 55 de voturi. Votul a fost secret, în sală fiind instalate cabine de vot. De la şedinţă au lipsit peste şaptezeci de liberali.

Surse din PNL au declarat pentru gândul că la începutul discursului său, fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, le-a cerut colegilor să nu se discute prea mult despre sondaje, deoarece “nu are rost să detaliem conţinutul, ştim că Iohannis stă mai bine”.

“Nu a fost colegial ca rezultatele unuia dintre sondaje să fie scurse către presa cu cinci ore înainte de a avea loc o dicuţie la nivel de vârf. Vreau să candidez deoarece pot reprezenta mai bine valorile liberale. În ciuda sondajelor consider că pot da această bătălie, nu aş ezita şi cred că am şanse veritabile de a câştiga. Toţi din această sală am dorit să fim conducători ai partidului, dar acest lucru înseamnă responsabilitate: alegerea de azi nu se poate face in spatele invocării sondajelor, a unor persoane. Votul nominal l-am cerut deoarece niciodată nu crezut şi nu pot să cred că membri ai PNL pot fugi de responsabilitate“, le-a spus Antonescu celor prezenţi la Delegaţia Permanentă, potrivit unui deputat PNL.

Antonescu a continuat, subliniind că nu i se pare că fuziunea cu PDL merge bine şi că i-a adresat trei întrebări lui Klaus Iohannis, dar nu a primit răspunsuri la ele. Cele trei întrebări au fost puse de Crin Antonescu într-un interviu acordat gândul în urmă cu o săptămână.

Klaus Iohannis a oferit răspunsuri la întrebările puse de Antonescu în interviul din gândul într-o conferinţă de presă la sediul din Kiseleff.

Preşedintele PNL s-a prezentat drept un candidat “activ, acceptat de multă lume, care a mai trecut prin campanii electorale”.

“Aş fi un candidat rezonabil. Aş fi un preşedinte vizionar, mediator şi integrator. Viziunea mea este cu PNL, iar nu pe lângă PNL. Dacă voi câştiga voi continua alături de PNL, dacă voi pierde voi continua cu PNL reforma clasei politice româneşti”, a fost mesajul lui Iohannis în faţa Delegaţiei Permanente.

Sondajul intern, comandat de actuala echipă de conducere, îl cotează pe Klaus Iohannis cu prima şansă în a câştiga alegerile prezidenţiale. Sondajul a fost realizat telefonic de IRSOP în perioada 10 – 17 iulie. Potrivit acestuia, Klaus Iohannis are cele mai mari şanse în a-l învinge pe Victor Ponta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Dacă Iohannis are în sondajul intern 21% intenţie de vot, Antonescu a ajuns la o cotă minimă de 6%, deşi la începutul anului era prezidenţiabilul cu cele mai mari şanse în a câştiga bătălia pentru Palatul Cotroceni. Într-o confruntare directă cu candidatul PSD, scorul ar fi Ponta – Iohannis 49% – 43%, în timp ce în Ponta l-ar învinge pe Antonescu cu 53% – 29%.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru gândul că mai mulţi vicepreşedinţi PNL au încercat să-l convingă pe Crin Antonescu să se retragă din competiţia internă pentru stabilirea prezidenţiabilului, dar acesta a refuzat. Liderii PNL susţin că o confruntare Iohannis – Antonescu în Delegaţia Permanentă va slăbi partidul, dar şi candidatul la prezidenţiale şi că este preferarabil să se vină în Delegaţie cu un candidat unic.

Antonescu a declarat în mai multe rânduri că sondajul este „irelevant” şi că decizia trebuie să fie una politică. Mai mult, într-un interviu acordat gândul, fostul preşedinte PNL a lansat varianta unui vot deschis în cadrul Delegaţiei Permanente pentru stabilirea prezidenţiabilului.

„Ceea ce eu doresc eu cu adevărat şi din plin este ca responsabilitatea unei decizii politice majore să fie luată de fiecare membru al Delegaţiei Permanente. Să nu mai fie pasată, fie pe preşedintele partidului, fie pe doi-trei oameni din jurul lui, fie pe rezultatul unui sondaj indiferent cum e el. Nu ştiu când şi ce fel de sondaj vom avea, eu nu mă împotrivesc cercetărilor sociologice, am spus doar că un sondaj pe termen scurt sau doar telefonic nu sunt relevante şi că până la urmă orice sondaj sau orice cercetare sociologică vom face toţi, tot o decizie politică vom lua. Ceea ce îmi doresc, pentru ca toţi să fim cu conştiinţa împăcată ca responsabilitatea să fie luată de toţi oamenii, care prin statut sunt în situaţia de a lua această decizie în PNL, în Delegaţia Permanentă”, a declarat Antonescu în interviul gândul.

Mesajul lui Crin Antonescu a iritat mai mulţi vicepreşedinţi apropiaţi de Klaus Iohannis, aceştia declarând pentru gândul că „dacă Antonescu vrea vot deschis îl va avea”. Cu toate acestea, statutul PNL prevede vot secret când votul se acordă pentru anumite funcţii.

Mai multe pe gândul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus