Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că, alături de Guvern, va face demersuri pentru ca proiectele finanţate din fonduri europene, menite să prevină schimbările climatice, să fie implementate în România, inclusiv în vederea combaterii unor fenomene extreme, precum inundaţiile din ultima perioadă.

“Odată cu schimbările climatice apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme şi în ţara noastră. Luna iunie a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundaţii severe şi numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt. Este imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor situaţii de asemenea amploare. Va trebui să depăşim mentalitatea că e suficient să construim încă câteva diguri pentru a stopa inundaţiile. Digurile nu mai sunt suficiente. Conservarea fondului forestier şi campanii susţinute de împădurire sunt soluţii aflate la îndemână, care au nenumărate efecte benefice atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru protecţia malurilor, cursurilor de apă din perspectiva combaterii inundaţiilor”, a arătat preşedintele, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a menţionat că o parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exerciţiu bugetar, 2021 – 2027, va trebui să fie direcţionată către proiecte legate de prevenirea schimbărilor climatice.

“Împreună cu Guvernul vom face demersurile necesare astfel încât proiecte de acest tip să poată fi implementate”, a spus şeful statului.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus